TOP25

kaleidoszkop_420
Forrás: ITB

Inside ITB 2013 TOP25: az első három helyezett

Az infokommunikációs szakma rangos idénynyitó eseményén, az Inside ITB 2013-on a szakmai zsűri és az olvasók által megszavazott "Az év legsikeresebb ict-menedzsere 2013" díjat Veres Zsolt nyerte el. A második helyen Budafoki Róbert, a harmadikon pedig Papp István végzett.

1. helyezett, a díj nyertese: Veres Zsolt

 

Veres Zsolt
Veres Zsolt
Kevés olyan főnök akad, akihez úgy megy be az ember, hogy nincs gombóc a torkában. Nos, ilyen Veres Zsolt, az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója, Top 25-ös listánk abszolút győztese. A magyar infokommunikációs ipar régi motorosa (kora miatt nem nagy öreget írtunk), tapasztalatait nem akármilyen cégeknél szerezte. Ezen kívül tényleg jó figura, úriember típus, ami sok felső vezetőről nem mondható el. Alázat és elkötelezettség a szakma és az emberei iránt, felsőbbrendűségi allűrök és felpumpált egó nélkül – ez elmúlt évi sikereinek háttere. Ja, és mindig a realitások talaján áll.

Egyik lényeges eredménye, hogy a magyar kormány idén januárban stratégiai megállapodást kötött az IBM Magyarországgal. Meggyőződésünk, mindez nem jött volna létre, ha nincs a leányvállalatnak karizmatikus vezetője, aki kölcsönös bizalomra építi a párbeszédet, ismét hosszú távra biztosítva az IBM jelenlétét hazánkban. Zsolt felismerte, hogy cége tevékenysége ösztönzőleg hat a helyi vállalkozások teljesítményére. Egy vállalkozás pedig eleinte hol fejlődjön máshol – legalábbis elvileg, kivételek mindig vannak –, mint helyben. Abban a helyi ökoszisztémában, amely ezer szállal kapcsolódhat a globális gazdasághoz.

Nyilván megbízható vezetői jellemvonásának és odaadó munkájának köszönhető az is, hogy idén áprilisban az Informatikai, Távközközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ismét multitagozatának a vezetőjévé választotta. Elismerték, hogy nem csak szakmai és civil platformokon, de a politikai döntéshozatal legmagasabb szintjein is igyekezett előremozdítani az iparág versenyképességét szolgáló kezdeményezéseket. Ez pedig nem kis lobbierőre utal.

Ha valami a szakmában fontos, akkor azok az egyetemi kapcsolatok. Veres Zsolt mindent megtett, hogy ezeket szorosabbra fűzze az IVSZ-szel, sőt határozottan kiállt az egységes informatikai pályázati stratégia és operatív program kialakítása mellett. Türelmetlenül várjuk a megvalósulást.

Veres Zsolt

– 2011-től az IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója

– 2008–2010 Oracle Hungary Kft., a technológiai üzletág igazgatója

– 2003–2008 SAP Hungary Kft., helyi és regionális értékesítési igazgatói posztok

– 1990–2003 IBM Magyarországi Kft. magyarországi és külföldi szervezeteiben dolgozott

– Villamosmérnöki és közgazdasági diplomával rendelkezik

 

 

 2. helyezett: Budafoki Róbert

 

Budafoki Róbert
Budafoki Róbert
Karakán, határozott ember, nem fél a konfliktusoktól és döntései következményeitől. „A Buda egy arc” – fogalmazta meg egy beszélgetőpartnerünk az infokommunikációs szakma véleményét a T-Systems Magyarország ügyvezető igazgatójáról.

Szüksége is volt ezekre a tulajdonságokra, mert sűrű év áll mögötte. A korábban megkezdett munka – a holdingot alkotó nagy múltú cégek összegyúrása – az elmúlt év során érte el csúcspontját. Kialakítani az új szervezeti és működési rendet, felépíteni a T-Systems brandet – mindezt egy olyan üzleti környezetben, amely a normál működés elé is komoly akadályokat gördít.

Budafoki Róbert azonban a jelek szerint sikerrel vette ezeket az akadályokat. Segítségére voltak ebben vezetői tulajdonságai is: jól érzékeli a piaci trendeket, látja, merre kell vezetni a céget. Hatékony menedzsmentcsapatot épített fel maga köré, akiket hagy érvényesülni: az irányt kijelöli, de a részletekben hagy mozgásteret. Kiválóan átlátja az üzleti kérdéseket, a megbeszélések során olyan megközelítéseket, kérdéseket is felvet, amelyre munkatársai nem is gondoltak. Minden tekintetben ki tudja hozni belőlük a maximumot.

Ismerői hangsúlyozzák: szívén viseli a tehetséggondozást. Nem csak a cégénél, de az iparágban is szeretne minél több fiatalt látni a most 47 éves cégvezető. Ezért is indított a T-Systems Magyarország egy gyakornoki programot, amelynek keretében jelenleg 250 egyetemista szerez tapasztalatot a vállalatnál.

Jól tudja: piacvezető cég első embereként közéleti szerepet is vállalnia kell. Mint az itbusinessnek korábban elmondta, fontosnak érzi a multik és a kkv-k szembenállásának megszüntetését, illetve az ict-ipar gazdasági szerepének növelését. Indult a májusi IVSZ-elnökválasztáson, ahol az elnökségi jelöléstől végül visszalépett, de mégsem maradt tisztség nélkül: az újraválasztott régi elnök csapatában tagja lett az IVSZ elnökségének. A napokban aláírta a T-Systems vezéri posztjának meghosszabbítását is.

Budafoki Róbert

– 2012– T-Systems Magyarország, vezérigazgató

– 2011– Magyar Telekom, vezérigazgató-helyettes, Vállalati Szolgáltatások Üzletág (T-Systems) vezetője

– 2008–2011 Central Europe on Demand, ügyvezető

– 2006–2008 Cisco Systems Magyarország, CEE régióért felelős partnerkapcsolati és marketingigazgató, 17 országért felel

– 1995–2006 Cisco Systems Magyarország, alapító, majd ügyvezető igazgató

 

 

 3. helyezett: Papp István

 

Papp István
Papp István
A Top 25 élboly stabil tagjává vált az elmúlt két évben. Ezúttal is dobogós helyett vívott ki magának, a közgazdász szakembert itthon és külföldön is elismerik. Dolgozott többek között a Cisco regionális vezetőjeként, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyetteseként, most pedig a Microsoft Magyarország ügyvezetője. Karizmatikus topmenedzser, aki mindig elegánsan, de határozottan és szuggesztív módon nyilatkozik, szeret szerepelni. Erősségét abban látja környezete, hogy elemző típus, aki tartós stratégiát állít össze. Jó emberismerő, kiváló kommunikátor, terveit és céljait jól és érthető módon fogalmazza meg. Nem sző légvárakat, elképzeléseit kitartóan, makacsul meg is valósítja.

Nem ült a babérjain 2013-ban sem. Remek érzékkel látja meg a lehetőségeket, irányítása alatt jött létre a Microsoft Magyarország és a kormány együttműködési megállapodása, amely szerint a kormány szövetségeseként támogatja a gyors változásokat az egészségügyben, az oktatásban, illetve a polgárbarát hivatalok kialakításában. Ez az együttműködési megállapodás volt az első az ikt-szektorban tervezett mintegy negyven egyezményből. A Digitális Otthon Program létrehozását is ő szorgalmazta, így a nemzeti fejlesztési stratégia részeként életre is hívták.

Paradigmaváltó képességét és válságtapasztalatait szerette volna a Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) vezetésében is kamatoztatni: Hároméves elnöki programmal állt elő: szemléletváltást ajánlott a magyarországi ikt-iparágnak és a szektort képviselő legtekintélyesebb szervezet tagjainak. Az ökoszisztéma alapú modell aktív szervezője, kormányzati lobbistája lehetne az általa elképzelt IVSZ.

A sok munka mellett állítólag mindene a futás, mégis a Facebookon vitorlásélményeiből lehet egy-két képet elcsípni. A csúcsvezetői szerep mellett szívesen bújik támogatói szerepkörbe, mentorként segíti a tehetségek fejlődését például az „50 tehetséges magyar fiatal” programban.

Papp István

– 2011– Microsoft Magyarország, ügyvezető igazgató

– 2007–2010 Magyar Telekom, vezérigazgató-helyettes, a T-Systems vezetője

– 2005–2007 Cisco Systems Magyarország, igazgató, adriai regionális igazgató

– 1999–2005 Cisco Systems Magyarország, felső (üzletág-) vezetői posztok