Legek

leg_Pukler_Gabor_420
Forrás: ITB

Tárcám a mobilom

Mobilelefonunk hiányát 20 perc alatt, pénztárcánkét 150 perc alatt észleljük. A telefon mint alapszükséglet jól helyettesítheti plasztikkártyáink sokaságát, interaktív, virtuális pénztárcaként hétköznapi és extra funkciókat is biztosíthat.

Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke
Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke
– Mikor, milyen céllal alakult a Magyar Mobiltárca Szövetség?

– A szervezet 2011 júniusában alakult hat szolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, az OTP Bank, a MasterCard, valamint a SuperShop – összefogásával. A tagok száma azóta megközelíti a negyvenet. Azért hoztuk létre, hogy bevezesse és elterjessze Magyarországon az érintés nélküli – azaz NFC alapú – fizetést.

– Egy fizetési mód többek között akkor terjed a leggyorsabban, ha szabványokon alapul…

– Ezért törekszünk is arra, hogy meghatározzuk azokat a szabványos átjárókat, interfészeket, amelyekkel később a kártyaelfogadók és -kibocsátók partnerként csatlakozhatnak a rendszerhez. A mobilszolgáltatóknál pedig azt szeretnénk elérni, hogy a SIM-kártya, mint az egyik legbiztonságosabb azonosító eszköz, biztosítsa a bankkártya titkosítását, amikor fizetésre használjuk a telefonunkat. Fontos az is, hogy az ügyfeleknek – szolgáltatótól és bankkártya-rendszertől függetlenül – egységes élményben legyen részük, akár fizetésre, pontgyűjtésre, kuponbeváltásra vagy azonosításra (beléptetésre) használják telefonjukat.

– Ezek szerint egyfajta gyűjtőhellyé válik okostelefonunk.

– Pontosan. A mobiltárca olyan, okostelefonon futó alkalmazás, amely az összes érvényes plasztikkártyánkat virtuális formában egy helyre gyűjti és kezeli. A mobiltárca dematerializálja a pénztárcában lévő bank-, hűség- és beléptető kártyákat, kuponokat, akár a tömegközlekedés igénybevételére szolgáló jegyeket, bérleteket is, illetve minden olyan plasztik és papír alapú kártyát, amely valamilyen tranzakció elindításához, jogosultság hitelesítéséhez szükséges. Óriási előnye, hogy nem kell kártyákkal degeszre tömött briftasnikkal járkálnunk, ráadásul nem felejtjük otthon egyik kártyánkat sem.

– Milyen körülmények között használható a mobiltárca?

– A mobiltárcával végzett műveleteknél a felhasználó jelen van a tranzakció helyszínén, hiszen telefonját el kell húznia a terminál előtt. Ebből következik, hogy a rendszer internetes fizetésre nem alkalmas, arra más megoldás szolgált. Egyébként jellemzően kis összegű fizetésre használják, 5000 forint összeghatárig, ennyire a terminál nem kér PIN-kódot. E fölött már úgy működik, mint a normál bankkártya, a mobiltárca mögött debit- vagy kreditkártya és az ezeket fedező bankszámlák állnak. A menetjegyek, bérletek és a hűségpontok pedig egyszerűen rákerülnek a telefonra, amelyen egyszerűen gyűjthetjük, és-vagy használhatjuk azokat.

– Sokunknak hamar kiesik a fejéből, mire is költötte pénzét a közelmúltban. A mobiltárcával nyomon követhetjük a kiadásainkat?

– Igen, a mobilon meg tudjuk nézni a tranzakciók történetét. Ez a plasztikkártya vagy a készpénzhasználat esetén nem lehetséges. A mobiltárca ezenkívül elősegíti a fizetési forgalom fehérítését is. De nemcsak a költést, hanem a pontgyűjtést is nyomon lehet követni. A mobiltárca lehetővé teszi azt is, hogy a saját egyedi igényeinkre szabott, számunkra hasznos kedvezményeket, kuponokat kapjuk meg azokban az áruházakban, ahol szívesen vásárolunk. Pontegyenlegünket sem kell figyelemmel kísérnünk, s így érdekes módon anélkül leszünk tudatos vásárlók, hogy különösebb erőfeszítéseket tennénk ezért.

– Melyik mobiltárca-alkalmazás robbanthatja a piacot?

– Szerintem a menetjegyvásárlás, amellyel kapcsolatban Szolnokon már egy ideje folynak tesztek. Sajnos azonban a mobilfizetést illetően sem a MÁV, sem a BKV még nem tart ott a gondolkodásban, ahol a Volán-társaságok.

– Mi a feltétele az NFC alapú fizetés terjedésének?

– Rutinná kell tenni, mint a telefonálást. A mobilszolgáltatóknak pedig azon kell lenniük, hogy a piacra mielőbb annyi NFC-képes mobiltelefon kerüljön, mint amennyi most képes a fényképezésre. Becslések szerint egy év múlva az okostelefonok 60–70 százaléka már ilyen lesz, három éven belül pedig minden telefon alapvető képessége lesz az NFC.