Legek

leg_szerepcsere_420
Forrás: ITB

Szerepcsere

Egy évvel ezelőtt az Apple tőzsdei szárnyalásáról írtunk. A szárnyalás azóta mélyrepülésbe ment át, az ipar új sztárja pedig a Google lett.

Tavaly őszig az Apple volt az ipar sztárcége, mind a felhasználók, mind az elemzők között. A vállalat részvényeinek árfolyama meghaladta a 700 dollárt, amivel messze a legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú cég lett. Nem egészen egy év múlva mindez már a múlté. A befektetők aggódnak, a részvényárfolyam pedig majdnem a felére esett vissza.

 Az első csalódást az októberben piacra dobott iPhone 5 jelentette.

Eközben pedig a Google szárnyalni kezdett, és úgy tűnik, szép lassan átveszi az Apple szerepét.

 


 

 

Mi csúszott félre?

Az új telefon leginkább a Google Mapsot lecserélő saját térképszolgáltatás nevetséges hibái miatt lett emlékezetes. A másik őszi újdonság, az iPad Mini sem győzte meg a kétkedőket. Az Apple addig a drága presztízstermékekre összpontosított, amihez képest egy kis táblagép visszalépést jelentett. Az olcsóbb tablet rontja a nyereségességet is, ami viszont a pénzügyi elemzők fejében kongatta meg a vészharangot.

Mindehhez járul még, hogy az Apple immár nem megkérdőjelezhetetlen egyeduralkodója az okostelefonok és táblagépek szegmensének. Ezen a piacon az Apple és a Samsung viszi el a világpiac teljes nyereségét. Ám míg a mérleg tavaly év elején még 74:23 százalékban billent az Apple felé, az idei első negyedévben már csak 57:43 százalék volt a cég előnye, és elemzők szerint a koreai gyártó idén lekörözheti az Apple-t. Az IDC meglátása szerint 2013 lesz az első olyan év is, amikor több androidos tabletet adnak el, mint iPadet. A régiekhez hasonló nagy újdonság pedig egyelőre csak a pletykák szintjén létezik. A konkrétumok hiányát pedig nem annyira felfokozott várakozás, hanem inkább kiábrándult beletörődés övezi.

 

Mi sikerült?

A Google eközben mintha pontosan fordított pályát járna be. Részvényeinek árfolyama egy év alatt közel 50 százalékot emelkedett, és közel jár az 1000 dolláros álomhatárhoz. Az Android mindenütt hódít, az androidos csúcskészülékek pedig már vannak annyira menők, mint egy-egy iPhone.

A Google azon a fronton is támad, ahol az Apple a legerősebb. Nexus néven saját okostelefonokat és tableteket dob piacra, egy kézben tartva így a hardvert és a szoftvert. Közben még streaming zeneszolgáltatást is indít, hogy konkurenciát teremtsen az iTunesnak.

Innovációival pedig még a show-t is ellopja a Google. Az év legtöbbet emlegetett technológiai újdonsága a még piacra sem került Google Glass. Pontosan azt teheti meg, amit az első iPad: létrehoz egy új piaci szegmenst és eddig nem létező felhasználói igényeket elégít ki. Erősen nyomul a cég az autóiparban, ami pedig az informatikai gyártók következő nagy csatájának színtere lehet.

Az idei ősz komoly vízválasztó lehet. Ha az Apple nem áll elő olyan újdonsággal, amely mind a felhasználók szívét, mind a befektetők pénztárcáját megnyitja, a cég szárnyalásának jó időre vége lehet, és az éllovas könnyen az üldöző boly közepén találhatja magát.