Legek

leg_innovacio_420
Forrás: ITB

Egyetem, startup, innováció

Az ipar is figyelemmel kíséri az innovációs versenyeket, a nyertes fejlesztéseket pedig támogatja. Az elmúlt időszakban újabb sikertörténetek születettek.


 

 

Kiemeltünk néhány ígéretes, fiatal feltalálót, mérnököt, vállalkozót az elmúlt egy évben felmutatott eredményeik alapján. Elsősorban az informatika, internet, közösségi szolgáltatások, távközlés, energetika, biotechnológia és az egészségtudomány területét kísértük figyelemmel. (A projektek rövid leírását lásd a keretekben!)

Startupok

Eyetracker.hu: biometrikus méréssel vizsgálja a weblapok és reklámok nézettségét.

Joinect: az applikáció a konferenciákat, illetve az oktatási és vállalati környezetben zajló prezentációkat fejleszti azzal, hogy valós időben bevonja a közönséget az előadásba.

Karma Platform: a ShiwaForce.com egyik startup projektjeként azoknak a cégeknek kínál megoldást, akik kinőtték az Excelt, nagy, komplex táblázataik, üzleti logikájuk kezelésére alkalmas eszközt, megoldást keresnek.

Sparks: a www.kapjmeg.com ismerkedős oldal „kockázatok nélküli” ismerkedési modelljét jövőbeni eseményeket promotáló marketingeszközzel integrálták, hogy visszautasítás nélküli ismerkedős megoldás legyen.

Egyetemi innovációk

A tehetséggondozás és az innovációs tevékenység ösztönzése az egyetemi innovációs versenyek célja. A siker lényege, hogy az új termék, szolgáltatás vagy eljárás fejlesztése előrehaladott állapotban legyen.

Nemrég nyert támogatást a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karának (SZTE TTIK) egy-egy csoportja olcsó oktatási robottal, illetve Kinect alapú megoldással. A Műegyetem Villamosmérnöki Karán (BME VIK) megkapta az idei innovációs díjat az Irányítástechnika és Informatika Tanszék, Számítógépes Grafika Csoport képalkotási módszeréért, illetve a Tresorit felhő alapú, rejtjelezett adattárolójáért.

A Pázmány Egyetem Jedlik Ányos Kutatólaborjában pedig repülőgép-ipari szenzorok készülnek kisgépek biztonságának növelésére.

Egyetemi fejlesztések

Kinect 3D presenter (SZTE TTIK): a Kinect (Xbox) mozgásérzékelős játékvezérlő átalakítása gépek, épülettervek, egyéb látványtervek prezentációjához.

Tresorit (BME VIK): felhő alapú adattároló- és megosztó rendszer, biztosítja a tárolt adatok bizalmasságát, miközben a számításifelhő-technológia előnyeit kínálja

KITT-E (SZTE TTIK): kevesebb, mint ötezer forintból épített, egyszerű szerkezetű, mozgó intelligens (akadálykerülő) robot oktatási célokra.

PET, GPU klaszteren (BME VIK): több pc-s, azok nagy teljesítményű grafikus egységét számításra hasznosító, pozitronemissziós képalkotási (diagnosztikai) eszköz.

Startup innovációk

A „nagy öregek” (például a Prezi.com) mögött már feltűnnek az újabb tehetséges menedzserjelöltek és fejlesztők. Sikeresen szerepelnek a nemzetközi porondon is. Például a Karma Platform egyetlen külföldi résztvevőként jutott be a Bloomberg Tradebook Grow londoni befektetői fórumára és találtak támogatóra. Megemlíthetjük még a Sparksot, amely nemrégiben Olaszországban 25 millió eurót kapott fejlesztésre.