Legek

leg_datacenter_420
Forrás: ITB

A legnagyobb adatközpontok

Korunk legnagyobb energiafalói mára az adatközpontok lettek. Megannyi gócpont az internet ideghálózatán. Melyik most a legnagyobb a világon, és pár éven belül melyik fogja megelőzni? Magyarországnak sincs oka szégyenkezésre.

Ahhoz nem fér kétség, hogy a 2013. június 13-án, Csillebércen átadott adatközpont Magyarországon a legnagyobb. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Nagy Hadronütköztetőjében (LHC) 30 000 adatpontból érkező információt tárolja későbbi kutatásra. Európai viszonylatban is tekintélyt parancsoló a 2×100 Gb/s sávszélesség a Genf–Budapest közötti közvetlen kapcsolaton (nagyobb áteresztőképességű, mint hazánkat az internettel összekötő BIX). A tárolható adatmennyiség 80 petabyte lesz. (A világban 2013 közepéig mintegy 4000 petabyte adatot tároltak, ez folyamatosan emelkedik.) A CERN&WIGNER projekt volt hazánkban a leggyorsabban elkészülő és átadott építési projekt a maga 13,5 hónapjával és 8,5 milliárd forint ráfordításával.

 


 

 

A Las Vegasi bezzeg gyerek

Az amerikai Switch Communications cég elnöke és alapítója, Rob Roy önmaga is rekorder. Eddig 218 szabadalma van adatközpontok hűtésére, létesítésére és környezetvédelmére, mégsem elméleti szakember. Las Vegastól délre a Nevada sivatagban meg is valósította elképzeléseit. Itt nem fenyeget árvíz, földrengés vagy tornádó. Az Enron cég Las Vegas alatt húzódó optikai kábelrendszerére alapozva építette ki NAP nevű adatközpontjait. A hetedik a legnagyobb, a SuperNAP. Garantált 100 százszázalékos adatbiztonsága és szolgáltatásai révén hamar az USA nagyvállalatai és a szövetségi állam legfelkapottabb adatközpont-szolgáltatója lett a Switch.

Főbb paraméterei: 205 000 négyzetméter alapterület, villamosenergia-felvétel: 40 MW, de 84 MW kapacitású szünetmentes tápforrással védve. A hűtés eltérő körön fut, az energiaszükségletét 80 százalékban saját kapacitásból, földgázból fedezik.

A lépték érzékeltetésére: a SuperNAP egyszerre 40 ezer, 1000 wattos mikrosütőt tudna folyamatosan üzemeltetni. Turistalátványosság is, mert ez Amerika.

 

Kínában van a legnagyobb adatközpont

Kína Hebei tartományában épül, 2016-ban adják át a langfangi adatközpontot. Alapterülete 620 000 négyzetméter (közel 800 m oldalú négyzetet képzeljünk magunk elé). A fejlesztő a kínai Range Technology. Elsősorban nagy magáncégek és a kínai kormányzati szervek adatainak biztonságos tárolására szánják. Közel 80 ezer munkavállaló is szerepel a tervezetben, ami jóval túlmutat a szokásos kiszolgálói létszámon, a hely feltehetőleg kutatás és fejlesztés színtere is lesz. Az IBM biztosítja a gigaproject know-how-ját. Már a „tárgyak internete” címkét is ráakasztották, hiszen a Kínában addigra százmilliósra rúgó internetpenetrációhoz és valamilyen felhőszolgáltatáshoz kapcsolódó mobileszközök. Addigra már csak alig harmadrészben okostelefonok és tabletek, zömében inkább intelligens szenzorok: órák, vérnyomásmérők, lépésszámlálók, szemüvegek stb. adatainak befogadója is lesz.