Top25 2012

top_Szentivanyi_Gabor_420
Forrás: -

Top 25 2012: Szentiványi Gábor

Új szereplője a Top 25-nek, pedig neve szinte összefonódott a nyílt forráskódú szoftverek piacával, aktív szerepet vállal a vállalati, nyílt forráskódú technológiák hazai elterjesztésében, a versenysemlegesség kialakításában.

Szentiványi Gábor
Szentiványi Gábor
Hittérítő

 Idén bekerült az élmezőnybe, mert élharcosként sikerült áttörnie az ellenállást: az elhúzódó válság rádöbbentette az üzleti világot, hogy költségcsökkentési szempontból érdemes a nyílt technológiákat számításba venni. Közreműködésével megdőlt a korábban szilárdnak tűnő kormányzati filozófia és csatát nyert, amikor is egy tavaszi kormányrendelet értelmében csak nyílt dokumentumformátumokat lehet használni és nyílt forráskódú irodai programcsomagokat beszerezni az államigazgatásban. Elérte, hogy komolyan vegyék, már nem kell mindenkit megtérítenie.

Alkotó ember, aki örökösen nyüzsög, folyamatosan pörög. Hol az üzletfejlesztéssel, hol az innovatív termékek menedzselésével foglalkozik. Alapvetően infrastrukturális és az integrációs megoldásokban igazán sikeresek. Menedzserként és it-mérnökként is kiválóan funkcionál. Realista vezető, nem ismeri az uborkaszezont, ha kell, helyettesíti vezetőit. Heti 4–10 megbeszélést is lezavar, napi 9–10 órákat dolgozik. Nem elvonulós ember, jó stratéga,a hátrányból is képes előnyt kovácsolni, kitűnően lavíroz, és ösztönösen lecsap a jó befektetésekre. Aktív résztvevője az egyetemi környezetnek, az ULX akár ingyen is ellátja az oktatási szférát. Előadásai – akár egyetemi, akár iparági környezetről szóljanak – szórakoztatók: még a hitetlenekkel is megkedvelteti a nyílt forráskódú szoftvereket.

Szabadidejében sem áll le, ezer fokon ég. Haza viszont nem szeret munkát vinni. Az üzleti boszorkánykonyha titkai mellett a gasztronómia titkait is jól ismeri, afőzést terápiának tekinti. Másik terápiás módszere, hogy kora tavasztól késő őszig leginkább biciklivel jár munkába. Nem pókerezik, nincsenek bridzspartnerei és a szivarklubot sem látogatja. Viszont szeret mesét olvasni, és szívesen társasozik a családdal.

Szentiványi Gábor

– 2001– ULX Kft., ügyvezető

– 1994 Budapesti Műszaki Egyetem

– 1994–1999 Delfti Egyetem, nyílt forráskódú multimédia információs rendszerek menedzsmentje és integrációja

– 1992–1994 Karlsruhe-i Műszaki Egyetemen, operációs rendszerek fejlesztése

– informatikai rendszerek tervezése, tanácsadás