Top 25

Jakab Roland
Jakab Roland
Forrás: ITB
Csak a kitűzött célokra fókuszál

Top 25 – 1. helyezett: Mesterségesintelligencia-stratégiát alkot, 5G hálózatban utazik, sikert arat

A TOP 25 hagyományos, várva várt, esti díjátadóján talán mindnyájan azt a pillanatot várjuk legjobban, amikor kiderül, ki áll a lista élén. Titokban, lopott pillantásokkal figyeljük annak a menedzsernek az arcát, akiről a felvezető gondolatok szólnak, és aki talán magára is ismer ezeket hallva. 2020-ban az elsőség egy olyan szakemberhez kerül, akinek természetes közege a mesterséges intelligencia, mindent tud az 5G-ről, és zászlóvivője a digitális transzformációnak. Többször szerepelt már toplistánkon, tavalyi is az élbolyban végzett: második helyét most elsőre váltotta.

Jakab Roland az elmúlt évben komoly mérföldköveket ért el. Az Ericsson regionális igazgatójaként számos sikeres projekt és üzleti megállapodás tető alá hozásában vett részt. A vállalat 5G hálózatot szállít a Magyar Telekom részére, és különleges, önvezető autós mérési teszteket is végrehajtott a BME és ipari partnerek részvételével. De a hazai K+F Központ is számos új 5G csúcstechnológián dolgozik.

Immáron második éve koordinálja a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíciót, szakmai hozzáértésének, a koalíciós kérdésekben érintett szereplők álláspontjai összehangolásának, a folyamatos párbeszéd fenntartásának és a közös munkának köszönhetően Magyarország Kormánya elfogadta Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiáját, amely az ország gazdasági fejlődésére és versenyképességének növekedésére egyaránt döntő hatással lesz. Elnökként példaértékűnek tartja, hogy a stratégia létrehozása során alulról építkező együttműködés és piacépítés kezdődött. A mesterséges intelligencia fejlesztésének előremozdítása mellett az 5G Koalíció elnökségi tagjaként és alelnökként az IVSZ munkájában is aktívan közreműködött.

Az idei év több komoly megtiszteltetést hozott a szakembernek, aki 2020-ban Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére tagja lett a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsnak.

Karrier

2018– Ericsson Magyarország, regionális igazgató

2018– Mesterséges Intelligencia Koalíció, elnök

2013–2018 Ericsson Magyarország, ügyvezető igazgató

2011–2013 Ericsson Magyarország, vezérigazgató-helyettes

2008–2011 Ericsson Magyarország, marketing- és kommunikációs igazgató

2000–2008 Ericsson Magyarország, stratégiai üzleti tanácsadó