B2B-körkép

Cseledi Sándor, Balasys
Cseledi Sándor, Balasys
Forrás: ITB
Nemcsak biztonsági platform, értéknövelt szolgáltatás

Védjük meg ipari rendszereinket!

Az ipari vezérlőrendszerek (Industrial Control Systems, röviden ICS) védelmére fejleszt a Balasys olyan biztonsági koncepciót, amely az ügyfelek igényeinek megfelelően alakítható. Az eszköz megoldást jelent a vezérlőrendszerek magas szintű biztonságára – mondja Cseledi Sándor ügyvezető igazgató.

– Milyen új termék fejlesztésével foglalkozik a Balasys?

– A legújabb k+f tevékenységünk az ipari rendszereket kiszolgáló IT hálózatokra összpontosít. Ami régebben csak a jövőkutatók fejében létezett, mára már kézzel fogható valósággá vált: az ipari környezetünket is átszövik már az egymással összefüggő hálózatok. Gondoljunk csak a vízellátásra, a villamos áramra, a közlekedési rendszerekre vagy a távközlési hálózatokra – minden összefügg mindennel.

Az ipari vezérlőrendszerek (Industrial Control Systems, ICS) képezik az alapját a kritikus infrastruktúrának, többek között az energia- és vízellátás, a közlekedés és az ipari termelés terén is. Könnyen belátható tehát, hogy az ICS elleni kibertámadások következményei miért romboló hatásúak. Ezért az ipari vezérlőrendszerek biztonságára összpontosítva dolgozunk egy olyan tűzfal-koncepción, mely ezt a speciális piaci igényt lefedi.

– Milyen kihívásoknak kell megfelelni egy ennyire speciális termék fejlesztése során?

– Ha egy ipari környezetet támadás ér, könnyen lehet, hogy az irányítás elvesztése lesz a legkisebb gondunk. A támadások hibás működést eredményezhetnek, vagy akár a termelés teljes leállásához is vezethetnek, személyi sérülést, illetve környezeti kárt okozhatnak. Sajnos, minden ipari rendszer ki van téve hálózati támadásoknak.

Az egyre szofisztikáltabb, célzott, APT-támadások mellett az ICS/SCADA rendszereket fenyegető kártevők és zsarolóvírusok megjelenése, és a folyamatosan gyorsuló ipari digitalizáció különösen sürgetővé és fontossá teszi egy erre megoldást jelentő termék piaci bevezetését. Célunk, hogy az ICS-ek IT-biztonságát a lehető leghatékonyabban növeljük. Ezért a Balasys által fejlesztett biztonsági átjáró igazodik az adott környezet jellemzőihez, miközben nem feledjük: a biztonsági intézkedések sosem mehetnek az ipari folyamatok kárára.

– Kinek javasoljátok az új megoldást?

– Biztonságtudatos hazai iparvállalatoknak és közműszolgáltatóknak. Az ismert támadások és anomáliák kiszűrésére és a korszerű fenyegetések vizsgálatára fejlesztett átjárónk határvédelmi feladatokat is ellát, általa magas biztonsági szint érhető el. Eszközünk megoldást jelent az ICS hatékony védelmére – legyen az akár önálló rendszer, vagy kapcsolódjon egy már meglévő kiberbiztonsági rendszerhez.

Az átjáró ráadásul a SOC, SIEM, CDM (Continuous Diagnostics and Mitigation) és az egyre népszerűbb monitoring rendszerek számára is adatokkal szolgál. Bevezetése olyan vállalatok számára javasolt, amelyek több telephellyel és kiterjedt ICS-infrastruktúrával rendelkeznek, vagy korlátozott erőforrással bíró termelő-, illetve ipari cégek.

– Hogyan kell elképzelni egy ilyen megoldást?

– A legkülönfélébb ipari és közüzemi vállalatokról van szó, így nem egy dobozos terméket fejlesztünk. A projekt szerves részei az algoritmusok, az implementációhoz szükséges szoftverrendszerek, illetve egy a fenti rendszereket futtató platform. De nemcsak egy biztonsági platformról beszélünk, hanem értéknövelt szolgáltatásokról is, ezt másképp nem is lehet. A bevezetési és támogatási szolgáltatásokon túl, konzultációval, testre szabással, sőt akár egyedi fejlesztéssel is kiegészülhet egy ilyen projekt. Ha valaki érdeklődik a megoldás iránt, akkor bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, és az iparágára jellemző sajátosságokat figyelembe véve együtt testre szabjuk, finomítjuk a megoldást.