B2B-körkép

41_Agriculture.jpg
Forrás: ITB
Kulcs a jövőhöz: biztonságtudatosság

A járványt nem kértük, de a magasabb kiberbiztonságot köszön(t)jük

A világjárvány elméleti síkról a való életbe ültette át azokat a frázisokat, amelyek a jövőbeni kockázatokra való felkészülést szajkózták, és rámutatott a folyamatok szabályozása és kockázatalapú vezetés nélkül működő cégek válságállóságának problematikájára is. A Brightdea Solutions az információbiztonság oldaláról vizsgálta az elmúlt hónapok eseményeit, és megfogalmazták azt, hogy mely cégek lehetnek sikeresek a jövőben.

A COVID-19 sok dologra megtanította a cégeket, de ha valamit ki kellene emelni, az nem lenne más, mint az információbiztonság létfontossága és a biztonságtudatosság nélkülözhetetlensége.

Ennek ellenére a viszony az információbiztonsági csapat és a vállalat többi területe között mégis kritikus. Az informatikai rendszerek védelménél a legnagyobb probléma még mindig az emberi tényező, mert főként az emberi figyelmetlenség, a felelőtlenség, esetleg a felkészítés hiánya miatt lehetnek sikeresek a kibertámadások.

A hatékony innovációhoz a kockázattal arányos intézkedések felső szintű, költséghatékony menedzselése elengedhetetlen, mert a működési hatékonyság javítása a cég növekedésének, illetve nyereségességének a záloga, mindamellett, hogy a döntéshozóknak alkalmazkodniuk kell az megváltozott körülményekhez. Előfordul ugyanis, hogy a menedzsment nem igazán tudja az IT-stratégiát szorosan illeszteni a vállalati stratégiához, ezért a vállalatok mégsem a kockázattal arányos módon priorizálják a lépéseiket. Ami tényleges veszélyt hordoz.

A Brightdea Solutions már hat iparág számára nyújt szolgáltatásokat. Vegyük példaként az agrár szektort: egy okosfarm-koncepció technológiai elemei akár kockázatként akár kihívásként is megjelennek. A cég tapasztalatai alapján nem is a különböző technológiai megoldások szigetszerű bevezetése, hanem a különböző gazdaságok eltérő igényei alapján készített információs és technológia mixe már nincs meg az együttműködéséhez. Tehát valójában nincsenek meg a kiberkockázatokat kiküszöbölő felmérések. A Brightdea véleménye szerint azok a gazdaságok lehetnek sikeresek, amelyek az információs és az új technológiákkal szemben támasztott igényeiket helyesen tudják alkalmazni.

A Brightdea Solutions célja, hogy partnereik ezeket a kockázatokat képesek legyenek komplexen és biztonságosan kezelni. Így olyan objektív információkat tud szolgáltatni a vállalatok vezetőinek, amelyek segítségével a kockázatok megfelelően besorolhatók, így a kibervédekezés fenntarthatósága hatékonyan javítható.