B2B-körkép

62_nyito.jpg
Forrás: ITB
Új területeken tarol a dolgok internete

14 ezer milliárd dollárral dobhatja meg a Föld GDP-jét az IoT

Óriási üzleti lehetőség rejlik az IoT-technológiában a megoldásszállítók, szolgáltatók számára, a Transforma Insights előrejelzése szerint a tavalyi 424 milliárd euróról 2030-ra 1300 milliárd eurósra nőhet a piac. Az ipar, a közlekedés vagy éppen az energiaszektor mellett egyéb területeken is egyre többen élnek a dolgok internete kínálta lehetőségekkel, számos projekt indult a kiskereskedelemben, az egészségügyben, illetve a mezőgazdaságban is.

Gyártás, közlekedés, okosváros-fejlesztések, energiaellátás – a legtöbben valószínűleg ezeket a területeket említenék, ha arra kérnék őket, hogy mondjanak szegmenseket, ahol aktívan használják az IoT- (internet of things – dolgok internete) megoldásokat. Bár az elmúlt években valóban ezekben az ágazatokból indult hódító útjára az a trend, hogy minél több eszközt, berendezést csatlakoztassunk valamilyen kommunikációs hálózathoz, napjainkra már kevés olyan szektort lehetne találni, ahol nincs jelen a technológia.

A legmodernebb szállodákban már a vendégek egyéni igényeire lehet beállítani például a fényeket, hűtést-fűtést, távolról, a recepcióról menedzselve, abban a pillanatban, amikor a vendég bejelentkezik.


Az előrelátó, a pénztárcájukra és a környezetre egyaránt figyelemmel lévő épületüzemeltetők sem kerülhetik meg a technológiát, hiszen a kihelyezett érzékelők, a peremhálózati, számítási képességgel is rendelkező berendezések, illetve az adatokat összegyűjtő és elemző, felhőalapú rendszerek egészen elképesztő mértékben javíthatják az ingatlanok működési hatékonyságát. Márpedig az épületek létrehozása és fenntartása felelős a globális energiafogyasztás és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30 százalékáért, ugyanakkor a bennük rejlő energiahatékonysági potenciál jelenleg 82 százalékban kihasználatlan a Nemzetközi Energia Ügynökség World Energy Outlook jelentése szerint.

Az IoT-piac elemzésével és kutatásával foglalkozó IoT Analytics július elején hozta nyilvánosságra, hogy több mint 1400 dolgok internete projekt vizsgálata alapján melyek tekinthetők jelenleg a „legforróbb” felhasználási területeknek. A cikk elején már említett ágazatok természetesen megtalálhatók a felsorolásban, de az épületek, az ellátási lánc, az egészségügy és például a mezőgazdaság is helyet kapott a toplistán.

 

Összekapcsolt világ

Számos elemzés és előrejelzés jelent meg az utóbbi néhány hónapban is, hogy milyen mértékben nő majd az IoT-eszközök száma a következő években és ha egyetlen szóval kellene jellemezni a fejlődés ütemét, akkor talán a brutális lenne a megfelelő. Abban ugyanis az összes prognózis egyetért, hogy többszörösére nő az ilyen készülékek mennyisége mindössze pár év alatt. A Transforma Insights például azzal számolt, hogy a 2019 végi 7,6 milliárdról 2030-ra 24,1 milliárdra nő az IoT-eszközök száma. Ennél jóval gyorsabb fejlődést vázolt prognózisában a Cisco, az IoT-szektor egyik meghatározó szereplőjének számító vállalat várakozásai szerint 2023-ra már 29,3 milliárd, hálózathoz csatlakoztatott készülék lesz világszerte. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ezekben az előrejelzésekben benne vannak-e például a szenzorok, amelyek egyre nagyobb számban jelennek meg a gazdaság szinte minden területén. A Transforma Insights például arra számít, hogy a legnagyobb arányban a különböző, médiatartalmak fogyasztására is alkalmas, az egyéni felhasználóknál lévő csatlakoztatott eszközök lesznek majd (az összes 34 százaléka), jóval kevesebb lesz belőlük az elektromos hálózatokban (14 százalék) és a hálózathoz kapcsolódó járművekben (7 százalék).

 

Sokmilliárdos plusz

A Transforma Insights arra is vállalkozott, hogy megbecsülje, mekkora potenciális piacot jelent az IoT. Szerintük a múlt évben 424 milliárd eurós volt ez a piac, 2030-ra pedig 1300 milliárd eurósra nőhet. Ennek a legnagyobb részét, 66 százalékát, a szolgáltatások teszik majd ki, amibe a cég szakértői a kommunikációs szolgáltatásokat is beleszámolták, a fennmaradó összeg pedig a hardverre jut.

A Fortune Business Insights tanulmánya pedig azt mutatja be meglehetősen érzékletesen, hogy még olyan területeken is hatalmas felfutás várható a dolgok internete kapcsán, amelyekre kevesen gondolnának a technológia kapcsán. A banki, pénzügyi szolgáltatási és biztosítási szektorban az adataik szerint 2018-ban 17,85 milliárd dollárt költöttek IoT megoldásokra, 2026-ra azonban az ilyen jellegű kiadások ebben az ágazatban elérhetik a 116,27 milliárd dollárt.

Az Accenture prognózisa pedig arra mutat rá, hogy milyen hatással van a dolgok internete a teljes gazdaságra. A társaság azt vizsgálta, hogy az ipari IoT alkalmazások hogyan befolyásolhatják a globális gazdaságot, és becslésük szerint 2030-ra egészen elképesztő, 14200 milliárd dolláros pluszt jelenthetnek a Föld GDP-jében, persze csak akkor, ha valóra válnak azok az előrejelzések, amelyek gyors elterjedésükkel számolnak.