Anno/Futurum 2020

Horváth Tamás, Brightdea Solutions
Horváth Tamás, Brightdea Solutions
Forrás: ITB
Megfelelő IT-biztonsági képességekkel felruházni a HR-t is

Vezetőváltás a kapitányi hídon? Kiberstratégiai partnert kap az IT

A koronavírus teljesen újrarajzolta a munkahely határait és magát a munkavégzés folyamatát. Sokat és sokszor hallunk arról, hogy pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a kis- közép- vagy akár a nagyvállalatok meg tudják határozni a virtuális térben való optimális működésüket, arról azonban már kevesebbet, hogy az IT és a HR együttműködése miért és hogyan válik fokozatosan kulcsfontosságúvá a költséghatékony és egyben támadás- és adatszivárgásmentes üzleti működés érdekében.

A legfrissebb nemzetközi kutatások alapján a vezetők egyre fontosabban tartják a jövő évi stratégiák kialakításánál azt, hogy vállalataikat digitálisabbá vagy virtuálisabbá tegyék. Ez a fajta átalakulás az üzleti műveletektől kezdve a szervezeti egységeken át a folyamatokig mindent érint, nemcsak technikai hanem biztonsági oldalról is. „Azt tapasztaljuk, hogy ezt a kibervédelem sínyli meg, ami nem kap elég figyelmet, így sokkal könnyebben alakulnak ki biztonsági rések, aminek hosszabb távon komoly következményei is lehetnek, például egy biztonsági incidens felbukkanása vagy az üzleti folyamatok leállása. A kibertérben eltolódnak a védelmi határok és csak most kezd világossá válni, hogy valójában milyen és mekkora hatása van a kibervédelemre és az IT-re a HR-területnek”, fogalmazta meg Horváth Tamás, a Brightdea Soulutions ügyvezetője. „A felmerülő hibalehetőségek kiküszöböléséhez, egy agilis intézkedési csomag bevezetése esetén az IT védelmi vonalai is átrendeződnek, és ebben már kiemelt szerepet kap a HR,”, tette hozzá. A vállalati kultúra változása során a megfelelő kiberbiztonsági szint fenntartása, a gyors változások bevezetése és menedzselése miatt tehát egyfajta új szinergia jön létre a HR és az IT között.

A kiberstratégia fontos eleme a HR és az IT együttműködése, ugyanis ebben a kiélezett időszakban az adatvesztéssel, adatlopással, szenzitív adatok illetéktelenekhez kerülésével járó incidenseket sokszor az elbocsátott munkavállalók követik el. „A HR-t fel kell ruházni a monitorozás és az analitika képességével. Ennek tudatosítása a szervezetben azért nélkülözhetetlen, mert nem mutat jól, ha a szervezet többi részében lezajló technológiai lépéseket, fejlődést a HR nem tudja követni, miközben többnyire ő a felelőse a szervezet átalakításának. Az IT-védelmet az átalakuló környezetben az egész cégnek szem előtt kell tartania, mert minden területnek felelőssége van benne. A HR-nek nagyon fontos feladata, hogy a biztonság érdekében akár az információbiztonságért felelős személlyel vagy csoporttal közösen egyeztetve segítse és támogassa a munkavállalókat. Ennek pedig meg kell jelennie a stratégiában”, szögezte le Horváth Tamás.

A Brightdea Solutions mind a teljes digitális működéshez szükséges tudás megszerzésében, digitális stratégia kialakításban, mind annak üzemeltetésében hiteles hátteret biztosít kihívások előtt álló vállalatoknak tanácsadások vagy konkrét technikai, szervezetfejlesztési megoldások által.