Anno/Futurum 2020

72_ai-and-covid.jpg
Forrás: ITB
A Top 5 vállalati technológia 2021-ben

Hirtelen bekövetkező változásokra készüljünk

A járvány gyors és rugalmas reakciót igényelt a vállalatoktól technológiai téren is. Azok a technológiák terjedtek látványosan 2020-ban és lesznek meghatározóak 2021-ben is, amelyek reziliens, rugalmas és agilis változást tesznek lehetővé.

Tillinkó Zsanett, KPMG Hungary
Tillinkó Zsanett, KPMG Hungary
A járvány megmutatta, hogy a vállalatoknak a hirtelen bekövetkező változásokra kell készülniük és képesnek kell lenniük gyorsan és rugalmasan méretezni működésüket – mondja Tillinkó Zsanett, a KPMG Hungary senior menedzsere. A felhőalapú technológia az infrastruktúra, szolgáltatás, és a szoftver, mint szolgáltatás területeken versenyelőnyt tud biztosítani a cégeknek, ami a hatékonyabb, alacsonyabb költségű működésben mutatkozik meg. Ezért ez a két technológia 2021-ben is meghatározza a vállalatok számára elkerülhetetlen IT-költéseket.

 

Automatizáció, machine learning

Az automatizáció valamilyen szinten már jelen van a vállalatok életében, azonban elérkezett az idő, hogy az addicionális üzleti intelligenciával felvértezett automatizáció teret nyerjen. Az intelligens automatizáció segítségével nemcsak a repetitív feladatokat bízhatjuk a gépekre, hanem a döntéssel járó problémákat is hatékonyan kezelhetik, így a munkatársak a magasabb hozzáadott értéket képviselő, kreatív feladatokkal foglalkozhatnak.

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (MI) jelentik a fejlesztések következő irányát. A folyamatrobotizálás (robotic process automation, RPA), továbbá a komplex adathalmazokra, számításokra fókuszáló öntanuló technológiák növelik a hatékonyságot. Itthoni csak az első szárnypróbálgatásoknak vagyunk tanúi, pedig a technológia releváns, a vállalatoknak el kell kezdeni foglalkozni vele. A nyelvi akadályok miatt lassabban gyűrűznek be a magyar vállalatokhoz a nyelvspecifikus rendszerek, de itt is jelentős előrelépés várható a következő években.

A technológiai toplista ötödik helyén a az IoT szerepel. A szakértő szerint a robusztus vállalati IT-infrastruktúrát össze kell kapcsolni a különböző pontokról származó adatokkal, hogy azokat az elemzés segítségével az automatizált döntésekhez fel tudjuk használni – fejezte be Tilinkó Zsanett.

 

Multicloud és adatmenedzsment

Bakk József, IDC Magyarország
Bakk József, IDC Magyarország
A felhő nem mai jelenség, minden vállalat ismeri, most azonban a multicloud-ra kell figyelni – mondja Bakk József, az IDC Magyarország vezető elemzője. Sok esetben látunk sikeres migrációs projekteket, amikor a teljes IT-infrastruktúra felhőalapokra kerül. Az infrastruktúra kérdésének rendezése után a vállalat ugyanarra a szolgáltatóra bízza alkalmazásait és üzletileg kritikus folyamatait is, holott multicloud környezetben, privát és nyilvános felhő szolgáltatások segítségével érhetjük el az igazi üzleti sikereket.

Kevésbé látványos terület, de az adatmenedzsment is felértékelődött. A vállalatok a különböző szabályozások és direktívák megjelenése előtt már gyűjtöttek adatokat – legtöbbször azért, mert törvény kötelezte rá őket. Itt az ideje ezeket az adatokat átnézni, megvizsgálni, és egységesen kezelni az általuk jelentett kockázatokat. Könnyen kiderülhet, hogy olyan szenzitív adatok birtokában vagyunk, melyeket a törvény értelmében másképp kell védenünk.

 

Biztonság és a munka jövője

A reziliens működéshez kapcsolódó biztonság területén szemléletváltásra van szükség. El kell azt engednünk, hogy mindent meg tudunk védni. Fontos, hogy a vállalati alapműködést fenn tudjuk tartani és hogy menedzseljük a biztonsági kockázatokat. Ebben biztonság terén is a vállalatok segítségére van az MI, a viselkedés elemzés, de az alapokat is tegyük rendbe.

A munka, ahogy eddig ismertük, megváltozott, irodai és ipari környezetben egyaránt. A cél a hatékonyság növelése, a profit maximalizálása, az okos gyártási technológiák segítségével rugalmas, testre szabott, hatékony gyártási folyamatok kidolgozása. Noha még idegen testként hatnak, de a magyarországi ipari szervezetekben is megjelentek a smart manufacturing technológiák. A járvány megmutatta, hogy emellett az irodai munka is át tud alakulni: távolról dolgozunk, automatizmusokat használunk, és az sem ördögtől való, ha a munkahelyi betanítás is online történik.

A „software-defined everything” egy olyan ernyő kifejezés, mellyel a virtualizációs technológiákat igyekszünk vállalati szinten megfogni. Lehetővé teszi a technológiai rétegek virtualizációját, legyen az számítási kapacitás, hálózat, tárolás vagy biztonság. A technológia a költséghatékony működés és a megnövekedett hatékonyság mellett agilitást visz a vállalatok IT-szolgáltatásaiba – fejezte be Bakk József.

 

Alaprendszer-modernizáció

Komjáthy Csaba, Deloitte Magyarország
Komjáthy Csaba, Deloitte Magyarország
A Deloitte 2010 óta végzett kutatásai alapján a technológiai divathullámokat nem önmagukban, hanem keretrendszer alapján vizsgáljuk – mondja Komjáthy Csaba, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadó partnere. Ezek nem kizárólag a jövőre vonatkoznak, hanem stabil alapoktól indulnak.

Az alaprendszerek modernizációjáról szólva elmondta, hogy ezek iparágtól függetlenül lassan cserélődnek, sok esetben a legutóbbi nagy frissítés még a 2000-es évek IT boomja idején történt. Egy ilyen projekt beruházásintenzív, a teljes szervezetet leterhelő feladat, a régóta halogatott fejlesztések elvégzését is szükségessé teszi, de már rövidtávon realizálható előnyökkel kecsegtet, legyen szó megbízhatóságról, flexibilitásról vagy az integrációs képességek javulásáról (eklatáns példa a magyar bankrendszer, ahol többen platformcserére szánták el magukat az utóbbi években).

Ami az adatelemzést illeti, az utóbbi tíz évben rengeteget hallottunk adatvagyonról, big datáról, különféle adatelemzési megoldásokról, azonban az ilyen projektek gyakran a be nem vált ígéretek kategóriájába kerültek. A kudarcok okai változatosak, az inkonzisztens régi háttérrendszerektől az emiatt elmaradó quick winekig vagy irreálisan optimista ütemtervekig. A jelenkor IT-menedzsment gyakorlatának tudatossága és az idő által kikényszerített technológiai fejlesztések ezt kiküszöbölhetik, ezért az adatelemzéshez kapcsolódó témák a következő években fognak igazán felpörögni.

 

Felhő, MI, IoT és 5G

A felhő igazi térnyerése Magyarországon és a régióban még mindig napirenden van, akár infrastruktúra-, platform- vagy komplett szoftvermegoldásokról beszélünk. A szabályozói szigor, az adatvédelmi irányelvek és általában véve a bizalmatlanság oldódni látszik az egyre növekvő gyakorlati tapasztalat és a felhőszolgáltatók rugalmasságának pozitív változása miatt, így itt a technológia jelentős növekedés előtt áll.

Magyarországon az MI használata még nem terjedt el széles körben, azonban a nyugati országok sikereit látva néhány progresszív vezető felismerte már, hogy lépéselőnybe kerülhet a kiaknázásával. Régóta fennálló, néhol már pontosan definiált problémák megoldását hozhatja el, felhasználását tekintve pedig nem lehet olyan iparágat említeni, ahol ne lenne példa kimagasló áttörésekre, így a technológia további fejlődése borítékolható.

Az IoT és az 5G külön-külön fejlődnek, ugyanakkor erős kölcsönhatásban állnak. Az eszközgyártók és a szolgáltatók már évek óta gőzerővel dolgoznak a következő generációs technológiák bevezetési stratégiáján és a fogyasztói igények alakításán. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a különféle szenzorokra épülő megoldások, okos eszközök készen állnak a tömeges használatra, így az 5G lehet az a technológia, amely megadja számukra a a széles körű elterjedéshez szükséges lökést.

 

Kollaboráció és konnektivitás

Antonov Fortunato, McKinsey Digital
Antonov Fortunato, McKinsey Digital
Soha nem tapasztalt sebességgel és intenzitással fogtak neki a digitális átalakulásnak a vállalatok a járvány miatt – mondja Antonov Fortunato, a McKinsey Digital in Central Europe szakértője. Emiatt a fontosság vált, hogy a digitális szolgáltatások és termékek egymáshoz tudjanak kapcsolódni, egymással tudjanak kommunikálni. Az API-k világa testesíti meg azt a konnektivitást, amely kiváltja a sok manuális munkát, biztosítja a szolgáltatások, terméket méretezhetőségét, és új bevételi forrásokat biztosít a cégeknek. Ehhez a vállalatok könnyen használható, fogyasztható, API-kal összekapcsolt szolgáltatásrendszer kialakítására törekedjenek.

A kollaboráció is rendkívül fontossá vált, hiszen nincs egyetlen egy cég sem, amely a számára szükséges összes digitális szolgáltatást saját erőből biztosítani tudja. A vállalatok egymást kiegészítve dolgoznak, kiegészítő szolgáltatásokkal teszik erősebbé egymást, ezzel erőteljes vállalati ökoszisztémát alakítva ki. A vállalati kollaboráció és az összekapcsolt rendszerek alapját a nyilvános felhő képezi.

 

Ne várjunk a komoly incidensre!

Bacsó Gergely, McKinsey Digital
Bacsó Gergely, McKinsey Digital
A kiberbiztonságra is oda kell figyelniük a vállalatoknak – tette hozzá Bacsó Gergely, a McKinsey Digital társvezetője. A lényeg, bármit is teszünk, bármilyen IT-technológiában gondolkodunk, azt szője át a biztonság. A szakértő szerint egyetlen vállalatnál sem tapasztalhattak komoly problémákat okozó biztonsági incidenst, senki sem égette meg magát igazán. Ez nem azt jelenti, hogy a kiberbiztonság megerősítésével meg kell várni az első komoly esetet.

Az automatizáció, robotika és RPA is megjelent és fontosság vált a magyar cégeknél, mindenki ember nélkül, érintésmentesen szeretne termelni, dolgozni. A kényszer és a járvány ezen a területen komoly fejlesztéseket generál 2021-ben is. Érdemes a munkaerőt érintő technológiákra is odafigyelni. A home office és távmunka idején fontos azzal foglalkozni, hogy az emberek hogyan teljesítenek, hogyan tudjuk a távoli munkavégzést hatékonnyá tenni anélkül, hogy az emberek idő előtt kiégnének. A személyes jelenléthez szokott vezetőknek meg kell tanulniuk az emberek távoli és hatékony menedzselését – fejezte be Bacsó Gergely.


Az öt legfontosabb IT-trend 2021-ben a neves tanácsadó cégek szerint

 

KPMG Hungary

IDC Magyarország

Deloitte

McKinsey Digital

1.

IaaS

Multicloud

Alaprendszer modernizáció

Konnektivitás

2.

SaaS

Data menedzsment

Adatelemzés

Kollaboráció és ökoszisztéma

3.

Automatizáció, RPA

IT biztonság

Cloud

Kiberbiztonság

4.

Machine learning és AI

Future of work

Mesterséges intelligencia

Automatizáció, robotika, RPA

5.

IoT

Software defined everything

Iot, 5G

Munkaerő

Forrás: ITB összeállítás