Anno/Futurum 2019

Gál Tamás, HM EI
Gál Tamás, HM EI
Forrás: ITB
Fel a felhőbe, bátran!

Privát felhő publikus előnyökkel

Azok a nagyvállalatok, kormányzati szervezetek is kihasználhatják a publikus felhő előnyeit, akik számára a szabályzatok nem teszik lehetővé – számukra a publikus felhő infrastruktúrával kiépített privát felhő a megoldás. – Gál Tamás, a HM EI Informatikai Infrastruktúra Divíziójának projektigazgatójának írása.

A nagyvállalatokat, kormányzati szervezetek számos szabályozás, belső eljárásrend gátolja meg abban, hogy a publikus felhőszolgáltatásokat igénybe vegyék. A skálázható felhőszolgáltatások előnyeit azonban ezek a több telephelyes, országos lefedettségű vállalatok is ki akarják használni. A publikus felhőt ezek a vállalatok privát felhőbe építik be, melyet a különböző telephelyeken működő szervezeti egységek akadálymentesen vehetik igénybe.

 

Rugalmasság és skálázhatóság

Ezek a szervezetek valójában a publikus felhőszolgáltatók mintájára hozzák létre a saját privát felhő infrastruktúrájukat. Ezeket a zárt rendszereket úgy dolgozzák ki, hogy a publikusan elérhető, kidolgozott technológiával rendelkező felhőszolgáltatásokból ihletődve építik ki a speciális igényeknek megfelelő infrastruktúrát. Ezek a rendszerek az internetről részben lekapcsolva működnek, és biztonságos, védett szolgáltatásokat nyújtanak a különböző szervezeti egységeknek. 

Az így kialakult rendszereknek az óriási előnye, hogy a nyilvános internettől elzárva működnek, az adatok nem vándorolnak külföldi szerverekre, így a biztonsági incidensek, adatlopások, adatszivárgások kialakulásának esélye minimális. A nagyvállalatok, kormányzati szervezetek megfelelnek a rájuk vonatkozó szigorú törvényi előírásoknak, szabályozásoknak, a belső eljárásrendnek, de ugyanakkor költséghatékonyan működnek. Az informatikai osztály egy IT-szolgáltató vállalatként működve tesz eleget a különböző osztályok IT-igényeinek, a felhőtechnológia biztosította rugalmassággal és skálázhatósággal együtt.

 

Egyszerű és költséghatékony fejlesztés

Nemcsak az üzemeltetés, hanem a fejlesztés is egyszerűen, költséghatékonyan megoldható. A vállalatok olyan felhő-infrastruktúrát vásárolhatnak (vagy bérelhetnek), amely egyébként a publikus felhőszolgáltatásokat is működteti. Így a fejlesztés, tesztelés semmiben sem különbözik a publikus felhő-infrastruktúrára való fejlesztéstől, a tesztkörnyezet a publikus felhőből bérelhető, majd a megoldás, a valós adatokkal a privát felhőben működik.

Magyarországon több szervezetnél kipróbáltan és sikeresen működnek a publikus felhő alapjaira felépített privát felhő-infrastruktúrák, itt az idő, hogy más nagyobb szervezetek is bátran éljenek a technológia nyújtotta előnyökkel.