Anno/Futurum 2019

90_successdigestonline.jpg
Forrás: ITB
Innovatív lendület

Ömlik a pénz a hazai startupokba

Tízmilliárd forint fölötti összeget fektethet idén startupokba a Hiventures, de egyre aktívabbak a magánbefektetők pénzét kihelyező alapok is. Van mire költeni a rengeteg pénzt, hiszen a költségek drámai mértékben megemelkedtek, egy prototípus vagy MVP létrehozása akár felével is többe kerülhet, mint pár éve.

Míg január végén valamivel több mint 300, addig november közepére már 419 unikornis volt a világon a CB Insights elemzése szerint, vagyis olyan startup, amelynek piaci értéke átlépte az egymilliárd dollárt. Ez is jól mutatja, hogy milyen óriási fejlődés van az innovatív vállalkozások piacán, ugyanakkor vannak már olyan hangok is, hogy kifulladóban van a nagy startup-láz.

 

A nagy lázon túl

Egyrészt a várható, globális szintű gazdasági lassulás miatt a kockázati tőketársaságok is visszafoghatják ezeket a kockázatos befektetéseket, illetve kevesebb kihelyezhető forrást tudnak majd gyűjteni, másrészt pedig egy-egy intő példa, mint a közösségi irodákat működtető WeWork esete azt mutatja, hogy vannak nagyon túlárazott, azonban igazán működőképes üzleti modellel nem rendelkező társaságok is a szegmensben.

Bár a globális hatások természetesen a magyar piacon is érvényesülnek, itthon egyelőre korábban soha nem tapasztalt pénzbőségről lehet beszélni. Ez jelentős mértékben a kormányzati és uniós forrásoknak köszönhető, hiszen például ez teszi lehetővé, hogy a Hiventures még európai szinten is kiemelkedően aktív befektetési politikát folytasson, és idén várhatóan tízmilliárd forint fölött lesz a startupokhoz kihelyezett forrásaik értéke. De örömteli jelenség az is, hogy egyre aktívabbak a főként magánbefektetők pénzét használó alapok, például az OXO Csoport és a sikeres exit után már a befektetői oldalon megjelenő egykori cégalapítók, mint Balogh Péter, a Baconsulttel vagy Vinnai Balázs.

 

A startupok sem kivételek

A pénzbőséget látva nem véletlen, hogy egyre többször hallani olyan gondolatokat, hogy ez akár árthat is a kreativitásnak, innovációnak – hiszen lényegében minden épkézláb ötletre lehet forrást találni –, azonban azt is látni kell, hogy mivel a startupok is ugyanabban a környezetben dolgoznak, mint bármelyik másik gazdasági szereplő, a munkaerő-piaci helyzetből adódó jelenségek őket is érintik. Ez azt jelenti, hogy egy működő prototípus vagy MVP (Minimum Viable Product) előállítása ma akár 50 százalékkal is többe kerülhet, mint néhány évvel ezelőtt, főként a szakemberhiány miatt jelentősen megemelkedett bérköltségek miatt. Erre a helyzetre egyébként a befektetők is reagálnak, nem véletlen, hogy idén már szép számmal láthattunk több millió eurós forráskihelyezést, a Hiventures pedig jelentősen megemelte az egyes befektetési konstrukcióinál elérhető összegeket.