Anno/Futurum 2019

66_dribbble_22_05.jpg
Forrás: ITB
Ezekre a technológiákra érdemes figyelni 2020-ban

Megérkezett a robotforradalom

A robotizáció és az automatizáció térnyerését jósolják a közvélemény-kutató cégek 2020-ra. A vállalatok felmérik az adatvagyonukat, és így az adatfeltárás meghatározó lesz a cégek életében, ahogy a mindent mindennel összekapcsoló IoT-ra is érdemes figyelni. Jönnek a vállalati technológiai trendek 2020-ra!

A robotok szélesebb körben elterjednek – ismertette a magyar vállalatok számára fontos első trendet Tóth László, az IDC Magyarország elemzője. A gyártás, logisztika és a kiszolgálás területén jelennek meg azok a fizikai robotok, amelyek az emberekkel közösen végzik munkájukat, legyen az termelési feladat, pakolás vagy takarítás. Ehhez kapcsolódóan a mesterséges intelligencia egyre fontosabbá válik a magyar cégek életében – a chatrobotok, a telefonos asszisztensek, a gépi látásfelismerés mind-mind egyre szélesebb körben terjed el a hazai cégeknél.

 

Az 5G éve jön 

A 2020-as év hazánkban az 5G ipari jellegű elterjedését hozza magával: az első hivatalos 5G szolgáltatás már megjelent, nem csak tesztkörnyezetben használható. A többi szereplő is készen áll a saját hálózatának elindítására, már csak a hatóság frekvenciaárverés végét kell kivárniuk. 

A 2019-es évre az elemző az IoT-kommunikációra létrehozott hálózatok elterjedését prognosztizálta, ám ez a várakozásokhoz mérten elmaradt. Az 5G magával hozza a többi adatátviteli megoldás szélesebb körű elterjedését, mert ezek a technológiák nem egymás versenytársai, hanem kiegészítői lesznek. 

A vállalatok a jövő évben kezdenek el komolyabban foglalkozni adatvagyonuk felmérésével. Nagyon sok vállalatra jellemző, hogy nincs tudatában annak, milyen adatvagyont birtokol. A jövő évben azonban változás lesz ezen a téren, hiszen stratégia szinten kell, hogy elkezdjenek foglalkozni ezzel a kérdéssel a cégek. Első körben fel kell mérniük, hogy van-e egyáltalán adatvagyonuk, és milyen fajta adatokat birtokolnak. Majd második lépésben eldöntik, mit kezdjenek vele és hogyan menedzseljék azt. Harmadik lépésben kialakítják az adatvagyon menedzselésével kapcsolatos legjobb gyakorlatokat, know how-t gyűjtenek.

A IDC elemzője azt látja, hogy az elmúlt években a szoftverek területén tapasztalt disztribúciós és pénzügyi átalakulás a vállalatok pénzügyi kultúráját diszruptívan átalakítja. A software-as-a-service (SaaS) jellegű szolgáltatások behálózzák a cég mindennapjait, és ennek a pénzügyi diszruptív vonzatával kiemelten foglalkoznak jövőre a magyar vállalatok. Vagyis az informatikából kiindulva a pénzügyi kultúra megváltozik a vállalatoknál. Az eddig jellemzően CAPEX kiadások OPEX jellegű költségekké alakulnak át.

 

Tényleg az adat a legfontosabb kincs

Az üzleti életben az adat a legfontosabb kincs, melynek felhasználásában rengeteg üzleti potenciál található – mondja Bálint Dániel, a KPMG telekommunikáció, média és technológiai szektor menedzsere. Az adatalapú működés rengeteg vállalatnál megjelent, emiatt elkerülhetetlen, hogy két-három év múlva az adatok védelme is ugyanilyen hangsúlyossá válik a vállalatoknál.

A KPMG szakértője szerint a RPA vagyis a Robotic Process Automation nagyon sok vállalatot érdekel a következő évben. Hiszen rengeteg potenciál van benne, azokat a folyamatokat, melyek monotonok, unalmasak, ahol az emberi hibatényező komoly károkat okozhat, érdemes egy robottal elvégeztetni – a kollégának a magasabb hozzáadott értékkel bíró feladatok maradnak. A robot az a service szolgáltatás is népszerű a vállalatoknál, ebben az esetben a szolgáltató térképezi fel a teljes folyamatokat és dönti el, hogy pontosan hol lehet automatizmussal helyettesíteni a manuális munkát. A szolgáltatás a számlafeldolgozás, az adminisztráció, a backoffice feladatok kiváltásában tud rendkívül hasznos lenni. 

Második trendként a process mining elterjedését említette a szakértő. A folyamatok automatizálása a feladatok feltárásával kezdődik, ennek kiindulópontja egy interjú, amikor az alkalmazott elmondja, hogy pontosan milyen feladatokat hogyan végez el. Ez egy szubjektív folyamat, melyben az is benne van, hogy az alkalmazott elhallgat pár dolgot, mert nem szeretné, ha munkáját teljesen kiváltaná az automatizáció. Ekkor vetik be a process mining megoldásokat, amely a naplóbejegyzések alapján, objektív képet alkot a munkafolyamatokról. A szoftver ugyanakkor megmondja, hogy melyik az a területe a folyamatoknak, amely teljesen automatizálható.

 

Az MI, az adat és az IoT

Harmadik trendként jelentkezik az MI-alapú természetes nyelv feldolgozás. A természetes nyelvfeldolgozás-technológia a jogi, kontrolling területen végez nagyon jó feladatot, összetett kontextuális információkat nyer ki a dokumentumból. Például egy jogszabály változásnál átfésüli a jogi dokumentumokat és kijelöli, hogy melyik az, amit nagy valószínűséggel módosítani kell, mert érinti a változás.

A data exploration a negyedik, magyar vállalatokat is érintő technológiai trend, ami az adatok rejtett összefüggéseinek automatizált felfedezését takarja. Az üzleti felhasználónak általában nincs meg az a szakmai tudása, ami az adatok pontos értelmezéséhez szükséges, a technológián alapuló megoldások kiválasztják azokat a releváns összefüggéseket, melyeket érdemes tovább boncolgatnia az üzleti döntéshozónak.

A connected everything kifejezés az ipari IoT-technológiát rejti, ami az ellátási lánc minden egyes fázisában fontos szerepet tölt be, a gyártási folyamat elejétől egészen a felhasználási pontig. A szenzorok már korábban is jelen voltak szinte mindenhol. Most az változott, hogy a végpontokon jelentkező adatokat egy döntéstámogató, munkaszervező megoldásban összefutnak. Az adatok így nemcsak működtetés szintjén használhatóak fel, hanem a stratégiai döntéshozatal részeivé válnak.


Hiperautomatizáció és multiélmény

A Gartner szokás szerint tízes listát közölt a 2020-ban figyelemmel kísérendő technológiákról, összeállításunkban azokat a trendeket válogattuk ki, melyek a vállalatok számára fontosak. Az első helyet a hiperautomatizáció foglalja el, ami azt jelenti, hogy a vállalatok nagymértékben fordulnak azokhoz az eszközökhöz, amelyek az unalmas, repetitív munkát helyettesítik, de ugyanakkor fel is fedezik, melyek az automatizálható folyamatok. A hiperautomatizáció két legfontosabb technológiája az RPA és az intelligens üzleti folyamatokat menedzselő megoldások – a vállalatok, tanácsadók feladata megtalálni, hogy az adott vállalatnál milyen megoldások kombinációja jelenti a hatékony működést. Ugyanakkor ide tartozik a digitális iker is, ami ipari környezetben egyre több helyen megjelenik, hiszen megkönnyíti a tervezés, karbantartás, gyártás minden mozzanatát. Persze a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás eszközeit kötelező felhasználni.

A multiélmény kifejezés alatt a Gartner egy hosszabb távú, 2028/29 környékén erőteljesen jelentkező trendet érti, amely az ember és a számítógép közötti felhasználói élmény változását próbálja leírni. A párbeszéden alapuló platformok mindennapossá válnak; vagyis ebben a multiélmény környezetben a számítógép mindenhol elérhető a felhasználó körül, rengeteg érintkezési felület alakul ki, legyen az egy okosautó, viselhető okosruha, környezeti érzékelők. A VR és AR rendkívül hangsúlyos szerepet kap ebben a környezetben. A multiélmény felhasználóját VR-ben vagy AR-ben készült terméktervekkel kápráztatják el a cégek. A kiterjesztett valóság komoly szerepet játszik a területi szolgáltatások és működés terén, ahogy a képzés is ide tevődik át.

 

GDPR – felismertük, hogy értékesek az adataink 

A transzparencia és a nyomon követhetőség a digitális etika és az adatvédelem kérdéseivel foglalkozik, vállalatokat, magánszemélyeket egyaránt érint. A fogyasztók felismerték, hogy adataik értékesek, és szeretnék visszanyerni ellenőrzésüket felettük. A vállalatok megtanulták, hogy kockázatos a személyes adatok biztosítása és kezelése, a kormányok pedig szigorú szabályzatokat fogadnak el, hogy biztosak legyenek abban, valóban helyesen kezelik az adatokat a cégek. Gyakran a mesterséges intelligencia hoz döntést, amit gépi tanulás fejlesztett, így etikusan működő, döntéseit megmagyarázni képes, az üzleti kockázatokat ismerő technológiára van szükség. 

 

Felhő a közelben

A hatodik helyezett az általános listán az edge számítástechnika lett, melynek elterjedését az 5G és a hozzá hasonló kommunikációs technológiák segítik elő. Az egde számítástechnika egy olyan hálózatot ír le, melyben az információ feldolgozása és a tartalom gyűjtése és szállítása a forráshoz közel, helyben történik, ezzel is csökkentve az adatátviteli késleltetést.

A distributed cloud is fontos lesz a Gartner szerint a vállalatok életében. A distributed jelző azt jelenti, hogy egy központosított publikus felhőszolgáltatás helyett a kiszolgálás több központból történik, miközben a működtetési, karbantartási, fejlesztési felelősséget a központi felhőszolgáltató vállalja. Ezzel a publikus és privát felhőtechnológia előnyeit tudják ötvözni – az adatátvitel például alacsony késleltetésű, mivel az adatközpont a folyamatok közelében van.


A legmeghatározóbb B2B ICT-trendek 2020-ban a piackutatók szerint

 

IDC

KMPG

Gartner

1.

Robotok

RPA

Hiperautomatizáció

2.

Mesterséges intelligencia

Process mining 

Multiélmény

3.

5G

MI-alapú természetes nyelvfeldolgozás

Átlátszóság és nyomon követhetőség

4.

Adatvagyon

Data exploration

Edge számítástechnika

5.

Pénzügyi diszrupció

Connected everything

Distributed cloud

Forrás: ITB-gyűjtés