Anno/Futurum 2019

81_marchtech_series.jpg
Forrás: ITB
Mindent visz a kollaborativitás és a felhőbe kapcsolhatóság

Már a robotok is együttműködnek

Az együttműködő, sőt felhőből irányítható robotoké lesz a jövő, ami ezen a téren is egészen új üzleti modellek elterjedését fogja hozni.

Egyre gyorsuló ütemben növekszik a robotikai ipar – állapította meg a Nemzetközi Robotikai Szövetség (Internaional Federation of Robotics, IFR) nemrégiben közzétett tanulmánya. 2018 végén megközelítőleg 2,4 millió ipari robot működött világszerte, 15 százalékkal több, mint 2017-ben. Az évente eladott egységek száma 2012 óta stabilan növekszik; tavaly mintegy 422 ezer robotot értékesítettek, ami hat százalékkal több, mint egy évvel korábban. Jellemző az is, hogy a robotok több mint harmadát Kínában állították munkába.

 

Új lehetőségek előtt állva

A globálisan növekvő tendencia jövőre is kitart majd az IFR szerint. A gyárak tervei szerint 2020–2022 között világszerte kétmillió új ipari robotot telepítenek, az éves eladások 2022-re pedig megközelítik a 600 ezret. A leggyorsabb (14 százalékkal) Ázsiában nő majd a telepített robotok száma, ezt Amerika (8 százalék) és Európa (5 százalék) követi majd.

Emberi formában

Bár a robotoknak (egyelőre?) csak kis százalékát teszik ki, a legnagyobb figyelmet mégis a humanoid robotok kapják: ezek testesítik meg talán a legjobban mindazt, amit az emberek szeretnek és gyűlölnek a robotokban. A Stratistics piackutató felmérése szerint az ember formájú robotok globális piaca 336,3 millió dollár volt 2017-ben, de ez 2026-ra több mint 13 milliárd dollárra nő, ami 50 százalék fölötti éves növekedést jelent. Nem meglepő módon ezeknek a „gépembereknek” elsősorban olyan környezetekben jósolnak nagy jövőt, ahol emberekkel kell kapcsolatba kerülni, mint az oktatás, a kiskereskedelem vagy éppen az egészségügy.

A közeljövő egyik legfontosabb tendenciájának a kollaboratív (vagyis az emberekkel és egymással együttműködő) robotok szerepének növekedését látja az IFR. Ez ezek iránt megmutatkozó igényt tovább növelheti, hogy a kollaboratív robotok és a mobilplatformok (például önjáró targoncák) kombinálása számtalan új lehetőséget teremt. Egyre több robotot irányítanak majd a felhőből is. Az IDC előrejelzése szerint 2021-re a világ 2000 legnagyobb gyártóvállalatának egyötöde robotjaik legalább 30 százalékát valamilyen felhő alapú platformhoz kapcsolják, ezzel is növelve a működési hatékonyságot és az agilitást.

 

RaaS-ra felkészülni!

A felhőbe kapcsolt robotok révén megnyílik az út egy teljesen új üzleti modell előtt is: ez lenne a Robots-as-a-Service (RaaS), vagyis a szolgáltatásként igénybe vett robot. Különösen a kisvállalkozások számára kínálhat komoly előnyt az új üzleti modell. Nem lesz szükség állóeszközre, komoly előzetes beruházásra, viszont a költségek kiszámíthatóak, folyamatosan jönnek a frissítések, és ami a munkaerő-hiányos időszakban különösen fontos, nem lesz szükség a robotot üzemeltető kollégára sem.