Anno/Futurum 2019

51_AOA.jpg
Forrás: ITB
Kiterjesztett valósággal csökkenti az állásidőt a Schneider Electric

Gyors megtérülést ígér az EcoStruxure AOA

A gépek állásidejének jelentős csökkentése, válasz a munkaerő-piaci kihívásokra és gyors megtérülés – többek között ezeket kínálja az ipari felhasználók számára a Schneider Electric kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldása, az EcoStruxure Augmented Operator Advisor (AOA).

Egy európai felmérés szerint a nem tervezett leállások 40 százaléka emberi hibára vezethető vissza, azonban ezek 80 százaléka elkerülhető lenne, ha a gépeket működtető személyzet a megfelelő időben hozzájuthatna a szükséges információkhoz. Többek között ezen a problémán is segít a Schneider Electric által kifejlesztett EcoStruxure Augmented Operator Advisor, amely a kiterjesztettvalóság-technológia alkalmazásával támogatja az ipari felhasználókat.

 

Valós idejű adatokra alapozva

A társaság által létrehozott rendszernek köszönhetően lehetőség van arra, hogy a mobileszközök kameráját egy adott berendezésre irányítva a megjelenő képen további információkat tegyenek elérhetővé, akár a vizsgált gép dinamikus értékeit is, vagyis a szakemberek valós idejű adatokhoz juthatnak annak állapotáról. Az alkalmazás azon túl, hogy lehetővé teszi a nem tervezett leállások számának csökkentését, fontos szerepet játszhat az üzemeltető, karbantartó személyek támogatásában is. Az EcoStruxure AOA képes szimuláció segítségével betekintést adni a berendezésekbe, elosztószekrényekbe, vagyis megmutatja a kijelzőn, hogy mi történne, ha a karbantartást végző szakember kinyitná a szekrényajtót vagy bemenne a gépterembe. A rendszernek köszönhetően az eddig a dokumentációk előkerítésére szánt idő – ami a felmérések szerint a karbantartási idő 40 százalékát jelenti – is megspórolható, a ritkán használt folyamatok esetében pedig a kijelzőn megjelenő részletes, vizuális elemekkel, vagy akár videóval támogatott útmutató segítheti a karbantartó személyzet munkáját.

 

Munkaerőben is erős

Az EcoStruxure AOA hasznos támogatást nyújthat a vállalkozásoknak a munkaerővel kapcsolatos kihívások kezelésére is. A rendszer lehetőséget kínál a sok éves szakmai tudás digitalizálására, és szimulációval ez a tudás bármilyen helyzetben, bármikor előhívható. Ez egyrészt növeli az üzemelés, karbantartás hatékonyságát, de azért is kulcsfontosságú, mert a szakemberek 52 százaléka öt éven belül nyugdíjba megy, tehát óriási szaktudás-bázis eshet ki, ami az ő ismereteik digitalizálásával megelőzhető.


„Bizonyos kritikus, nagy fontosságú folyamatok és berendezések esetében rendkívül rövid, akár mindössze három hónapos megtérülési idővel is lehet számolni az EcoStruxure Augmented Operator Advisor esetében. A rendszert a közelmúltban kezdtük használni a szigetszentmiklósi logisztikai központunkban és zalaegerszegi üzemünkben, és ha valaki szeretné megnézni, hogyan működik a gyakorlatban, akkor előzetes egyeztetés után megteheti” – mondta el Farkas Tibor, a Schneider Electric gépgyártók és rendszerintegrátorok kereskedelmi igazgatója.