Anno/Futurum 2019

80_quanta magazine.jpg
Forrás: ITB
Hasznot hajtó intelligencia

Drasztikus növekedés várható az MI-megoldások piacán

Hat év alatt több mint nyolcszorosára nőhet a mesterséges intelligencia szoftverekre költött összeg, megközelítve a 120 milliárd dollárt. A technológia fejlesztésében Kína és az Egyesült Államok járnak élen, míg az EU inkább szabályozási kérdésekkel foglalkozik.

Kissé tudathasadásos állapot, amikor ugyanazon a konferencián az egyik előadótól azt hallja az ember, hogy igazi mesterséges intelligencia (MI) még nincs is, egy másik pedig már az MI gyakorlati felhasználásának területeit sorolja. A piackutatók felmérései és a lelkes vállalkozók és fejlesztők beszámolói arra utalnak, hogy ha nem is olyan szinten, mint a sci-fikben, azért már használunk mesterséges intelligenciát. Az egyik leglátványosabb példa erre, ami körbejárta a világsajtót a Google fodrászhoz időpontot foglaló megoldása, ami úgy csevegett a szalon munkatársával, hogy az észre sem vette, hogy géppel beszélget.

 

Óriási potenciál

A Tractica nevű kutatócég előrejelzése szerint idén 14,69, jövőre már több mint 22, 2025-ben pedig közel 120 milliárd dollárt költhetnek majd világszerte mesterséges intelligencia szoftverekre a vállalkozások. Ez persze csak egy szelete a teljes piacnak, de ezek az értékek is jól mutatják, hogy mekkora potenciál van az MI-ben. Nyilván a nagy kérdés az, hogy mire tudják használni a vállalkozások ezt a technológiát és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már erre is vannak működő példák.

A már említett Google megoldás azt mutatja meg, hogy a beszédfelismerés területén milyen lehetőségek vannak és bár az az idő még nem jött el, amikor úgy cseveghetünk egy géppel, mintha emberrel beszélgetnénk, szabadon váltogatva a témákat, kulturális utalásokat téve, esetleg tréfálkozva, de a természetes nyelvfeldolgozás területén és a mély gépi tanulásban elért eredmények alapján könnyen előfordulhat, hogy erre sem kell túl sokat várni. Talán a legnagyobb hasznot a hatalmas adatmennyiségek feldolgozásában hozhatja a mesterséges intelligencia, hiszen pénzügyi szektor szereplőinek kockázatelemzésétől a jogi dokumentumok átnézésén keresztül az egészségügyben a diagnózis és a potenciális kezelési lehetőségek bemutatásáig számtalan területen vethető be a technológia.

 

Kell a megfelelő szabályozói környezet

Az MI-ben világszerte komoly potenciált látnak, nem véletlen, hogy egyre több országban alkotnak stratégiát arra, hogyan foglalkoznak a mesterséges intelligenciával. A két éllovas a világon egyértelműen Kína és az Egyesült Államok, míg az Európai Unió egyelőre inkább arra koncentrál, hogyan lehet szabályozni a felhasználását.

Nem vitás, kulcsfontosságú, hogy ezzel is foglalkozzunk, de ahhoz, hogy a közösség megőrizze és erősítse versenyképességét ezen a területen, megfelelő innovációs és szabályozói környezetre, anyagi erőforrásokra és továbbképzésre van szükség.