Anno/Futurum 2019

52_vectorstock.jpg
Forrás: ITB
Topbizniszek a hazai ICT-szektorban

December: Hatalmas piaci átrendeződést hozhatnak a felvásárlások

Bőven szolgált izgalmakkal az idei év a hazai infokommunikációs piac az üzleti és az állami szektorban egyaránt, 2019-ben sem maradtak el a nagy bizniszek. A legnagyobb durranás talán az, hogy a 4iG megveszi a T-Systems-et, de az Exreme Digital–eMAG fúzió is átrendez egy szegmenst és érdekesen alakul a Telenor sorsa is. Sorra vesszük a legnagyobb üzleteket idén!

Ambiciózus tervek

Július elején érkezett az utóbbi évek egyik legnagyobb horderejű bejelentése a hazai informatikai piacon, kiderült ugyanis, hogy a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG megveszi a T-Systems Magyarországot, a Magyar Telekom egyik leányvállalatát. Azt, hogy egy százmilliárd forintos forgalmú cég felvásárlása mennyire összetett jól mutatja, hogy bár a bejelentés már július elején megtörtént, november végén még mindig nem lehetett tudni, hogy mikor zárják le a tranzakciót. A 4iG-nek komoly tervei vannak, 3-5 éven belül 200-250 milliárd forintnyi éves forgalommal számolnak, a fejlődés érdekében a nemzetközi tőkepiacokról is vonnának be forrásokat és külföldön is terjeszkednének.

 

Összeforrnak a legnagyobbak

Március 21-én jelentették be, hogy a hazai e-kereskedelmi szektor két legnagyobb szereplője, az Extreme Digital és az eMAG összeolvad. A Gazdasági Versenyhivatal meglehetősen hosszan vizsgálta a körülményeket, hiszen csak október közepén kaptak zöld jelzést a cégek. A létrejövő új vállalkozásban az eMAG 52, míg az Extreme Digital jelenlegi tulajdonosai 48 százalékos részesedést kapnak. A tervek ebben az esetben is ambiciózusak, öt év alatt egymilliárd euró árbevételű céget hoznának létre.

 

A kis hal bekapja a nagyot

A kis túlzással tetszhalott állapotban lévő Est Media július végén bejelentette, hogy megveszi a Delta Csoport leányvállalatát a Delta Systems-et. A 28,6 milliárd forintos tranzakciót részben készpénzben, részben pedig saját részvénnyel fedezi a jóval kisebb Est Media, amiben így a Delta Csoport többségi tulajdonrészt szerez majd. A tervek szerint december 20-ig lezárják a tranzakciót, ekkortól Delta Technologies Nyrt. néven működik tovább az Est Media.


Befektettek az oktatásba

Februárban az egyik legsikeresebb hazai alternatív programozó iskola, a Codecool 3,5 millió euró kockázati tőke befogadásáról írt alá megállapodást. A korábban a vállalkozásba már kétmillió eurót befektető PortfoLion mellett a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. szállt be az új körben. A Codecool a kapott pénzből a további nemzetközi terjeszkedést finanszírozza majd, a cégnél a tavalyi 3,2 millió után idén már 5 millió euró körüli bevételt terveznek.

 

Lezárt ügylet

Augusztus elején derült ki, hogy lezárta a Vodafone a UPC Magyarország megvásárlását, miután az Európai Bizottság júliusban jóváhagyta a tranzakciót. Még tavaly jelentették be, hogy a Liberty Global eladja bizonyos európai érdekeltségeit – köztük a UPC Magyarországot – a Vodafone-nak 18,4 milliárd euróért. Október elején az is kiderült, hogy egy márka alatt értékesítik majd a szolgáltatásokat, így a UPC brandtől megválnak.

 

Jöhetnek a gigabites hálózatok

Tovább dübörög a hazai hálózatfejlesztése, idén januárban elindult a Szupergyors Internet Program 2.0. Az új fázisban már a 100 Mbit/s fölötti sávszélességet nyújtó, optikai hálózatok fejlesztésén lesz a fő hangsúly és állami forrásból és a piaci szereplők befektetéseiből összesen mintegy 150 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat majd meg.

 

A Telenorból vásároltak

Azt követően, hogy tavaly a norvég tulajdonostól a cseh PPF Csoport tavaly megvásárolta a Telenor Magyarországot, idén újabb változás történt, ezúttal azonban az állam szállt be. Október végén jelentették be ugyanis, hogy az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária megvásárolta a mobilszolgáltató 25 százalékát. A partnerek egy új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF Csoport 75 és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.

ITB Club december: Mit hoz az 5G?

Ahogyan az elmúlt években mindig, ezúttal is a Mobilitási Jelentésé és a 10 Legfrissebb Fogyasztói Trendé volt a főszerep az év utolsó ITB Clubján. Idén is nálunk debütál a mobil-adatforgalom alakulását bemutató, vezető iparági kutatás, amely részletes és pontos mérési eredmények és elemzések alapján ismerteti a globális trendeket. Megtudhattuk, milyen változásokat hoz majd az emberek és a vállalatok életében a vártnál is gyorsabban terjedő 5G, míg a fogyasztói trendekből azt ismerhettük meg, hogy a technológiai változások hogyan és miként alakítják át a mindennapjainkat.

Reform a közlekedésben

Összesen 11,15 milliárd forintból valósul meg várhatóan 2020 végére a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR). A rendszer kivitelezésére a KTI Közlekedéstudományi Intézet írt ki pályázatot, amin a 4iG és a T-Systems Magyarország konzorciuma nyert. A HKIR az elektronikus jegyértékesítésen túl számos olyan szolgáltatást biztosít – többek között integrált menetrendi rendszer, elektronikus ügyfélszolgálat –, melyeknek köszönhetően az utasok számára tervezhetőbbé és kényelmesebbé válik majd a helyközi közlekedés.

 

Mindenki csatlakozhat

Fontos állomásához érkezett idén tavasszal az önkormányzati ASP (alkalmazás-szolgáltató rendszer) 2.0 program, ugyanis valamennyi magyarországi településen biztosítottá vált az elektronikus önkormányzati ügyintézés az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül. A 17,88 milliárd forintnyi uniós forrásból megvalósuló fejlesztést a KIFÜ által vezetett konzorcium valósítja meg, és eredményeként az ügyfélkapuval, e-személyivel vagy a részleges kódú telefonos azonosítással történő bejelentkezést követően kényelmesebbé és gyorsabbá válik az ügyintézés.

 

Milliárdokból digitalizálhatnak

November közepén jelentették be, hogy elindult a Digitális Jólét Tőkeprogram, amelynek keretében összesen 7,5 milliárd forintnyi forrásra pályázhatnak mikro- és kkv-k. A kiírók elsősorban nem informatikai cégek jelentkezését várják, hanem olyan társaságokét, amelyek a versenyképességüket erősítő digitális fejlesztéseket szeretnének megvalósítani. A pályázók maximum hétéves futamidőre igényelhetnek öt és 200 millió forint közötti, kamatmentes hitelt.