Anno/Futurum 2019

Pál Imre és Wittmann István, HRP Europe
Pál Imre és Wittmann István, HRP Europe
Forrás: HRP Europe
Az építkezés éve

Cél: többcsatornás, többgyártós, stabil piaci jelenlét

Milyen tervekkel várja 2020-at és miként értékeli a 2019-es évet céges szinten a HRP Europe Kft.? Pál Imrével, a vállalat ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– Milyen stratégiai, üzleti és termékfejlesztési/termékértékesítési célokat tűztek ki az idei évre? Ezek közül mi valósult meg?

– A HRP Europe Kft-ben már néhány éve az a tapasztalatunk, hogy építkező és az építkezést követő beérési szakaszok váltják egymást a működés során. A 2019-es év az építkezés éve volt. Erre az üzleti évre több piaci szegmensre terveztünk előrelépést, és büszkén mondhatom, hogy a piaci körülmények folyamatos változása ellenére – vagy akár épp azt felhasználva – ezeket meg is tudtuk valósítani.

A 2019-es évre a növekedés fő pilléreiként a CSP/felhő üzletágat, a hálózatbiztonsági megoldásokat, a drónokat és a komponens üzletágat jelöltük meg. Sok évvel ezelőtt a HRP-ben meghatározó szerepet töltött be az épített gépek és alkatrészek világa, ezekben az időkben kezdtünk saját brand, az INTENSA név alatt PC-ket összeszerelni. Később ez az üzletág háttérbe szorult, de ma ismét kiemelt figyelmet fordítunk a komponensekre, mind a meglévő gyártóink portfólióját (ASUS, Silicon Power, stb.) tekintve, mind pedig új disztribútori megállapodásokra alapozva. 2019-ben új üzletágunk és üzletfejlesztési igazgatónk, Wittmann István működése nyomán elnyertük az MSI, Sapphire, Palit, Gainward  és Apacer gyártók disztribúciós jogát. Szubdisztribúciós szerződést kötöttünk az A-Data-val, és mindezeken felül a komponens és notebook üzletághoz egyaránt elengedhetetlen AMD és NVIDIA partneri státuszt szereztünk.

Az idei év másik nagy eredménye az értéknövelt megoldások terén történt piaci növekedésünk. A felhőszolgáltatások piacán megőriztük vezető szerepünket, ismét elnyertük az „Év Microsoft partnere” címet Cloud Solution Provider kategóriában a Microsofttól, és új partnerekkel és új szakemberekkel gyarapodtunk. Az Arcserve enterprise mentési megoldásai, a Kaspersky vírusirtó piacán tisztes növekedést értünk el. A Fortinet hálózatbiztonsági termékek piacán mind az Enterprise, mind az SMB megoldásokkal meghatározó piaci szereplővé váltunk. De amire a legbüszkébbek vagyunk, az ezeket a piacokat kiszolgáló szakember-állományunk folyamatos fejlődése. Mérnökeink a gyártói előírásokkal lépést tartva jól veszik az akadályokat a gyártói vizsgák terén, és igyekszünk őket az elérhető bel- és külföldi szakmai konferenciákra is delegálni.

Drónokkal és a dróntechnológiával 2017 ősze óta foglalkozunk. A kínálatunkban elérhetők mind az enterprise, mind a konzumer termékek, emellett a drónelhárítás vagy a drónok biztonsága területén is tudunk megoldást ajánlani. 2019-ben a legjelentősebb projektünk a határvédelmi szervek részére szállított 43 speciális drón volt, de emellett főszponzora voltunk szeptemberben a kecskeméti Drónkonferenciának, majd legnagyobb kiállítója a novemberi HungaroControl rendezvénynek a Várkert Bazárban.

Részben eddigi eredményeink, részben a piaci átrendeződések miatt 2019 őszétől az egyetlen Microsoft periféria-disztribútor vagyunk idehaza. A legnagyobb piaci részesedéssel bírunk az XBOX konzolok piacán. A sort akár folytathatnánk is, de talán mindezekből is látható, hogy több irányba, több piacon, erőteljesen fejlődünk, ezzel is megalapozva a többcsatornás, többgyártós stabil piaci jelenlétet.

– Az oktatás tekintetében milyen folyamatokat, jelentős áttöréseket hozott ez az év?

– A tavalyi évben készült el az oktatótermünk, 2019-ben itt is egy lendületes fejlődés volt megfigyelhető. Elkészült az oktatótermünk weboldala, ahol elérhetők az aktuális tréningek és workshopok, és attól függően, hogy nyilvános, vagy viszonteladói oktatásról van szó, a potenciális résztvevők akár online jelentkezhetnek is. A legnépszerűbb gyártói oktatásaink a Microsoft, DJI, Fortinet tréningek, ez utóbbiból Q4-ben egy alapozó mérnöki oktatást meg kellett ismételni a 2,5-szeres túljelentkezés miatt.

Gyártói oktatásaink mellett együttműködünk a Canonnal szerviz oktatások, a Gill&Murry tanácsadó céggel GDPR oktatások terén. A projektorral, interaktív táblával, szerverrel, munkaállomásokkal, interneteléréssel rendelkező termet a lekötetlen időkben a partnereink rendelkezésére bocsátjuk.

– Melyek azok a piaci szegmensek, ahova a HRP a jövőben szeretne betörni?

– Folyamatosan monitorozzuk a már velünk kapcsolatban álló gyártók innovatív megoldásait, a piaci trendeket, és igyekszünk a viszonteladóinknak a lehető legszélesebb palettát kínálni. A termékkörünkben megtalálhatók a legnagyobb gyártók termékei, az őket követő úgynevezett „B brand”-ek, vagy akár a nagy mennyiségben értékesíthető, gazdaságos termékek is. Szakmai rendezvényeken, kiállításokon, konferenciákon kutatjuk azokat a megoldásokat és gyártókat, amelyek akár technológiai, akár piaci értelemben a viszonteladó partnereink érdeklődésére számot tarthatnak.

A célunk továbbra is az, hogy „professzionális disztribútor”-ként értékeljenek bennünket a partnereink, és elsőként mutassunk be nekik innovatív, piacképes újdonságokat. Akár az egyes gyártók megoldásainak ötvözésével, csomag ajánlatokkal.


– Melyek a 2020-as év legfontosabb üzleti, stratégiai, céges célkitűzései? Hogyan tervezik ezeket megvalósítani?

– 2019 végén azt mondhatjuk, hogy egy nagyon sűrű, nagyon erős, a további fejlődést megalapozó évet zártunk. Második alkalommal nyertük el a Kincentric „Legjobb munkahely” díját, amelynek az értékelése a munkavállalók véleményén alapul. A 2020-as évet ezzel a bizalommal, a munkatársaink támogatásával kezdjük.

A munkatársaink számára élhető, családbarát és állatbarát(!) munkahelyet teremtünk. Ehhez a szakmai, a szellemi és a szociális teret is biztosítjuk, tréningek, továbbképzések, konferenciák, vagy éppen a munkatársakkal közös szabadidős tevékenységek – túra, CSR aktivitások, csapatépítő programok formájában. Úgy hisszük, hogy a szakmai sikereket és a jeles eredményeket ma már nem egyéni erőfeszítések, hanem team munka és kooperáció határozza meg, ezért együttműködésre és összehangolt munkára törekszünk mind a kollégáinkkal, mind a partnereinkkel, mind a gyártóinkkal.