Anno/Futurum 2019

91_hwsw.jpg
Forrás: ITB
Nem lassítanak – újabb fordulatok a távközlési szektorban

5G-s frekvencia nélkül maradhat a DIGI

Nincs idő pislogni – kis túlzással ez lehet az érzése az embernek a hazai távközlési szektor elmúlt néhány évét figyelve, hiszen olyan ütemben jöttek a nagy bejelentések, meglepetések és újdonságok, hogy időnként úgy érezhettük, elveszítjük a fonalat. Az izgalmak sora idén sem maradt el és a 2019-es folyamatok egészen érdekes fordulatokat eredményezhetnek majd 2020-ban.

Az év végének bombasztorija egyértelműen a Telenor egynegyednyi tulajdonrészének eladása volt. A cseh PPF Group, amely tavaly nyáron zárta le a mobilcég több régiós, köztük a magyar érdekeltségének megvásárlását, meglepően gyorsan lépett – igaz, piaci forrásokból már jóval október 31-e előtt lehetett hallani, hogy újabb átrendeződés lesz a társaság tulajdonosi struktúrájában. A nagy kérdés, hogy az Antenna Hungária és ezzel az állam megáll-e itt, vagy tovább folytatják a térnyerést, és esetleg egy teljesen állami mobilszolgáltatót hoznak-e létre.

 

Izgalmas lesz a jövő év is

A Telenor érdekes helyzetben van, hiszen a meghatározó távközlési szolgáltatók közül már csak ők támaszkodnak egy technológiára. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a DIGI nagyon lassan, csak május végén indította el saját hálózatán a mobilszolgáltatását, ráadásul elég korlátozott körben. A cég helyzetét pedig nagyon megnehezítheti, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) úgy döntött, nem szállhatnak versenybe 5G-s frekvenciákért, erről a társaság fellebbezése után már másodfokú határozat is született pár nappal lapzártánk előtt. Nagy kérdés, hogy újabb frekvenciák nélkül mihez kezd majd a DIGI, hiszen az 5G-képesség idővel megkerülhetetlen lesz. Hiába van nagyon erős műholdas és vezetékes üzletága a cégnek, a Telenorhoz hasonló helyzetbe kerülhet, ami hosszabb távon akár a magyarországi jelenlétét is bizonytalanná teheti, újabb potenciális felvásárlási célpontot kínálva ezzel a piac többi szereplője számára.

Az 5G frenkvencia-árverésen összességében megszerezhető értékesítési egységek

Az idén értékesítésre felkínált sávok közül az EU a 700 MHz-es és a 3600 MHz-es sávot is a legújabb generációs vezeték nélküli hálózatok úgynevezett „úttörő sáv”-jainak jelölte ki. A 700 MHz-es frekvenciasávot jelenleg televíziós műsorszórásra használják, mobilcélú szolgáltatást ebben a frekvenciasávban csak a műsorszórás átalakítása után, 2020 szeptemberétől lehet nyújtani.

A megszerezhető értékesítési egységek:

– a 700 MHz-es frekvenciasávban kétszer 25 MHz (a hozzáférési mód miatt párosítva használható);

– a 2100 MHz-es frekvenciasávban kétszer 15 MHz (párosítva használható);

– a 2600 MHz-es frekvenciasávban 15 MHz;

– a 3600 MHz-es frekvenciasávsávban 310 MHz.

Kicsi lemaradásban

Az 5G széleskörű bevezetéséhez szükséges frekvenciák értékesítése egyébként a tervezetthez képest lemaradásban van, hiszen az NMHH elnöke még a nyár végén lapunknak azt nyilatkozta, hogy optimális esetben akár már november elején megkezdhetik a sávok használatát a mobilszolgáltatók. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új frekvenciákra mikor számíthatnak majd a cégek, kereskedelmi 5G szolgáltatás ugyanakkor már elérhető Magyarországon, a Vodafone október közepén, Budapest belvárosában tette elérhetővé a lehetőséget.