Infotér 2018

Szabó Kíra, gimnáziumi tanuló; Bábel Gabriella, Microsoft Magyarország; Sziebig Andrea, ITB; Rendes Alina, ITM; Jákob Rebeka, egyetemi hallgató; Bertus-Farkas Ágnes, ITSH
Szabó Kíra, gimnáziumi tanuló; Bábel Gabriella, Microsoft Magyarország; Sziebig Andrea, ITB; Rendes Alina, ITM; Jákob Rebeka, egyetemi hallgató; Bertus-Farkas Ágnes, ITSH
Forrás: ITB
Lányok és az IT-pálya

Mindenkit a teljesítménye alapján kell megítélni!

Ha az elmúlt 20 évet nézzük, óriási léptékű az a változás, amely az alapvetően férfias szakmákban a női munkatársak előmenetelében, vagy egyáltalán létszámuk emelkedésében történt. Ezek a lépések viszont csak nagyon lassan és apránként valósulnak meg évről évre, így sajnos még mindig nem tartunk ott, hogy a férfiak és a nők közel egyenlő arányban dolgozzanak az ICT szektorban.

Mégpedig úgy egyenlő arányban, hogy ennek hátterében ne kvótarendszer, hanem a nyitottság, a nők informatikai pályaválasztásának elősegítése, majd tudásuk, képességeik alapján történő elhelyezkedése álljon. Ugyan ez esetben nem országhatárokról van szó, de saját határaink, előítéleteink lebontásáról igen. A kerekasztal-beszélgetés az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére jött létre, Rendes Alina, az ITM infokommunikációs területéért felelős kommunikációs és sajtós munkatársának moderálásával.

 

A gyújtópontot kell megtalálni

„Nemi alapon kizárni valakit, vagy ellenkezőleg, vezetővé tenni azért, mert a 21. században ez így politikailag korrekt, nem lehet. A szakmai tudásnak, a vezetői skilleknek, valamint az emberi tulajdonságoknak kell számítaniuk. Tény, hogy vannak pozitív példák és előrelépések az elmúlt években, de összességében továbbra is ritkaságnak számítanak a női felső vezetők, főleg az ICT-világban” – fogalmazott Sziebig Andrea ügyvezető, az ITBUSINESS főszerkesztője, a témában rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója úgy véli, a női alulreprezentáltság gyújtópontját a szektorban egészen a kezdeteknél, az oktatásnál kell keresni, ugyanis ott torzul el az arányszám annyira, hogy később, a munka világában már nehéz rajta látványosan javítani. „Informatikus mérnökként diplomáztam, és a 80 évfolyamtársamból csupán hatan végeztünk lányok. A Microsoftnál jelenleg 32 százalék a női dolgozók aránya, ez egyben azt is mutatja, mennyire tudatosan figyelünk az esélyegyenlőség kérdésére.”

Egy amerikai felmérés

A Lee Hecht and Harrison gender-fókuszú amerikai kutatása két fő dolgot vizsgált: mi különbözteti meg azokat a nőket, akik meglépték a felső vezetői szintet azoktól, akik nem; illetve mi különbözteti meg azokat a vállalatokat, ahol női vezetők vannak azoktól, ahol nincsenek. Már a legelső kérdés is megdöbbentő eredményt hozott: a válaszadók 82 százaléka szerint fontos, hogy nők is legyenek a vezetésben, de csak 28 százalékuk elégedett azzal, amit a cége tesz ennek érdekében.

 

Nem csak programozás az informatika

Hasonlóan fontos a gendertéma az IT Services Hungary-nél is, Bertus-Farkas Ágnes projekt koordinátor elmondása szerint 2015 óta növekvő tendenciát mutat a hölgy kollégák száma a vállalatnál (jelenleg 40 százalék fölött van az arányuk), és mindent megtesznek annak érdekében, hogy elősegítsék, minél több lány tervezze karrierjét informatikai pályán – többek között szoros együttműködést alakítottak ki a Debreceni Egyetemmel.

A beszélgetésnek két diák résztvevője is volt, Jákob Rebeka gazdaság-informatikai szakos egyetemi hallgató és Szabó Kíra, reménybeli leendő informatikus egyaránt azt tartaná fontosnak, hogy a lányok már az érettségi előtt megismerjék, milyen színes és sokrétű valójában az informatika világa, hiszen nem csak programozásból áll. Ha látnák, mennyi izgalmas munkakör közül választhatnak karriert, minden bizonnyal bátrabban állnának az informatikához.