cegek

ceg_20_Szekely_Balazs_420
Forrás: ITB

Hódít a tartós bérlet az informatikában

A nemzetközi trendekhez hasonlóan a magyar informatikában is egyre népszerűbbé válik vásárlás helyett a tartós bérlet. A Rentaserver Kft. Székely Balázs vezetésével segíti a hazai mikro- kis-, és középvállalkozói szektort tartós bérleti megoldásokkal.

Székely Balázs, a Rentaserver Kft. ügyvezető igazgatója
Székely Balázs, a Rentaserver Kft. ügyvezető igazgatója
– Több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik IT szolgáltatások és beruházási projektek területén. Milyen trendek várhatóak a piacon?

– Tapasztalataink, illetve kkv-k és nagyvállalatok körében végzett kutatásaink is bizonyítják, hogy hazánkban is egyre többen gondolkoznak tartós bérletben. Az általunk megalkotott „IT Finanszírozási Index”, amely a tartós bérlet és a saját készpénzállomány finanszírozási formák százalékos arányát vizsgálja, szintén a tartós bérlet előretörését jelzi. A beruházások, főként az informatikai beruházások finanszírozásának lehetősége szűkös ma Magyarországon, miközben az it-eszközök gyorsan avulnak, a beruházások mérete pedig gyakran „csak” néhány millió forintos nagyságrendű, ami kereskedelmi banki szemmel nézve kis méretnek számít. Mi az informatikai rendszerek teljes skálájára biztosítunk tartós bérletet, egészen a komplex szoftver-és hardver rendszerek telepítéséig, gyártófüggetlenként, harmadik fél szállító termékeit/szolgáltatásait biztosítva a vásárlóknak, vagyis mi csak a pénzügyi szolgáltatók vagyunk a folyamatban.

– Mik a bérlet előnyei a vásárláshoz képest?

– A Ptk. szerint a bérlet nem pénzügyi tevékenységnek minősülő szolgáltatás. A bérlet időtartama alatt a költségek elszámolhatók, a cégek csökkenthetik társasági adóalapjukat, költségként elszámolhatják a szerződéskötési- és a havi bérleti díjat. A bérleti díjakat ÁFA terheli, amely a mindenkori hatályos jogszabályoknak megfelelően visszaigényelhető. A vállalatoknak nem szükséges lekötni tőkéjüket, rugalmasabb és gyorsabb is az ügyletminősítés, mint a kereskedelmi banki finanszírozásoknál. A finanszírozott összeg fedezetéül legtöbb esetben elegendő maga a bérelt eszköz is. Nálunk már bruttó 2 milliótól 100 millió Ft értékig lehet bérleti konstrukciót kötni, jellemzően 12-60 hónap közötti bérleti időtartammal, kedvező kamattal. Beruházás helyett így többet lehet költeni pl. termékfejlesztésre, marketingre es emberi erőforrásra.