Cégbemutató

Laczkó Gábor, Aspectis
Laczkó Gábor, Aspectis
Forrás: ITB
Mindent látó kamerák

A sokoldalú IP-videó

A biztonságtechnikából indult hódító útjára az IP-alapú videó, és bár azt a területet is alaposan átalakította, újabban már teljesen más szegmensekben fejti ki felforgató hatását. Az Aspectis nemcsak követte ezeket az átalakulásokat, hanem aktívan alakította is – mondja Laczkó Gábor, a vállalat egyik alapítója és ügyvezető igazgatója.

– Társával 2003-ban alapították az Aspectist, hogy IP-alapú videorendszereket forgalmazzanak a biztonságtechnikai piacon. Mennyire volt ez akkoriban kockázatos vállalkozás?

– Sok minden szólt ellenünk. Nem a klasszikus biztonságtechnikai iparból jöttünk, így nem volt meg az a kapcsolatrendszerünk, amellyel a konkurensek rendelkeztek. Az IP-kamerák is meglehetősen ismeretlenek voltak még akkoriban, ráadásul viszonylag kiforratlanok, és drágábbak, mint az akkor már több évtizedes múltra visszatekintő analóg rendszerek.

Számos tényező viszont mellettünk szólt. Egyrészt ismertük a technológiát és hittünk is benne. Biztosak voltunk abban, hogy az IP-videó idővel átveszi az analóg technológia helyét. Nem kötött bennünket a korábbi analóg rendszerekkel kapcsolatos előélet, mi csak IP-technológiával foglalkoztunk, így ismertek meg bennünket, és így szereztünk nevet is magunknak. Amikor megnőtt az igény a technológia iránt, az Aspectis jutott mindenkinek eszébe. Ennek köszönhetően egészen nagy projektekbe – mint a 4-es metró vagy a MOL telephelyeinek korszerűsítése – is viszonylag hamar meghívtak bennünket.

– Mi hozta meg az igazi áttörést az IP-videorendszerek terén?

– Egyértelműen az, amikor a megoldásokat kiegészítették képfeldolgozó technológiákkal. Hagyományosan a kamerák képét egyszerűen csak nézték, vagy valós időben, vagy utólag. Amikor megjelennek a képfeldolgozási képességek, már nem az lesz az érdekes, hogy az ember mit lát a képen, hanem hogy abból milyen információt lehet kinyerni. Kezdetben a pixelek változásait használták például mozgásérzékelésre. Ezután jött az objektumok azonosítása: 2010 környékén a rendszerek már megbízhatóan felismerték, hogy a képen autó vagy ember van, esetleg leolvasták a rendszámot. A javulás pedig folyamatos. Egyre jobb a felbontás és a fényérzékenység – normál utcai, telephelyi világítás mellett is színes, nagyfelbontású videót lehet készíteni. A modern algoritmusoknak köszönhetően pedig például ma már mindennapos, mobiltelefonokban is elérhető funkció az arcfelismerés.

– Milyen következményei lettek a technológia ugrásszerű fejlődésének?

– Az egyik érdekes fejlemény, hogy a klasszikus biztonságtechnika a videoredszerek piacának egyre kisebb szeletét teszi ki. A lehetőségekre ugyanis más iparágak is felfigyeltek, például a kiskereskedelem. A hagyományos üzletek nem tudnak annyit a vásárlóik viselkedésről, mint az online kereskedők. De ha bekamerázzák az eladóteret, elemezhetik, hogy merre járnak a vevők, hol állnak meg, milyen polcokat, árucikkeket kerülnek el. Ha ezt még kor- és nem-meghatározással is kiegészítik, demográfiai csoportokra is szűkíthetik az elemzéseket.

Növekvő pályán

Az indulás után 4-5 évvel az Aspectis forgalma elérte a 400-500 millió forintot. Akkor viszont beütött a válság, és a bevétel jó néhány évig ezen a szinten maradt. Négy éve újra folyamatos a növekedés, és 2018-ban már a 900 millió forintos szint közelébe ért a vállalat. Vannak ennél nagyobb disztribútorok a piacon, de az Aspectis jóval kevesebb munkatárssal éri el ezt a szintet, így az egy főre jutó bevételeket tekintve felveszi a versenyt a nagyobbakkal.

 

– A biztonságtechnikában hogyan tudják kihasználni a kamerák új képességeit?

– Egyre inkább azt látjuk, hogy a videokamerák képesek átvenni a többi biztonsági rendszer funkcióit. Egy mozgásérzékelővel ellátott kamera jó lehet behatolásérzékelésre, arcfelismeréssel kiegészítve pedig a beléptetőrendszert helyettesítheti. De az talán kevésbé egyértelmű, hogy tűzjelzőnek is kiválóak. Az öngyulladásra hajlamos anyagoknak először a belső hőmérséklete emelkedik. A hagyományos tűzjelző ezt csak akkor érzékeli, amikor a gabona, liszt, fűrészpor füstölni, esetleg égni kezd. A hőkamera viszont korábban észleli a bajt, a segítségével megelőzhető a gyulladás.

De a klasszikus biztonsági funkciók terén is egyre több a lehetőség. Egy jó rendszer folyamatosan követni képes egy gyanús illetőt a múzeum összes termein keresztül, vagy a rögzített felvételekben automatikusan kikeresi mindazokat a részleteket, ahol látható az ember. A kamerákat és egyéb végpontokat összefogó videomenedzsment rendszerek terén is az lett a lényeg, hogy minél nyíltabbak legyenek, könnyen ki lehessen egészíteni őket új eszközök, funkciók, alkalmazások támogatásával.

– A magyar cégek is készen állnak az új megoldások használatára?

– Az igény mindenképpen jelen van. Ami inkább gondot okoz, az az emberi oldal. Régebben egy biztonsági projekt egyszerű történet volt: a biztonsági vezető meghozta a döntést, kiválasztotta, beszerezte és telepíttette az eszközöket. De ha már IP-alapú a biztonsági rendszer, akkor kihez tartozik: a biztonságiakhoz vagy az IT-hez? Átadja-e az IT az infrastruktúráját a biztonsági megoldásokhoz? Ráadásul a GDPR miatt beleszól a jogi osztály is, hogy mit, mikor és hogyan lehet rögzíteni. Több, sokszor ellenérdekelt osztálynak kell együttműködnie, és még nem alakultak ki a legjobb gyakorlatok.

– A szlogenükben „szolgáltató disztribútornak” hívják az Aspectist. Mit takar a kifejezés?

– Soha nem akartunk megragadni a „doboztologató” disztribútor szintjén, az évek során tudatosan fejlesztettük a szolgáltatói lábunkat. Most már komplex szolgáltatáscsomag érhető el az árlistánkban, amelyeket elemenként is igénybe vehetnek partnereink. Nyújtunk támogatást az értékesítési ciklus minden szakaszában, ha kell, speciális szakértelemmel segítjük a bevezetést. Különösen fontosnak tartjuk a rendszertervezési szolgáltatásunkat. Azt látjuk ugyanis, hogy az IP-rendszerek tervezése még sok esetben a régi beidegződések mentén zajlik: kevés figyelmet szentelnek a hálózati sávszélesség vagy a háttértár-kapacitás megtervezésére, nem beszélve a nélkülözhetetlen IT-biztonságról. De azzal együtt, hogy igyekszünk kapcsolatba kerülni a végfelhasználókkal, megmaradunk klasszikus disztribútornak, azaz csak a partnereinken keresztül értékesítünk.