B2B-körkép

Király István, KingSol
Király István, KingSol
Forrás: ITB
Egyre nagyobb az érdeklődés a Microsoft cloud megoldásai iránt

Sűrűsödnek a felhők

Még szeretik saját kézben (is) tartani adataikat, de már jobban bíznak a felhőmegoldásokban a magyar vállalatok, amelyek akár teljes környezetet építhetnek fel Microsoft-megoldásokból.

Minden a tervek szerint alakult a KingSol számára az idei évben. A vállalat tavaly decemberben nyerte el a Direct Partner státuszt a Microsofttól, amely alapján a disztribútorokat kihagyva, közvetlenül az írországi Microsoft-leányvállalattól vásárolják a felhőszolgáltatások licenceit. „Ebben az a lényeges, hogy emelt szintű támogatást kapunk az anyavállalattól. Ügyfeleink számíthatnak arra, hogy szükség esetén pár órán belül a gyártó mérnökei veszik kézbe az ügyet” – mondja Király István, a KingSol vezérigazgatója.

A bevétel is közel kétszeresére, mintegy 400 millió forintra nőtt tavaly óta, amit a Microsoft Magyarország az Év Direct Partnere díjjal jutalmazott – a most nyáron megrendezett Las Vegas-i Inspire partnerkonferencián. (A jól alakuló számoknak köszönhetően valószínűleg még az idén sor kerül az alaptőke tervezett felemelésére 100 millió forintra.)

 

Egyre népszerűbb a felhő

De nem csak a bevétel, a létszám is duplázódott. Ezzel együtt is még csak alig tíz fő alkotja a KingSol gárdáját. „Sikerült családias munkahelynek megmaradni, ahol mindenki lazán, a céges kutya, Gréti társaságában dolgozhat. A jó hangulatot és a csapatszellemet egy nyár végi adriai vitorlázással is fokozzuk majd” – említi büszkén a vezérigazgató.

Lesz is mit kipihennie a munkatársaknak, ugyanis a magyar piacon egyre nagyobb az érdeklődés a Microsoft felhőmegoldásai iránt. Olyan felhasználók (önkormányzatok, egyéb államigazgatási szervek, pénzintézetek) is érdeklődni kezdtek a technológia iránt, amelyekről ezt még egy éve sem gondolták volna. Egyelőre elsősorban biztonsági megoldásokat keresnek az ügyfelek, adatokat még nem annyira szívesen tesznek fel a felhőbe. Még mindig él az óvatosság: a KingSol sokszor találkozott olyan kérésekkel, hogy az alapvetően a felhőben tárolt adatokat valamilyen módon mentsék le a helyi környezetbe is.

 

Hatékonyság minden téren

A közeljövőben két területen lát komolyabb üzleti lehetőségeket a KingSol. Az egyik a Power Platform, amely több terméket (Power BI, Flow, PowerApps, stb.) fog össze. Segítségével napok-hetek alatt lehet a vállalatok mindennapi működését segítő kisebb felhőalkalmazásokat fejleszteni (szabadság-nyilvántartás, felhőalapú iktatás, számla-nyilvántartás, hogy csak néhányat említsünk). De készítettek alkalmazást egy cukrászdahálózat részére: ennek révén könnyen összesíthető, hogy a beérkezett alapanyagokból hol mennyi sütemény készült. A Power Platform nagy előnye, hogy a PowerApps segítségével ezek az alkalmazások automatikusan konvertálódnak mobil környezetre is, illetve hogy a szoftver apróbb módosításokkal máshol is hasznosítható.

A másik előtérbe kerülő megoldás a Microsoft Teams lehet, amely egyfajta együttműködési kliensprogram a felhőhöz. Egyetlen felületre integrálja a chatet, a SharePointot, a OneDrive-ot és egyéb külső szolgáltatásokat, hogy a felhasználóknak ne kelljen újabb és újabb böngészőablakokat megnyitni, ha közösen akarnak szerkeszteni egy dokumentumot és közben chatelnének is.

Ami pedig a kicsit távolabbi jövőt illeti, a KingSol már nagyon várja, hogy Magyarországról is elérhető legyen a Dynamics utódjának szánt Business Central natív felhőváltozata. „Önmagában is komoly érték, de ha ez is benne lesz a termékválasztékban, akkor a Microsoft felhőszolgáltatásaiból olyan portfóliót tudunk építeni, amely a hazai kkv-k informatikai igényeinek 80-90 százalékát le tudja majd fedni” – villantja fel az egyik lehetséges fejlesztési irányt Király István.