B2B-körkép

36_gdi_esri_uc_konferencia_1.jpg
Forrás: ITB
GDi Esri-UC – 2019. október 4., Groupama Aréna Lásd, amit mások nem láthatnak

Egy nap a tér-idő tudatosság világában

Egy nap erejéig Budapesten elevenedik meg a térinformatika bölcsőjének számító kaliforniai Esri bázisa. Noha a Sierra Nevadát és a Parti-hegység mását csak a Gellért-hegy és a rakpart adja, az utolsó szálig terítékre kerülnek mindazok a szakmák, tudományterületek, ahol a térinformatikai megoldások kulcsszerepet játszanak. Vízügy, környezet- és természetvédelem, katonai alkalmazások, smart city, energetika, mezőgazdaság, BIM, 3D nyilvántartások – a térinformatikának minden ágazat számára van válasza, amelyekről a GDi az Esri Felhasználói Konferenciáján rántja le a leplet.

Nem véletlen a fenti földrajzi párhuzam, elvégre a térinformatika jóval túlmutat a térkép alapfunkcióinak digitalizálásán, és minden olyan alapvetésen, amelyre az első asszociációk engedni következtetnek. Elvégre a térinformatika rendkívül sokoldalú és számos területen kimondottan nélkülözhetetlen eszközzé vált az elmúlt néhány évtizedben.

 

Térinformatika nélkül nem menne

Ma már bármilyen mentési munka vagy katasztrófahelyzet felszámolása elképzelhetetlen térinformatikai háttér nélkül: irányítja a sűrű füstben mentő tűzoltót vagy éppen alapjául szolgál az árvízvédelmet irányító műszaki törzs intézkedési terveinek. A településirányítás és -fejlesztés is elképzelhetetlen nélküle, de a mezőgazdaság is sokat profitál a térinformatikából, és összességében a gazdaság széttáró skáláján elhelyezkedő ágazatok is egyaránt.

Idén október 4-én megrendezésre kerülő Esri Felhasználói Konferencia épp ezért arra hivatott, hogy minderre kézzel fogható példát mutasson a gyakorlatból, és részletekbe menő tudást transzferáljon a bemutatók, beszélgetések és előadások során a térinformatika iránt érdeklődőknek, valamint a térinformatika leendő szerelmeseinek.


 

Tér-idő tudatosság – az információs rendszerek intelligencia faktora

A többdimenziós „hol” tudományának centruma Magyarországon az Esri technológiát képviselő GDi Magyarország, amely már harminc éve gazdagítja tudásával hazánkat, valós, gyakorlatban hasznosított innovációt szállítva az információs rendszerek világába. A technológia számos globális és európai sikert tudhat magának, amelyek a számok nyelvén is impozáns léptékűek, tekintve, hogy világszerte 350 ezer szervezet használja a cég szoftvereit. A jelen és a jövő azonban egy gyorsan fejlődő cég számára is izgalmas kihívásokat rejt.

A kihívások mezsgyéjén haladva, a szakmabeliek számára is komoly próbatételt jelent megalkotni egy olyan térképet, amely naprakész, és pontos adatokkal rendelkezik. Többek közt a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata (MH GEOSZ) is ezen munkálkodik. A térinformatikai rendszerek használatának hála pedig hamarosan elkészül Magyarország minden eddiginél pontosabb, 1:50000 méretarányú digitális katonai topográfiai térképe, amely a civilek számára is hasznos lesz, ugyanakkor a harcászatban tevékenykedők minden igényét kielégíti majd. Elvégre az Esri térinformatikai megoldásai erre hivatottak: az eltérő ágazatok eltérő igényeinek kielégítésére.

 

Az okosvárosok alapja is a térinformatika

A Felhasználói Konferencián számos ismert államigazgatási és magánszektorbeli részvevővel, valamint előadóval találkozhatunk. A nagyszabású plenáris szekció előadásaiban az igénykielégítés sokféleségére és a fejlődés mikéntjére hoznak már működő megoldásokat az előadók. A 21. századi G2G (government to government) adat- és alkalmazás szolgáltatásokkal kapcsolatban a Lechner Tudásközpont igazgatója tolmácsolja a friss híreket, míg a harcászat területéről az MH Geoinformációs Szolgálat tolmácsolásában, de a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat szemszögéből is új megvilágításba kerül a térinformatika alkalmazása. A délelőtt megkoronázása a GDi Atlasz elérhető professzionális téradat szolgáltatásainak a bemutatásával zárul. Holisztikus képet a jövőről pedig a GDi Group CEO-ja vázol majd a térinformatika világában.


 

A délután két felvonásban enged bepillantást a térinformatikai megoldások széles skálájába. A jó térinformatikai megoldás ugyanis észrevétlenül simul be úgy a magánvállalkozói szektor életébe, mint a közigazgatási, hatósági munkavégzésbe.

A szakmai munkát támogató Esri ArcGIS alkalmazások tér-idő tudatossága az igényesebb, jövőtudatos település üzemeltetőket a gyors és hatékony munkakörnyezet mellett gazdaságilag kiszámítható előnyökhöz juttatja. A GDi és az Esri adat- és alkalmazásszolgáltatásai hatékonyan támogatják az intelligens közösség alapvető célkitűzéseit: a biztonságos, jól működő, élhető, egészséges, prosperáló és fenntartható környezet megteremtését. Mindezen túl a városok két fontos elemre épülnek: egyrészt az utcákra, közterületekre, épületekre, vagyis magára a térre, másrészt az ebben mozgó, élő, dolgozó, közlekedő emberekre. A kettő közötti harmónia megteremtése a térbeli referenciák, a térinformatikai megoldások nélkül nemigen lehetséges.

Az Esri Felhasználói Konferenciája a fenti témákon túl természetesen kitekintést nyújt szinte minden ágazatot lefedve, az egész napos fejtágítás után pedig este egy állófogadás során merülhet el a nagyérdemű az eszmecserébe, a talpalávalóról a Kéknyúl együttes koncertje, a késő esti szórakoztatásról pedig DJ gondoskodik.

A zártkörű rendezvény a GDi-Esri felhasználóknak és támogatóinak szól.

Részvételi szándékát a www.esrihu.hu/regisztracio címen jelezheti.