Legek

40_www.creditunionstrategy.com_420
Forrás: -

Takarékoskodtak

Az elmúlt egy évben nem csak startupok találtak új tulajdonosra, de az ict-szektor hagyományos berkeiben is akadtak óriási és–vagy érdekes felvásárlások. Az elmúlt években a cégek óriási készpénztartalékokat halmoztak fel az alacsony hitelkamatok miatt. Most pedig elköltik.

A legnagyobb

130 milliárd dollárt fizetett készpénzben és részvényben tavaly szeptemberben az amerikai Verizon a brit Vodafone-nak, hogy visszavásárolja utóbbi 45 százalékos részesedését közösen birtokolt mobilszolgáltatójukban, a Verizon Wirelessben. A Vodafone több mint tíz éve 70 milliárd dollárért jutott hozzá a paketthez.) A Verizon azt reméli, hogy hatékonyabban fog tudni működni, könnyebben tud megjelenni integrált termékekkel és szolgáltatásokkal a piacon. A Vodafone pedig megszabadult egy olyan befektetéstől, amely a vártnál gyengébb megtérülést hozott.

 


 

 

A legegyértelműbb

Már jó ideje partnerek voltak, amikor a Microsoft egy éve bejelentette, hogy 7,2 milliárd dollárért megveszi a Nokia mobiltelefonos üzletágát. A valaha jobb napokat látott Nokia kínos vergődésének vége lett, a Microsoft pedig végre egy fedél alá hozhatta a hardver és a szoftver fejlesztését – akár a többi nagy mobilos. Eddig nem nőtt a Windows Phone piacrészesedése, most is ugyanúgy 3-4 százalékon áll, mint egy éve. De a lefaragások már megkezdődtek: egy év alatt 18 ezer dolgozótól (köztük 12 ezer volt Nokia-alkalmazottól) válik meg a vállalat. Bezárják a komáromi Nokia-gyárat is.

 

A legmeglepőbb

Ezt most így hogy? – csodálkoztak az elemzők idén februárban, amikor a Facebook 16 milliárd (!) dollárt adott a népszerű WhatsAppért. Eddigi legnagyobb befektetője 60 millió dollárt tolt a vállalkozásba, most óriási haszonnal száll ki az üzletből.

Zuckerberg azonban a jövőt vásárolta meg. A WhatsApp-ot már most is több mint 500 millió ember használja legalább havonta szerte a világon. Nemcsak szöveget küldözgetnek egymásnak, hanem naponta 100 millió videót, 200 millió hangüzenetet és 700 millió fotót is. Vagyis a WhatsApp nem csak az sms-eket válthatja ki, hanem a hagyományos beszélgetéseket is – évi egy dollárért.