Legek

30_warwick.ac.uk_420
Forrás: -

Szaporodó gépi dimenziók

Eddig egyetlen technológiai forradalom sem rázta meg 2014-et. De egyáltalán nem biztos, hogy a jövő is nyugodt lesz. Világunkat alapvetően átformáló változások jelei látszanak – már nem is csak a horizonton.

A 3d nyomtatás minden részterületén markáns a növekedés. Naponta állnak elő valahol egy új printerrel, otthon barkácsolt, nyílt forráskódú gépekkel. A nagy gyártók – 3D Systems, Stratasys stb. – sem tétlenkednek. Nem zárható ki  egy robbanásszerű áttörés. Az idei MakerBot sorozat újabb lökést ad az asztali gépek elterjedésének, a 2014-ben lejárt szabadalmak felszabadítják a kreativitást, a technológia az ipar után megjelent a vállalati-irodai szférában is.

 


 

 

Egyre több az egyéni felhasználó, virágzik a Maker mozgalom, a nyílt innováció és a „csináld magad”-hekkerkultúra. Nagyjából ugyanott tartunk, mint a pc-korszak hajnalán vagy a világháló korai éveiben: robbanásszerű áttörés előtt.

Új nyomtatóanyagok és eljárások tűntek fel; a 3d után, igaz, csak kísérleti szinten és az MIT-ban, de itt van már a 4d printing is. A háttérben pedig összefut a 3d nyomtatás és a robotika. Megjelentek az első nyomtatórobotok. Például amelyek komplett épületeket állítanak elő minmális emberi felügyelettel.

 

Készséges lényeink

Robotika, mesterséges intelligencia, a Google és a Facebook cégfelvásárlásai, az IBM Watsonjának szaporodó praktikus alkalmazásai előrevetítették, hogy 2014 a gépi okosság éve lesz. Az obligát robotok kétségtelenül nagyon látványosak, és közelebb is kerültek a mindennapos háztartási, idősotthoni hasznosuláshoz, a szakterület felvirágzása azonban más részterületekhez, gépi tanuláshoz, beszédfelismeréshez, fordítótechnológiákhoz köthető. Lassan eljön a nagy integráció kora.

 

Testünkön (testünket?) viseljük

Az általános, közhasznú, mindennapi mesterséges intelligencia, avagy az embernél is értelmesebb gépek, a Szingularitás kora viszont még annak ellenére sem jött el, hogy sokasodnak az „okos” infokommunikációs készülékek: Google Glass és más okosszemüvegek, és úgy általában a magunkon viselhető (wearable) technológiák. Ezeket az eszközöket – laptophoz, tablethez, okostelefonhoz hasonlóan – már munkahelyi munkavégzésre is magunkkal visszük, Ezekre is kiterjedt a byod.

Néhány év múlva talán házi 3d-printer is lesz majd az irodában, és mesterségesen intelligens alkalmazások segítik a munkát.