Legek

41_apertura.hu_420
Forrás: -

Mindennapi projektjeink

Élni, halni, fizetni, parkolni. Ezek a dolgok igen alacsonyan vannak a Maslow-piramisban. (Tanulságos keresőkifejezés!) Meghatározzák mindennapjainkat és mindegyik területen volt kiemelkedő léptékű állami beruházás az elmúlt évben. Kíváncsian várjuk, mennyit változik tőlük az életünk.


 

 

Kegyelemdöfés a „papíros” bürokráciának, hogy nyár elején elindult az e-anyakönyvi rendszer. Az anyakönyvvezetők előtt eddig sem volt ismeretlen a számítógépes nyilvántartás, de mellette a papír alapú kommunikáció, archiválás volt kötelező. Az eddigi négy anyakönyvi (születési, házassági, a bejegyzett élettársi kapcsolatokat rögzítő és halotti) típust egy váltja fel, megszűnik az anyakönyvek közötti értesítési kötelezettség is. A projekt 920 millió forintba került, teljes egészében EU-s támogatás. Még nem tudható, mennyit lesz a megtakarítás. Oktatásra, minőségbiztosításra és kommunikációs kiadásokra együttesen 64 millió forintot állítottak be. Zöld beruházás tekintetében mindenképp toplistás projektnek szavaztuk meg.

 

Parkolni

Parkolni senki sem szeret, pláne, hogy fizetni is kell érte. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer indulásáról még 2011 végén döntöttek, és egyszeri halasztással idén nyárra sikerült is bevezetni. Az autósok azonban szinte csak az utolsó pillanatban értesültek a változásokról – nekik végül is csak legfeljebb újabb telefonszámokra kell elküldeni a parkolást indító majd a lezáró sms-t.

A törvényt az egyik, eddig meghatározó piaci szereplő megtámadta. Az autósok sem örvendtek kitörően a döcögősen működő újdonságnak, néha azt sem lehetett eldönteni, kinek is kell telefonálni, ha baj van. Emiatt a legtöbb ellenérzést kiváltó projektnek szavaztuk meg a Nemzeti Mobilfizetési Rendszert.

 

Fizetni

Elővesszük okostelefonunkat, meglengetjük és már fizettünk is. Kényelmes fizetési lehetőség, tesztelését idén nyáron fejezte be a Magyar Mobiltárca Szövetség amely szerint 350-400 ezren is használnák a szolgáltatást. A tesztelők átlagosan 2900 forintot költöttek egy vásárláskor, egy év alatt 120 millió forintot költöttek el, A pénztárosoknak is tartottak előadást a használatról. A kereskedelmi bevezetés idén év végére várható. Mi pedig megadjuk nekik a leginnovatívabb projekt titulust.