Legek

36_vitalfrequency.com_420
Forrás: -

Itt a várva várt frekvenciapályázat – megint

A telekommunikációs szektorban a világ újrafelosztásához mérhető esemény a frekvenciatender. Sok és súlyos érdek ütközik a szélessávú szolgáltatások lehetőségeinek meghatározásakor. Úgyhogy biztosan ezért szólt nagyot az iparágban, hogy újra kiírták a frekvenciapályázatot.


 

 

Óriási várakozás övezi a tendert, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) néhány évvel ezelőtt kiírt hasonló pályázata végül nem jól sült el, egy hirtelen megalakult, majd ugyanolyan hirtelen felbomló negyedik mobilszolgáltató és egy csomó pereskedés lett a történet vége.

Meglátjuk, mi lesz most, ezúttal a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasáv hasznosítása a tét. A friss tendert 2014 májusában írta ki az NMHH, amelyre a jelentkezéseket 2014. június 16-ig adhatták be a pályázók. A tenderen 9 frekvencia-csomagot lehet megvásárolni összesen 104 milliárd forintért, s bár egyelőre nem tudni pontosan, hogy mely frekvenciákra, mindenesetre annyi biztos, hogy pályázóként a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor nagy hármasa mellett még a Digi indult harcba. Pályázatának sorsa azért is érdekes lehet, mert magában hordozza annak lehetőségét, hogy az MPVI sikertelensége után mégis csak lesz negyedik mobilszolgáltató Magyarországon. A tét óriási, hiszen a nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni, s nyilván nem mindegy, kik fognak mindebből profitálni. Csak a végén nehogy ez a tender is pereskedések sorozatába fulladjon!

Még nem történelem

Talán az olvasók is emlékeznek még az MVM, az MFB Invest és a Magyar Posta hármasából összeálló MPVI Mobil nevű konzorciumra, amely keményen elhasalt ezen az ominózus tenderen. Ez az évekkel ezelőtt kiírt árverés pont erről maradt emlékezetes: a pályázaton induló konkurensek az MPVI hátrányára megtámadták a tendert, és a Kúria döntésének értelmében az NMHH kénytelen volt visszavonni a kiírást, a mobiltelefon-frekvenciákra kiírt pályázat eredményét semmissé nyilvánították, az MPVI pedig ment a levesbe. Talán a sors fintora, hogy az MVM-nek 2014-ben aztán mégis sikerült frekvenciákat nyernie, noha a 450 MHz-es frekvenciasávval nem sok vizet zavar a konkurenciánál.