Legek

38_channel4.com_420
Forrás: -

Botrány botrány hátán

Két biztos hatású hívószót fedeztünk fel az elmúlt hónapokban: „online kassza”, „iratszivárogtatás”. Mindegyikről hosszan lehet beszélgetni, aminek során mind a magyar, mind a nemzetközi valóság széles szelete szóba kerül a társalgás során. Zaftos események ezek, abban is közösek, hogy még nincs végük.

A médiában csak „kasszabotrányként” emlegetik az online pénztárgépek bekötése körüli eseményeket. Volt itt a csaló cégtől kezdve az illegális, nem „adókompatibilis” kasszákig minden, ami azért volt kellemetlen, mert egyre csak hátráltatta abban a kereskedőket, hogy határidőre bekössék a készülékeket. Mindez pedig folyamatosan veszélyt jelentett rájuk nézve, hiszen sokan pályáztak az állami támogatásra, amely viszont csak akkor adható, ha a határidőt is betartják.

 


 

 

Átütemezték

Azt a Nemzetgazdasági Minisztérium is belátta, hogy a történtek miatt az eredetileg 2014. elejére kitűzött határidő tarthatatlanná vált. A kormány még februárban döntött úgy, hogy a visszavont engedélyű pénztárgépet forgalmazó Alt Cash és Japán Cash, illetve az eltűnt Patkós Cassa volt ügyfeleinek 2014. április 30-ig meghosszabbítja az 50 ezer forintos állami támogatásra jogosító üzembe helyezési határidőt. Bár, ez a könnyítés sokakat nem mentett meg a csődtől, illetve sokan elestek az állami támogatástól, határidő-csúszás miatt.

 

Jönnek a hírek

Noha a diplomáciai iratok kiszivárogtatásával világra szóló botrányt okozó amerikai informatikus, Edward Snowden nevét már egy évvel ezelőtt is kívülről fújta mindenki, személye – pontosabban mindaz, amit kiszivárogtatott – a mai napig foglalkoztatja az embereket. Edward Snowden óta mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy online életünk nem a miénk, bárki, bármikor, bármibe beleláthat. Időközben ráadásul új fejezet nyílt a Snowden által kirobbantott botrányban: 2014 augusztusában amerikai lapértesülések szerint újabb forrásból kezdtek kiszivárogni titkos nemzetbiztonsági információk az USA-ban, amelyek az államokra nézve állítólagos veszélyt jelentő terroristákkal és amerikai állampolgárok személyes adataival hozhatók párhuzamba. Minden bizonnyal egy újabb szivárogtató lépett színre, akinek kilétét az amerikai hatóságoknak mindeddig nem sikerült azonosítaniuk.