Legek

37_imagejuicy.com_420
Forrás: -

Az EU legnagyobb húzásai

Alapos meggondolást igényel, hogy a szabadpiaci mechanizmusokba való beavatkozás az „előbb rossz, majd jó” vagy a másik változásformát okozza-e. Megálljt parancsoltak a roamingdíjnak és alaposan újragondolták a tagállamokon belül folyó e-kereskedelmet is az uniós szervezetek döntéshozói.

Idén aztán tényleg kivillantotta a foga fehérjét az Európai Unió: több olyan kényes témában is átfogó változást szorgalmazott, amelyeknek jelentős a hatása a tagállam-polgárok mindennapjaira. Igyekeztünk a legfontosabb fejleményeket kiemelni, így a roamingdíjak eltörlését, illetve az elektronikus kereskedelem terén bevezetett változásokat vettük górcső alá.

 


 

 

Olcsóbb roaming

Ami a külföldről hazatelefonálás felárát illeti, az Unió tavasszal lépett nagyot az ügyben, miután az Európai Parlament elsöprő többséggel megszavazta azt az átfogó távközlési reformcsomagot, amely eltörli az EU-n belüli külföldi mobilhasználat extra költségeit. A roaming díjak teljes eltörlésének tervezett dátuma az elfogadott jogszabály szerint 2015. december 15-e, ezt követően egyetlen, az EU-n belül működő mobilszolgáltató sem számolhat(na) fel extra költséget a tagállamokon belüli telefonálásért, sms-küldésért és adatforgalomért. Óriási teljesítmény ez az Unió részéről, hiszen az európai csúcspolitika évek óta küzd a nemzetközi mobilkommunikációs költségek lefaragásáért, majdnem tíz év kellett, mire a terv végül – csaknem teljesen – megvalósult.

 

Rend a weben

Az e-kereskedelemben érdekelt vállalkozások minden bizonnyal csak „fekete péntekként” fogják emlegetni azt a 2014 június 13-án (!!) megszületett rendeletet, amely rendesen felfodrozta az EU-s e-kereskedelem állóvizét. Az EU ekkortól ugyanis új, minden tagállamban egységes szabályozást vezetett be az elektronikus kereskedelemben. A legismertebb változás az elállási jog határidejének 14 napra növekedése, de néhány más szabály is változott (amelyeket a SzEK.org-on bárki részletesen elolvashat). Az említett Kormányrendelet az utolsó nagy aktusa volt a szektorra vonatkozó jogszabályváltozásoknak, miután idén változott az elektronikus kereskedelemről szóló törvény és új Ptk. lépett hatályba március 14-től.