Legek

34_businessinsider.com_420
Forrás: -

A felhőember

Az elmúlt egy évben volt egy vezetőváltás, amely még  most is izgalomban tartja a nemzetközi informatika világát. Itthon is történtek jelentős személycserék.

Nem mondható el a Microsoftról, hogy nagy számban fogyasztaná a vezérigazgatókat. A cég 38 éves történelmében idén februárban még csak a harmadik ceo-t nevezték ki Satya Nadella személyében (Bill Gates és Steve Ballmer után). A jelöltkeresés öt hónapja alatt számtalan potenciális jelöltet felkapott a sajtó, köztük Alan Mulally-t, a Ford első emberét is.

 


 

 

Új vezető Redmondban

Aztán mégis azoknak lett igazuk, akik szerint saját berkein belülről választ új vezetőt a Microsoft. Az 1967-es, indiai születésű Nadella a Sunnál kezdett, de az elmúlt 22 évet a Microsoftnál töltötte. A legutóbbi időszakban a cég online szolgáltatási divízióját vezette: óriási szerepe volt a cég felhőszolgáltatási portfóliójának és infrastruktúrájának kialakításában. Nadella már nem a pc-korszak embere: ő azt is tudja, hogyan kell olyan szolgáltatásokat és alkalmazásokat készíteni, amelyeket milliók fognak használni. A cégen kívül viszonylag ismeretlen új vezető számíthat Gates segítségére, aki az igazgatótanács elnöke helyett „technológiai tanácsadó” lesz a Microsoftnál.

 

Magyar keringő

A magyar it-világban is történtek vezetőváltások nagy cégek élén – és érdekes módon ezekhez a Ciscónak is köze volt valamiképpen.

A T-Systems Magyarország élén például Rékasi Tibor, a Cisco egyik korábbi ügyvezető igazgatója váltotta Budafoki Róbertet, a Cisco egy másik, még korábbi vezetőjét.  Rékasi Tibor természetesen nem ezért került új posztjára: kinevezését megelőzően már a T-Systems vezérigazgató-helyettese is volt.

De új vezető került a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatói posztjára is. Horváth Krisztina a pénzügyi szektorban szerzett, több mint húsz éves vezetői tapasztalattal érkezett a Ciscóhoz; mostani megbízatása előtt a Raiffeisen vezérigazgató-helyetteseként tevékenykedett. Elődje, György László, a Symantec hazai képviseletének élén folytatja pályafutását.