Legek

39_youtube.com_420
Forrás: -

A legszomorúbb búcsúk

Talán a legfájóbb jellegzetessége a felgyorsult világnak, hogy napi szinten és nagy tömegek által használt termékektől, szolgáltatásoktól is meg kell válnunk. El szabad gondolkodni azon, hogy vajon mennyit fizettünk volna azért, hogy fennmaradjanak. Fáj-e annyira a hiányuk?


 

 

Hosszú időn keresztül minden számítógép kötelezően telepítendő programjai közé tartozott a Winamp, amelytől tavaly, év végén voltunk kénytelenek búcsút venni. 2013. december 20-tól szűnt meg a támogatása, minden más hivatalos kiegészítővel együtt, s még a kapcsolódó weboldalakat is leállították. Sokat lehetne vitatkozni azon, hogy mi vezetett a hajdanán hihetetlenül népszerű program „halálához”, de talán a modern technológiai trendek okolhatók érte leginkább. A Winamp egyértelműen a pc-korszak mp3-gyűjtögetős felhasználóinak egyik slágerterméke volt. Ma, amikor a pc-k egyeduralma leáldozóban van, s a mobilitás ideája köré szerveződő okostelefonok és tabletek az újdonsült trónkövetelők, egész egyszerűen már nem lehet olyan sikeres a termék.

Történelmi fordulópont

Idén április 8-án adta ki a Windows XP utolsó biztonsági javításait a Microsoft, ugyanekkor véglegesen megszüntette az eddig már kétszer is kiterjesztett terméktámogatást. Ezt követően csak a frissítésekért elképesztő összegeket kifizetni hajlandó kormányok és vállalatok kaphatnak javításokat minden idők legsikeresebb operációs rendszeréhez. A 2001. október 25-én általánosan elérhetővé tett XP közel 12 és fél évet „élt”, a legnagyobb piaci részesedéssel pedig 2007-ben rendelkezett, amikor becslések szerint a netezésre használt számítógépek közel 84 százalékán futott.

A hazai netpolgárok számára azonban minden bizonnyal az iWiW virtuális kapuinak bezárása volt az elmúlt esztendő legfájóbb pontja. Az Origo idén májusban közölte, hogy a tulajdonos Magyar Telekom már nem tudta az elvárásoknak megfelelően működtetni az oldalt, ezért azt június végével lekapcsolták. Fénykorában 4,7 millió felhasználó volt az iWiW-en és félmilliárd kapcsolat volt közöttük, illetve naponta másfél millió felhasználó lépett be a portálra.