Legek

29_thestartupgarage.com_420
Forrás: -

A legizmosabbá vált magyar startupok

Miközben Magyarország megtartotta „szoftver-nagyhatalom” státuszát, egy újabb cím közvetlen közelébe érkezett: ha így megy tovább, startup-nagyhatalommá is válunk. A World Startup Records felmérésében 50 országot vizsgáltak, az amerikai és kínai cégek mellett hazánk is szépen szerepel.

Az élen az USA áll (Google–Amazon–Facebook) mögöttük lohol a kínai Alibaba, míg a harmadik helyre egy dél-afrikai cég, a Naspers tört be. A magyar startupokat a LogMeIn vezeti 1,2 milliárd dollárral, utána következik a Ustream 150 millió dollárral, majd a Prezi a maga 75 millió dollárjával áll a sorban. (Piaci értékek, az utóbbi kettő becsült, mert nincsenek a tőzsdén. – A szerk.)

 


 

 

A LogMeIN a legrégibb, magyar alapítású startup. A böngészőből való távoli gépelérés mára egy bonyolult portfólióvá nőtt. Helpdesk és hálózati virtualizáció, konferencia, távoli biztonsági másolat készítés, valós idejű adatkezelés és felhőszolgáltatás is található benne. A startupot amerikai szabadalom is védi.

A Prezit mindenki használja, nemrég hódította meg sikeresen Amerikát, az amerikai oktatás modernizációs programjában vesz részt. Nem tartalomkészítő eszköz, hanem a prezentáció újraértelmezője. Látványos, a megértést és a bemutatást szolgáló keretrendszer. Nekünk kell megtölteni tartalommal, a fejlesztők csak megkönnyítik ennek a megfelelő tálalását.

A Ustream a videostreaming területén alkotott egyedit, a világ legdinamikusabban fejlődő platformja. A felhőalapú szolgáltatás egyszerre több millió nézőhöz tudja eljuttatni valós időben a képi történéseket.

És a feltalálók országa nem nyugszik, újabb és újabb ötleteket tol a nagyvilág képébe. Az egyik legérdekesebb a Sopreso, ők a valósidejű kommunikációt csempészik bele a prezentációkba. Bárki csatlakozhat mobil eszközével az éppen zajló előadáshoz. Egy üzenetküldéssel és kommentelési lehetőséggel felturbózott kiegészítőről van szó. Ígéretes még az EU EDGE Google Glass platformra készült Aero Glass projektje, mellyel légifolyosó-határokat, repülési objektumokat jelenítenek meg pilóták számára. A műszeres adatokat helyettesítik virtuális grafikus, egyszerű felülettel.