AnnoFuturum 2018

76_deutsche_telekom.jpg
Forrás: ITB
Átszakadnak a gátak jövőre

Villámgyors lesz az 5G elterjedése

Az 5G jövőre már ráfordul a célegyenesre: nemcsak kereskedelmi szolgáltatások, hanem az első lakosság végkészülékek is megjelenhetnek a piacon.

Végérvényesen itt van az 5G: október elején a Verizon elindította az első 5G alapú otthoni internetszolgáltatást. Ez akkor is jelentős lépés, ha az új szolgáltatás kicsit sárga és kicsit savanyú: nem a világszabványnak szánt (csak éppen még nem kész) 5G NR szabványt használja, hanem saját fejlesztésű 5G TF szabványát. Viszont az adatátvitelre a milliméteres hullámsávot (26 GHz feletti frekvenciát) használja, ami a szabványos 5G-nek is alapvető építőköve lesz, és ennek köszönhetően gigabites adatátvitelre is képes.

 

5G-re vár a világ

2019-ben pedig minden bizonnyal átszakadnak a gátak. Néhány európai országban már lezajlottak az első frekvencia-árverések. Több tucat szolgáltató a világ minden tájáról jelezte, hogy nemcsak a teszteléseket folytatják, hanem jövőre elindítják 5G szolgáltatásaikat az adott ügyféligényekhez, felhasználási lehetőségekhez, use case-ekhez igazítva. A szolgáltatók igényeit pedig nemcsak a hálózatfejlesztők, hanem az eszközgyártók is igyekeznek kielégíteni: 2019 közepén már az első végkészülékek is a piacra kerülnek a nagy gyártóktól.

Az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése szerint az 5G terjedése gyorsabb lesz, mint az eddig csúcstartó LTE-jé. Saját korábbi előrejelzését kiigazítva az Ericsson immár úgy véli, hogy 2024-re már 1,5 milliárd 5G előfizetés lesz a világon, az összes előfizetés mintegy 17 százaléka. Számunkra némiképp rossz hír, hogy a becslés szerint az 5G használatában Észak-Amerika és Észak-Kelet-Ázsia fog vezetni (55, illetve 43 százalékos penetrációval); hozzájuk képest jócskán elmarad Nyugat-Európa a maga 29 százalékával.

 

Hazai tervek

Magyarország sem akar lemaradni az 5G hasznosításában. Ehhez nemcsak a korábban megalakult 5G Koalíció teremt jó alapot, hanem az is, hogy az év elején a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokká nyilvánította az 5G (és még a 4G, illetve 4G+) hálózatok fejlesztését.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint hazánknak nem annyira a technológiára, mint inkább a felhasználási lehetőségek felkutatására, majd alkalmazására kell koncentrálnia. A lehetséges felhasználási területek között említette az okosváros projekteket, illetve az önvezető autók kiszolgálását. Utóbbi téren jól halad a zalaegerszegi tesztpálya építése: négy modulját (köztük a smart city főútjait és parkolóit) átadták, így a teszteknek már semmi akadálya. Palkovics László szeretné, ha legkésőbb 2023-ban hazánkban is elindulnának az 5G szolgáltatások, és például az egyetemi kampuszokat az elsők között kellene bekapcsolni az új hálózatba.