AnnoFuturum 2018

Németh Mihály, H1 Systems
Németh Mihály, H1 Systems
Forrás: ITB
Új név, új arculat

Folyamatosan tanuló szervezetté kell válni

A növekedés olyan fázisába ért a H1 Systems, amikor újra kell gondolniuk folyamataikat, működésüket. A piaci és technológiai környezet azonban több mint biztató, Németh Mihály cégvezető komoly várakozásokkal tekint a jövőbe.

– Több mint húsz évnyi fennállás után tavaly keresztelték át a céget H1 Systemsre. Miért volt erre szükség?

– Megkezdtük a külföldi terjeszkedést, de a régi nevünkről (Persecutor) bizonyos nyelvterületeken a zsidóüldözésre asszociáltak, és ez nem volt szerencsés. Emellett cél volt az is, hogy dinamikusabb, fiatalosabb arculatot adjunk a cégnek. Szerettük volna, hogy a névválasztás utaljon az okos, átgondolt megoldásainkra és tükrözze értékeinket. A H1 mező a sakktáblán a bástya helye: mi is olyan stabilak, erősek, megbízhatóak vagyunk, mint egy bástya.

– A néven kívül más is változott a cégben?

– Dinamikusan növekszik a cég, idén elérjük a 4 milliárd forintos árbevételt és a létszámunk meghaladta a 70 főt. Az elmúlt időszakban újragondoltuk a belső működésünket és nagyobb hangsúlyt fektettünk piaci jelenlétünk erősítésére, a kollégák képzésére, együttműködés fejlesztésére. A következő szintre lépésnek feltétele, hogy strukturáltabb, hatékonyabb üzleti működést támogató folyamatokat alakítsunk ki, amellett, hogy a cégre most jellemző rugalmasságot, családiasságot és kreativitást megőrizzük.

– Ezt célozta az ön vezetői kinevezése is?

– Nagyrészt igen. 18 évet töltöttem el nemzetközi cégeknél, ennek jelentős részét vezető pozíciókban. Tudatos döntésem volt, hogy a hosszú multis lét után a magyar kkv-k világában szeretném kipróbálni magam. Nagyon jók az érzéseim, mert úgy látom, tapasztalataimmal hasznára válok a cégnek, és a közvetlen, családias környezet számomra is inspiráló.

– Három fő tevékenységi területük a biztonságtechnika, az adatközponti infrastruktúra és az intelligens épületek. Milyen hatással vannak ezekre az újonnan megjelenő technológiák, a digitalizáció?

– A technológiai fejlődés és digitalizáció mindent áthat, a szolgáltatás-portfóliónk minden területén érezteti hatását, ráadásul pozitívan. A biztonságtechnikában a fizikai, infrastrukturális biztonság egyre kevésbé elválasztható az informatikai biztonságtól; mind nagyobb az igény az intelligens, a látottakat értelmezni is képes kamerarendszerek iránt. De érdekes kérdéseket vetnek fel a drónok is például, akár a biztonsági felhasználásukról, akár az ellenük való védekezésről van szó.

Az adatközponti technológiákban is folyamatos a fejlődés, de az 5G bevezetése új típusú megoldásokat kíván majd. Az 5G hálózatokban a számítókapacitást sokkal közelebb kell vinni az adótornyokhoz, vagyis viszonylag sűrűn kell kisebb méretű, úgynevezett edge adatközpontokat létesíteni. Az 5G Koalíció tagjaként tudatosan készülünk erre, keressük az ilyen adatközpontok kialakításának legjobb módját. Az intelligens épületeknél pedig egyelőre az energiahatékonyság növelése áll a középpontban, amire az IoT-rendszerek fejlődése kínál lehetőséget. Minden ilyen technológiával aktívan foglalkozunk, hogy megtarthassuk lépéselőnyünket.

– A lehetőségek milyen kihívásokkal járnak?

– Nagyon kedvező a piaci környezet, nem az új projektek megtalálása, hanem azok megvalósítása jelenti az igazi kihívást. Ezért sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a munkaerő megtartására, fejlesztésére, vonzó innovációs projektek megvalósítására. Jelenleg egy H2020-as uniós kutatási projektben célunk megépíteni a világ leginkább energiahatékony adatközpontját. A konzorcium vezetőjeként nemsokára elkészülünk az adatközpont prototípusával Svédországban. Az ezt követő kutatási fázis végén sokkal többet fogunk tudni arról, hogy hogyan lehet optimalizálni egy adatközpont energiahatékonyságát, és ezt a tudást a piacon is hasznosítani fogjuk.