AnnoFuturum 2018

Király István, KingSol
Király István, KingSol
Forrás: ITB
Tudásban utaznak

Felhő: nem csak a költség számít

Gyakorlatilag minden második munkavállalóra jut egy Microsoft Gold Partneri minősítés a KingSol Zrt-nél. Király István vezérigazgató szerint csak a folyamatosan fejlesztett szaktudás révén érhetnek el sikereket.

– Honnan és hogyan indult a KingSol?

– Én hoztam létre 2010-ben, egyszemélyes cégként, és pár évvel később kezdtem foglalkozni a Microsoft felhőalapú megoldásaival. Blogot írtam, előadásokat tartottam, aztán később belevágtam ezen megoldások értékesítésébe, bevezetésébe. Jelenleg hét munkatárssal dolgozunk Budapesten és Pécsen, több mint száz ügyfelünk között már több száz fős vállalatok is vannak. Amire igazán büszkék vagyunk, hogy három Microsoft Gold Partneri minősítéssel is rendelkezünk, amelyekből kettő a felhőtechnológiákhoz kapcsolódik (Azure és Office365).

– Most milyen megoldások vannak a portfóliójukban?

– Az Office365-tel kezdtünk, aztán jöttek az Azure infrastruktúra és platformszolgáltatásai. A következő lépés volt a biztonsági szolgáltatások üzemeltetése és bevezetése, mint a többfaktoros hitelesítés vagy az e-mail adathalászat elleni védelem. Az idei év nagy eredménye, hogy két másik területen is elindítottuk szolgáltatásainkat. Az egyik a Microsoft CRM-megoldása, a Dynamics365, amely szerintem ragyogó jövő elé néz Magyarországon, a másik pedig a Power Platform, a felhőalapú üzleti intelligencia megoldások. Mindkettőben vannak már projektjeink, a piac is visszaigazolta, hogy jó irányba megyünk.

– A felhőszolgáltatások lényege, hogy mindenki maga is megrendelheti és használatba veheti. Mit tud hozzátenni ehhez egy informatikai szolgáltató?

– Egyéni felhasználóként talán igen, amikor azonban egy több tucat alkalmazottat foglalkoztató cég szeretne összetett felhőszolgáltatásokat igénybe venni, elkél a szakértő segítség. Mi segítünk beállítani a szolgáltatásokat, kihasználni a bennük rejlő képességeket, vagy éppen elősegítjük a vállalkozás digitalizációját a szolgáltatások innovatív összekapcsolásával, mindezek használatára pedig oktatjuk is a dolgozókat. A licencet valóban mindenki meg tudja maga is venni, de az igazán érdekes az, hogy mit tudnak kihozni a termékből.

– Nemrégiben zrt-vé alakultak. Hétfős cégként miért érezték ennek szükségét?

– Két jó okunk volt rá. Az egyik, hogy megnyerjük a nagyvállalati ügyfelek bizalmát. Hárommillió forintos kft-ként nem mehetünk oda egy több ezer fős céghez, hogy vegyetek tőlünk húszmillióért felhőszolgáltatásokat. Az átalakulással egy időben 45 millió forintra emeltük a törzstőkét is, ezzel is mutatva, hogy komoly szereplői vagyunk ennek a piacnak. A másik ok, hogy részvényopciót tudjunk kínálni munkatársainknak. Hiszek abban, hogy tulajdonosként mindenki lelkesebben, motiváltabban dolgozik a cégben.

– Milyen tervekkel vágnak neki a jövő évnek?

– Szeretnénk legalább tíz főre növelni a csapat létszámát és 100 millió forintra a törzstőkét. Ezen túl a Dynamics 365-ben is el akarjuk nyerni a Gold Partneri minősítést, sőt addig nem is akarunk megállni, amíg nem leszünk Gold Partnerek minden felhőtechnológiában. Ezen felül pedig továbbra is folyamatosan, komolyan képezzük magunkat, mert csak így tudunk a szaktudásunkkal a vetélytársak fölé emelkedni.