AnnoFuturum 2018

34_leo.jpg
Forrás: ITB
Szafarin jártunk

Szeptember: A pénz, ami senkinek sem kell

Van 14,3 milliárd euró, ami egy befektetési számlán pihen: aki befizette, annak muszáj volt, akinek befizették, az meg nem ért egyet a döntéssel, így nem használja, vagyis egyelőre senkinek sem kell. A magyar piacon egy adatbányász cég felvásárlásának lehettünk tanúi, a világ pedig jeles évfordulót ünnepelt: húsz éve létezik a legnagyobb kereső.

Nagy úr az adat: több éves együttműködést követően a PwC Magyarország felvásárolta a Data Solutionst. A magyar hátterű cég fő szolgáltatási területe a prediktív elemzések készítése, az adatbányászat, illetve adattárházak, adatpiacok létrehozása és elemzése.

 

Lesz új projekt, lesz

A két cég már 2016 óta stratégiai partnerként dolgozott együtt közös projekteken – a PwC technológiai tanácsadói a digitális stratégia kialakítását végezték, míg a Data Solutions munkatársai az ügyfélszegmentáció, a digitális affinitás és az új digitális szolgáltatások piaci potenciáljának értékelése területén támogatták a folyamatokat. A felvásárlást követően az adatbányász csapat a PwC Magyarország integráns részeként működik tovább. A felvásárlás pénzügyi részletei nem ismertek.

Ha már felvásárlás: az Adobe 4,75 milliárd dollárért vásárolja meg a marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Marketót, ami a Photoshopról ismert cég történetében az egyik legnagyobb ügylet. A vállalat az utóbbi időben felvásárlásokkal igyekszik felzárkózni riválisai mögé és felvenni a versenyt egyre több területen, például ugyancsak idén vásárolták fel 1,7 milliárd dollárért az e-kereskedelmi platformot fejlesztő Magentót.

INSIDE ITB 2018 – Szafari

A jól bevált recepten idén sem változtattunk: az INSIDE díjátadó eseményét egy szakmai nap előzte meg, melyet ezúttal a nemzetközi piacra lépés tematikája köré építettünk. „Szafarira” hívtuk vendégeinket: az előadások során kiveséztük, milyen stratégiát érdemes követnie annak, aki a külföldi piacokat akarja meghódítani. Természetesen a digitális átállás és az IT-biztonság kihívásairól sem feledkeztünk meg, az ITB innovációs és humán díjaira aspirálók pedig élőszóban is bemutathatták pályázataikat.

 

A DXC Technology Magyarországról is érkezett hír: elnyerték a MÁV legújabb, 3,6 milliárd forintból megvalósuló informatikai fejlesztését, melynek célja a gördülőállomány-karbantartását és az erőforrás-tervezést támogató informatikai rendszer bevezetése csoportszinten. A DXC nyílt, egyfordulós közbeszerzési eljárásban nyerte el a projektet, melyet 22 hónap alatt kell megvalósítani. A fejlesztés az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében valósul meg. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projekt bekerülési értékének 90 százalékára vállalt támogatást.


 

Kiderült az is, hogy a globális terjeszkedésre fordítja a svájci–magyar Tresorit azt a 11,5 millió eurós tőkét, amit a 3TS Capital Partners vezette konzorcium biztosított számára. A biztonságos tárhelyszolgáltatásra és -megosztásra szakosodott céggel szemben az az elvárás, hogy világszerte új piacokat szerezzen a végfelhasználói, de főleg nagyvállalati és kkv ügyfelek körében. A bevételeik gyorsan nőnek, évről évre triplázni tudtak az elmúlt három évben – köszönhetően annak is, hogy az Apple 2017 januárjában bejelentette: a Tresorit adja az egészségügyi appok fejlesztéséhez használható CareKit biztonsági lábát.

TOP 25, valamint ITBUSINESS és ITBEHAVIOUR AWARD győztesek

Az INSIDE legjobban várt pillanata az esti díjátadó gála volt, hiszen debütált az elmúlt év legsikeresebb hazai
ICT-menedzsereinek TOP 25-ös listája, és az is kiderült, kik nyerték el a kiadónk által alapított díjakat. A győztesek:

– Az év legsikeresebb ICT-menedzsere: Györkő Zoltán

– ITBUSINESS AWARD projektfejlesztés: MKB Bank és Oracle

– ITBUSINESS AWARD termékfejlesztés: Gremon Systems

– ITBUSINESS AWARD különdíj: MOHAnet

– ITBEHAVIOUR AWARD humánmenedzsment: Green Fox Academy

– ITBEHAVIOUR AWARD üzletfejlesztés: IT Services Hungary

 

Kincs, ami van

Folytatódott Írország, az Apple és az Európai Unió csavaros históriája, az almás cégnek 14,3 milliárd euró adót és kamatot kellett megfizetnie Írországnak az Európai Bizottság (EB) határozata értelmében. Ennek hátterében az áll, hogy Írország évtizedek óta köt egyedi megállapodásokat multinacionális cégekkel – az Apple például 0,005 százalékos adórátával adózott az országban. Az EB ezt nem nézte jó szemmel és kirótta a pénzbírságot, amiért az amerikai cég adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kapott az ír államtól és elkerülte az adófizetést.

ITB Club szeptember: Nyomd meg a HR-reset gombot!

A legtöbb HR-vezető a saját bőrén érzi, hogy a toborzás, a megtartás és az ösztönzés klasszikus megközelítései, formái önmagukban már nem elegendőek. Mindaz a tudás és tapasztalat, amellyel eddig rendelkeztek, nem elégségesek már, érdemes tehát időben tájékozódni és a technológia segítségével új utakat, módszereket találni. Ehhez a szemléletváltáshoz igyekeztünk muníciót adni az idei IT-Kikötőn. A NEXON és az ITB közös szervezésében megvalósult szakmai nap immár negyedszerre várta az érdeklődőket a Spoon hajón.

 

Az almás cég fizetett volna, de az ír állam nem volt hajlandó az elmaradt adót beszedni, mire tavaly októberben az EU eljárást indított ellene. Az Apple végül fizetett, és annak ellenére, hogy a büntetés összege Írország éves egészségügyi kiadásait fedezné, a kormány egyelőre nem nyúlt a pénzhez, egy alacsony kockázatú befektetési alap kezeli azt. A jogi csatározásnak még távolról sincs vége, az almás cég és az ír állam is a saját igazát keresi az Európai Bíróságon.