AnnoFuturum 2018

88_Recruitment_Services.jpg
Forrás: ITB
Nem várnak a „nagy ő”-re

A favágó üzemmódban dolgozó munkaerőre senki sem kíváncsi

Proaktivitást, globális gondolkodást és nem a vélt, hanem a valós üzleti probléma felderítésére képes embereket keresik az IT-munkaerőpiacon, ahol fejlesztőből egyre több lesz a bootcamp jellegű továbbképző iskoláknak köszönhetően. Szenior, tapasztalt munkaerőből továbbra is hiány van, soft skillek területén pedig elvárás a megújulás képessége, a tanulni akarás.

A fejlesztés és az üzemeltetés, illetve a fejlesztés és az üzleti élet között hidat jelentő szakembereket keresi az informatikai szakma. Úgy tűnik, olyan emberekre van szükség, akik a régi polihisztorok mintájára több területhez is értenek, így bennfentesként látják, milyen megoldásra van szükség az adott területen. Ez az elmélet. A gyakorlatban a munkaerőhiánnyal küszködő piacon a vállalatok nem várják meg az ideális jelölt felbukkanását, hanem a „next best” szakembert veszik fel, majd céges erőforrásból egészítik ki a hiányzó ismereteket, skilleket.

 

Hidat jelentő jelöltet keresnek

A DevOps irány erősödik a vállalatoknál, olyan szakembereket keresnek, akik hidat képeznek a fejlesztés és az üzemeltetés között – mondja Farkas Tamás, a Grafton IT/telekommunikáció csoportjának vezetője. A felhőalapú szolgáltatások térhódításával keresett pozíció lett a cloud szakember; várhatóan jövőre is nehezen találják meg a cégek az ideális jelölteket ezen a területen. Ahogy egyre több a lehetőség a webes és az asztali alkalmazások kialakításában, jövőre keresettek lesznek a funkcionális programnyelvekben jártas szakemberek. Erősödik a .NET szakemberek iránti igény, miután a Microsoft jó irányban halad a programozói környezet fejlesztésével, a keretrendszer nagyobb szabadságot biztosít az integráció területén – fejezte be Farkas Tamás.

 

Szeniorokból van kevesebb

A bootcamp jellegű képzéseknek köszönhetően az elmúlt 2-3 évben sikerült több száz junior szoftverfejlesztőt kinevelni és elhelyezni az IT-szektorban, ennek ellenére Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója szerint nem csökken a kereslet a jól képzett kezdő fejlesztők iránt. Ez annak is köszönhető, hogy általánosságban véve kedvezőek a munkaadók tapasztalatai a bootcampet végzett diákokkal kapcsolatban.

Szeressen tanulni, megújulni

Színesednek a feladatok az IT-n belül is, egyre jobban elmosódnak a különbséget a területek között, ezért olyan emberekre van szükség, akik képesek átlátni a területeket és tudnak közösen dolgozni – mondja Dobos-Horváth Krisztina, az SAP HR-vezetője. Egy IT-s szakember esetében fontos, ha több területet, többféle programozási nyelvet ismer. A soft skillek területén már-már szinte elvárás az ideális munkaerőtől a tanulni vágyás és az megújulni akarás. Egy adott mennyiségű élettapasztalat összegyűjtése után már nehezebbé válik megújulni, örök kérdés, hogyan tudunk új dolgokat befogadni, hogyan alkalmazkodunk az új lehetőségekhez, illetve hogyan használjuk ki azokat. Meg kell változtatni szemléletünket, az innovatív gondolkodás az IT területén rendkívül fontos.

Dobos-Horváth Krisztina szerint, ha a cégek elvárják a tanulást, megújulást és az innovatív gondolkodást, akkor el kell fogadniuk, hogy az új projektek egy része kudarccal végződhet. Ebben az esetben sem törünk le, hanem a következtetéseket levonva folytatjuk a kísérletezést és a megújulást.

 

A szakember szerint azonban a 2-5 év tapasztalattal rendelkező szeniorokból is hiány van a piacon. Különösen igaz ez az általánosabb szoftverfejlesztői piacra – az egyedi szoftverfejlesztéssel, automatizálással, adatkezeléssel foglalkozó cégekre –, ahol jelentős az igény a tapasztaltabb programozókra.

A juniorokra pedig elsősorban a speciálisabb területeken – az autóipar, a telekommunikáció, a speciális beágyazott rendszereket fejlesztő cégek vagy az egészségügy részéről – van nagy szükség.  A piaci igényeknek megfelelően a PROGmasters továbbra is a képzés minőségére – és nem a hallgatók számának növelésére – összpontosít, hiszen ahogyan egyre több a junior fejlesztő és a cégeknek van miből választaniuk, a minőségi tudással rendelkező jelölteket részesítik előnyben.

 

Keresettek a tesztelők is

A fejlesztők mellett nagyon keresettek lettek az IT-piacon a tesztelők is – mondja Rozsovits Edit, a Staff Consulting ügyvezetője. Azonban nehezebb lett betölteni ezeket az állásokat, mert ez az irány kevésbé vonzó a szakemberek számára, miközben a tesztelés továbbra is kihagyhatatlan és fontos része a fejlesztésnek.

Az automatizált rendszerek sokasága miatt a fejlesztők feladata élményszerű termékeket adni a felhasználók, az ügyfelek kezébe. A vállalatok emiatt azt a szakembert keresik, aki a felhasználó „szemüvegén” keresztül látja a feladatot, és az üzleti igényeket képes IT-kompetenciái segítségével versenyképes produktummá alakítani. Ezért a klasszikus szerepkörök, mint a projektkoordinátor, a business analyst átalakultak, új feladatokkal bővültek, és a fejlesztés kulcsszereplőivé váltak. A jó (és keresett) fejlesztő képes a felhasználó fejével gondolkodni, így egy rossz elképzelést használható termékké tud konvertálni.

Az ügyvezető igazgató szerint a nagy, vállalaton átívelő bevezetések után a meglévő célrendszerek egységes belépési platformján dolgoznak a vállalatok, ehhez viszont olyan szakembereket keresnek, akik képesek a globális probléma kezelésre. Ha nem a valós üzleti igényt megoldó fejlesztések születnek, akkor annak a rendszernek nehézkes lesz a használata és drága a működtetése a folyamatos, bonyolult módosítások és foltozások miatt. Ezért a favágó üzemmódban dolgozó fejlesztőre, aki csak megírja a kódját és nem törődik azzal, hogy mi lesz ezután, senki sem kíváncsi. Proaktivitásra, globális gondolkodásra van szükség, így nem a vélt, hanem a valós üzleti probléma felderítésére képes szakembereket keresik.