AnnoFuturum 2017

62_5b4ky6pb.jpg
Forrás: ITB
IT-technológiák 2018

Leláncol a blockchain, mindent tud az MI, adatvárat épít a big data

Blockchain technológia, mesterséges intelligencia, adatelemzés – erre a három fő területre kell kiemelten figyelnie minden informatikai vezetőnek 2018-ban, ha vállalatát továbbra is az innovatív cégek soraiban szeretné tudni. Összeállításunkban a Gartner, az IDC és a Deloitte 2018-as évi előrejelzéseit foglaltuk össze – csakis a vállalati IT-technológiák területén.

A közvéleményt kutató cégek időnként kitalálnak egy-egy (szép magyar kifejezéssel élve) „buzzword”-öt, melyeket egyre gyakrabban mondogatnak és elterjesztenek, hogy azután elmondhassák, lám-lám igazuk volt, ebbe a technológiába kellett fektetni. A big data lecsengése után az idei „szitokszó” a blockchain volt – ezzel a kifejezéssel még a cégvezetők is megismerkednek, ha akarnak, ha nem. Hogy mennyire van valós érdeklődés a technológia mögött, vagy a bitcoin árfolyamával együtt egyszer majd ez is kipukkan, azt még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a blockchain (blokklánc) kifejezést gyakran halljuk a jövő évben is.

 

Még csak a sci-fiben létezik

A Gartner listájának első helyén a mesterséges intelligencia található. A mai MI-projektek mind célzottak, vagyis a mesterséges intelligencia a gépi tanulás segítségével egy adott célfeladat teljesítésére jön létre. A jövő az általánosabb tudással bíró mesterséges intelligenciáé, de egyelőre még csak a sci-fi forgatókönyvekben létezik. Az MI-vel flörtölő vállalatoknak érdemes olyan célterületet választaniuk, ahol futtatható egy-két nagyhatású projekt, például banki szektorban a valós idejű tranzakciók modellezésére vagy a csalások kiszűrésében prediktív modellek készítésére használható.

A második legfontosabb trend az intelligens appok és az elemzés, mely három területen nyújthat érdemi versenyelőnyt. Az intelligens alkalmazások elemzései sokkal hatékonyabbak, az ember elől rejtett összefüggéseket vesz észre. Az appokat jellemzően apró részfolyamatok hatékonyságának javítására vetik be; de a felhasználói élmény javítása is stratégiai terület, ahol például a felhasználó viselkedésének, arcának elemzésével lehet előre jelezni igényeit.

 

A felhasználóhoz közel

Az intelligens dolgok területén a dolgok közötti együttműködés az érdekes, mikor egymáshoz kapcsolt tárgyak hálózata (például egy drón-raj) egy közös cél megvalósítása érdekében működik együtt. Ennek kiemelkedő példája a Ddos támadásokhoz használt Mirai botnet, ahol IP-kamerák, bébiőrök milliói bénították meg a fél világ internetforgalmát.

Digitális ikerről (negyedik trend) beszélünk akkor, amikor a fizikai valóságban létező tárgynak elkészítik a virtuális mását, hogy az adatok segítségével a valóságos tárgy életciklusára vonatkozó előrejelzéseket tegyenek, szimulációkat futtassanak – gyártói környezetben a technológia már most is kedvelt. A digitális ikrek egymással összekapcsolódnak, digitális gyárat alkotva.

Az ötödik trend egy érdekes jelenséget ír le a cloud kapcsán: a szolgáltatók a felhasználóhoz közel igyekeznek tárolni az adatait és a megoldásokat, hogy a sebesség nagyobb, a késleltetés kisebb legyen és az adatforgalom is csökkenjen. Meg kell említenünk egy hatodik trendet is, mely a blockchain technológiát említi, fontossága minden iparágban és technológia területén kiemelkedő lesz.

 

A kognitív számítástechnika

Az IT-piac rengeteg szegmensének fejlődése várható a jövő évben is, a vállalatok felismerték, hogy az informatika hatékonyságnövelést jelent – beszélt a magyar piacról Bakk József, az IDC elemzője. Első helyen a kognitív számítástechnikát említette, amely a machine learning és az MI kapcsán egyre több területen jelenik meg. Régiós jellemző, hogy a biztonsági megoldások is használják ezt a két technológiát az ismeretlen, szokatlan felismerésére. Nagyban megugrott a mesterséges intelligencia használata az ügyfeleket kiszolgáló rendszereknél, ami a chatbot technológia és a hangfelismerő technológiák érettségét is jelzi.


 

A második fontos technológia a blockchain: nemcsak a fintech szférában, hanem az egészségügy, a közigazgatás területén is megjelenik az igény arra, hogy a központi rendszert egy elosztottal váltsuk ki.

Harmadik helyezett a fejlett adatkezelési eljárások és eszközök lettek. Bakk József szerint nagyon sok tévhit tisztázódott a marketing szempontból jól hangzó big data kifejezéssel kapcsolatban. Sok adat keletkezik, el kell dönteni, mit kell tárolni és mit nem, majd az adatok alapján keressük a szokatlant vagy – ipari rendszerek esetében – tökéletesítjük a termeléstervezési folyamatokat.

 

Rendületlenül tör előre az IoT

Az IoT tavaly is az IDC top technológiái között szerepelt, idén sincs ez másképp, hiszen egyre nagyobb rendszerek kapcsolódnak össze, például az okosváros projektek kapcsán. Ezeket az eszközöket összehangoltan nehéz kezelni, sok biztonsági gondot felvet elterjedésük, hiszen tudatosan nyitott platformra épülnek. Fontos alkalmazási terület a smart metering, és arról sem feledkezzünk meg, hogy a magyar mezőgazdaságba is begyűrűztek az első IoT-megoldások.

Noha a cloud is nagyon fontos IT-technológia a vállalatok számára, az ötödik helyre a mobilitás és a mobileszközök kezelése jelentette kihívások kerültek az IDC toplistáján. Vállalati környezetben komoly gondokat okoz az alkalmazások fejlesztése, a mobileszközök központi kezelése. Ezen eszközök menedzselését a cégeket érő biztonsági problémák miatt komolyan kell venni a magyar vállalatoknál is.

 

Forradalom helyett fejlesztés

Dorgai László, a Deloitte technológiai és digitális üzletágvezetője óvatosan fogalmazott, szerinte nem látszik egyelőre olyan diszruptív, meglévő üzleti modelleket teljes mértékben felforgató új technológia, amely jelentős teret nyerne Magyarországon vállalati téren a jövő évben. Nagyvállalati környezetben a technológiának magas a tehetetlensége, ezért nem változik drasztikusan az IT-tájkép.

Forradalom helyett a változás a meglévő rendszerek fejlesztésében mutatkozik meg. Például a vállalatirányítási rendszerek területén jövőre több szervezetnél állnak át újabb verziókra, miután a régi megoldások felett eljárt az idő – technológiai szempontból unalmas lehet, de komoly méretű projekt az érintett cégek számára. Hasonlóképp az adatelemzés is a hagyományos technológiai keretek között folyik tovább, big data projektek itthon is indulnak.

 

Adatelemzés magyar módra

A szakember nem kívánt rangsort felállítani az egyes technológiák között, de kiemelt párat, melyek jövőbe mutatók és a magyar piacon is megtalálják a helyüket. A blockchain platformok elterjedésének köszönhetően a több iparágban is indulnak „proof of concept” kezdeményezések. Ha egy jelentős magyar közműszolgáltató vagy hitelintézet elsőként használja ezt a technológiát, akkor az akár áttörést is hozhat a többi szereplő számára is – a szakember szerint ez jövő évben jó eséllyel megtörténik. A technológia terjedésében kulcsfontosságú a területen jelentős tapasztalatot szerzett, és részmegoldásokkal előálló cégek által elérhetővé tett platformok további fejlődése és szélesebb körű használata.

A mesterséges intelligencia szerepe külföldön egyelőre még hangsúlyosabb, de a hazai IT-technológiák között is megemlítendő, még ha egyelőre kevés konkrét projekt indult is ezen a területen. A mesterséges intelligencia a hagyományosabb folyamat-automatizáción, a robotikán jelentősen túlmutatva a kognitív rendszerek területén játszik jelentős szerepet. Alkalmazási területe rendkívül széleskörű lesz, így az IT minden területén és szinte minden iparágban kivétel nélkül drasztikus előnyhöz juttatja használóját.

 

Niche-technológiák

Ugyancsak külföldön számíthat először áttörésre az IoT, a dróntechnológia és az insights adatelemzés kombinációja, mely például a mezőgazdaság és a szállítmányozás területén hozhat jelentős változásokat. Az adat és a mesterséges intelligencia, valamint a hagyományos vállalati tevékenységek egyvelegéből az alkalmazott MI területe nőtte ki magát. Ezen a téren elkezdődnek és 2019-re befejeződnek az első hazai pilotprogramok, melyek nem igényelnek óriási befektetéseket a hagyományos technológiákhoz képest, de megtérülési idejük igencsak rövid.

A szakértő felelevenítette, hogy egyes iparágakban vannak niche-technológiák, amelyek egy-egy terület számára kiemelt jelentőséggel bírnak. Ilyen például a perszonalizáció, mely jelentős fejlődés előtt áll, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mesterséges intelligenciával kombinálva hatékony igazán.


Top 5 IT-technológiák 2018-ban

Gartner Mesterséges intelligencia
Intelligens appok és elemzés
Intelligens Dolgok
Digitális iker
Felhőből közelire
IDC Kognitív számítástechnika
Blockchain
Fejlett adatkezelési eljárások és eszközök
IoT
Mobilitás, mobileszközök kezelése
Deloitte Blockchain platformok
A mesterséges intelligencia
Kognitív platformok
IoT
Insight adatelemzés