AnnoFuturum 2017

75_maxresdefault.jpg
Forrás: ITB
Mobilitás a négyzeten

Jól átrendezi a közlekedést és az autóipart a connected car

Bár az önvezető autók látványosabbak, a közúti közlekedés közeljövőjét elsősorban az internetre kapcsolt járművek terjedése határozza meg – amely hálózati kapcsolat amúgy az önvezető képességnek is alapfeltétele.

Az előrejelzésekkel, különösen a technológiai jóslatokkal nem árt csínján bánni. Négy évvel ezelőtt még azt jósolták, hogy a 2018-ban forgalomba kerülő új autók többsége már hálózatba kötött jármű lesz. Ma már biztosan látszik, hogy ez ilyen gyorsan még nem valósul meg. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a connected car jelentőségét nehéz túlbecsülni, mert alapjaiban rendezi (majd) át a közlekedést és nem utolsósorban az autóipart.

A GSM Alliance kutatásai alapján a hálózatba kapcsolt autókból származó éves árbevétel a 2015-ös 37,5 milliárd dollár után 2020-ra már 151,8 milliárd dollárra nőhet. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy másik felmérés szerint (ezt a RethinkX szakértői csoport készítette) csak az amerikai autóiparból eltűnik 2030-ig 1100 milliárd dollár, és ennek jó része szoftverfejlesztő és szolgáltató cégekhez vándorol, olyan megoldásokért, mint a navigáció, a kiberbiztonsági megoldások vagy az infotainment. Még az autóflottájával túlzottan nem büszkélkedhető Magyarországon is több mint 400 ezer hálózatba kötött járművel számolnak 2021-re.

Az összekapcsoltság azonban nem csak az autók és az internet között értendő, és nem merülhet ki annyiban, hogy az autó fedélzeti rendszere egy mobiltelefonon keresztül kapcsolódik a világhálóra. A connected car akkor nyújt valódi élményt és kínál valóban hasznos szolgáltatásokat, ha több eszköz és szolgáltatás zökkenőmentes együttműködése valósul meg. Így egyáltalán nem lesz utópia egy olyan utazás, ahol a telefonunk a naptáralkalmazásból tudja, mikor és hol lesz találkozónk, ezért időben szól, hogy az aktuális forgalmi viszonyoknak megfelelően mikor kell elindulni. A jármű navigációs rendszere automatikusan kijelöli az ideális útvonalat, kérésre mutatja a közeli parkolóházakat (esetleg a jó eséllyel szabad közterületi parkolóhelyeket), majd lehetőséget ad a parkoló előzetes lefoglalására és a díj kifizetésére. Mindezt persze úgy kell megvalósítani, hogy a sok funkció és képernyő segítse, mintsem megzavarja a sofőrt és elvonja a figyelmét a vezetésről. Az autók közötti kommunikáció a közlekedés biztonságát is nagymértékben javíthatja – például azzal, hogy a veszélyt (jeges útszakaszt, elakadt autót) elsőként észlelő jármű azonnal jelez a környéken közlekedő többi autónak.