AnnoFuturum 2017

29_Czibok_Zoltan_GYU_8929_1.jpg
Forrás: ITB
Nyitottabban, rugalmasabban, gyorsabban

Czibók Zoltán, DXC Technology Magyarország: Az újjászületett ismerős

Idén áprilistól egy globális összeolvadás után új néven, de gyakorlatilag az eddigi gárdával és ügyfelekkel folytatja tevékenységét a HPE egykori nagyvállalati szolgáltatási üzletága. Czibók Zoltánnal, a DXC Technology hazai ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– A DXC Technology Magyarországon gyakorlatilag a HPE nagyvállalati szolgáltatási üzletágának tevékenységét viszi tovább. Mennyiben tud többet nyújtani az új szervezet?

– A DXC gyártófüggetlenül működik, és ez nagyfokú rugalmasságot is jelent. Sokkal nyitottabbak lehetünk az új technológiákra, megoldásokra, gyorsabban reagálhatunk a piaci igényekre. Ezt a rugalmasságot pedig arra használjuk fel, hogy segítsük az ügyfeleinket eligazodni a digitalizáció sokszor szövevényes világában; megmutassuk nekik, hogyan segítheti az IT az üzleti folyamatokat. Tisztábbak lettek a partnerkapcsolataink is: tucatnyi nagy és számtalan kisebb partnerünk van, mi pedig szabadon nyúlhatunk azokhoz a megoldásokhoz, amelyek a legjobban illeszkednek az ügyfél környezetéhez és igényeihez.

– Melyek a DXC tevékenységének főbb területei?

– Világszinten nyilvánvaló, hogy a klasszikus IT infrastruktúra-üzemeltetés egyre inkább visszaszorul, és erre Magyarországon is fel kell készülni. Természetesen készen állunk ezekre a feladatokra is, de az igazi növekedést az üzleti, iparági megoldásoktól várhatjuk, attól, ahogy a technológiákat integráljuk az üzleti folyamatokba, majd ezeket akár szolgáltatásként, ha arra van igény, felhőből adjuk. Nagy reményeket fűzünk a fejlesztői központunkhoz, amely több nagy ügyfelet is támogat. Ilyen például a Magyar Telekom Flipnél végzett munkánk, vagy legutóbb a Continentalnál kialakított többsebességes agilis „fejlesztői gyártósor”. Komoly hangsúlyt fektetünk az adatelemzési kompetenciák kiteljesítésére is, hiszen ezt egyre gyakrabban kell beépítenünk a már több helyen bizonyított alkalmazásintegrációs világunkba.

– Mennyire tudják kihasználni a nemzetközi szervezet kínálta lehetőségeket?

– A DXC nagy előnye, hogy lapos a szervezete. A Magyarországot is magába foglaló régió 33 országában felhalmozott erőforrásokhoz nagyon könnyen hozzáférünk, és egyszerűen ide tudunk hozni bármilyen iparági tudást. Ugyanez fordítva is igaz: a mi tudásunk is a többiek rendelkezésére áll. Elsősorban a már említett fejlesztői bázisunk iránt érdeklődnek, mert látványos sikereket ért el az ügyfeleknél.

– Hogyan állnak a munkaerővel?

– Közel ezer dolgozónk van idehaza (a DXC Technologynak pedig 160 ezer dolgozója), és egyelőre nem tervezünk jelentős bővülést. Csak a természetes fluktuációt, illetve a cég átalakulásával járó erőforrásigényeket kell kezelnünk, ami egyelőre nem jelent óriási nehézségeket. Ezért én most fontosabbnak tartom a meglévő tapasztalt szakembergárda megtartását. A csapat hozta magával a vállalati kultúrát, a hagyományokat, például a házon belüli díjakat, a közös szabadidős programokat. Olyan légkört akarunk fenntartani, hogy a kollégák büszkék lehessenek a munkahelyükre és érezzék a jövőbeni lehetőségeket a cégben.

– Milyen tervekkel várják a 2018-as évet?

– Az idei évre kitűzött üzleti célokat minden bizonnyal elérjük, így folytatódik az elmúlt évek nyugodt növekedése, ami az átalakulás körüli időszakban igen szép teljesítmény. Megnyugtató az is, hogy több iparágban is otthon vagyunk, így kevéssé vagyunk kitéve egy-egy szegmens hullámzásának. 2018-ra viszont nem várok jelentősebb növekedést, mert a tapasztalatok alapján a választási évben rendszerint gyengébben muzsikál a magyar piac.