Human

58_pexels-photo-3815585.jpg
Forrás: ITB
Te mit vállaltál 2021-re?

Üzleti fogadalmak az új évre

Sokan tesznek újévi fogadalmat magánéletükkel, személyükkel kapcsolatban. De miért ne tehetne a cégvezető is olyan üzleti vállalásokat, amelyek betartása és elérése leginkább csak rajta múlik, viszont kimondottan jó hatással lehet az üzletmenetre?

Legbelül valószínűleg mindenki érzi, hol vannak a gyenge pontjai, és ezért hol, miben kellene változnia és változtatnia. A gondolkodást megkönnyítendő, felsorolunk néhány lehetséges fogadalmat, és a végén tanácsokat is adunk ahhoz, hogy könnyebb legyen betartani őket akkor is, amikor a napi taposómalom minden mást háttérbe szorít.

 

1. Delegálom a feladatok egy részét

Tipikus vezetői hiba, hogy mindenen rajta akarja tartani a szemét, kezét. („Gyorsabban meglesz, ha én csinálom” – ismerős a mondás?). Ez egy idő után már biztosan nem fog menni. Felelősséget, jogköröket kell a munkatársaidra ruháznod a rutinszerű döntések meghozatalához. Ha hagyod őket kiteljesedni (megfelelő ellenőrzés mellett persze), szinte biztosan szárnyakat kapnak, neked pedig több időd lesz a szélesebb rálátást igénylő, hosszabb távú stratégiai kérdéseken töprengeni.

 

2. Többet beszélgetek a munkatársakkal

Bármiféle együttműködés akkor működik hatékonyan, ha rendszeres, kétirányú és bizalmon alapuló kommunikáció van a felek között. Az még nem kommunikáció, ha a főnök a folyosón rohanva fél füllel meghallgatja, mint mond a kolléga, majd egy „rendben, később megbeszéljük”-et odavetve lerázza. Beszélgess a munkatársakkal, és ne csak a közvetlen beosztottakkal, kérdezz a munkájukról, magánéletükről, érezzék, hogy egy csapat tagjai. Legyél nyitott az ötleteikre – ők végzik a munkát, ők tudhatják a legjobban, hogyan lehetne hatékonyabban csinálni.

 

3. Több figyelmet fordítok a magam promotálására

A sikeres vezető nemcsak vállalatát, hanem saját brandjét is építi, ráadásul a kettő kölcsönösen segítheti egymást. Az online világ számtalan lehetőséget kínál gondolataid kifejtésére. Indíts blogot a céged weboldalán; jelentkezz rendszeresen posztokkal a közösségi médiában (a Facebook mellett a LinkedInen is); vállalj előadásokat szakmai rendezvényeken; csatlakozz szakmai szervezetekhez, és légy ott aktív. Ezek révén egyre szélesebb körben ismerhetik meg a nevedet és vállalkozásodat.

 

4. Tanulok valami újat

Még ha saját szakmai területeden, piacodon tudnál is mindent, biztosan vannak más területek, ahol fejlesztheted magad. Adja magát az infokommunikáció: számtalan különféle képzésen tanulhatsz (például) az online marketingről, az adatelemzésről, a mesterséges intelligenciáról, hogy csak a mostanában divatos – és az üzleti életben egyre fontosabb szerepet betöltő – hívószavakat említsük. Személyesebb vizekre evezve javíthatod kommunikációs képességeidet, tanulhatsz menedzsmentmódszerekről, vagy akár egy coach segítségével magadat is jobban megismerheted.

 

5. Több időt fordítok magamra

Ebbe nagyon sok minden beleférhet. Ott van az egészséges életmód, de az is, hogy tényleg jobban odafigyelsz a munka és a magánélet egyensúlyára. Nem kell nagy dolgokra gondolni: félretehetsz például minden nap egy fél órát, amikor csak magaddal foglalkozol (relaxálsz, meditálsz, olvasol, kutyát sétáltatsz, bármi); vagy megjutalmazod magad, amikor sikerül elérned egy célkitűzésedet.

 

Így sikerülhet

A személyes újévi fogadalmak nagy része legfeljebb néhány hónapot ér meg. Mit lehet tenni, hogy az üzleti fogadalmaink ne jussanak erre a sorsra? Vannak kipróbált módszerek, amelyek nagymértékben növelik a siker esélyét.

Együtt minden könnyebben megy, nem véletlen, hogy többnyire még a futók is együtt edzenek. A fogadalmakra lefordítva ez azt jelenti, hogy érdemes széles körben nyilvánosságra hozni vállalásodat. Ha már egyszer elkötelezted magad, nem akarsz szégyenben maradni mások (nem utolsósorban a munkatársaid) előtt – arról nem is beszélve, ha tudják, hogy mit szeretnél elérni, még segíteni is tudnak.

Cégvezetők mondják

Havasi Zoltán, MOHAnet
Külső segítséggel belevágtunk egy szerkezeti átalakításba, amelyet idén viszünk végig. Személyes célomként azt tűztem ki, hogy folyamatosan nyomon követem a változásokat és szükség szerint segítem a vezetőimet az új folyamatok bevezetésében. Több időt fogok fordítani szakmai közösségépítő tevékenységre, név szerint a DISZK-re (Dolgok Internete Szakmai Közösségre), ami havonta egy meetup-ot, valamint új kapcsolatok felkutatását jelenti. Végül, de nem utolsó sorban pedig megrendezem az IoT Live Show második rendezvényét.

Németh Mihály, H1 Systems
Újévi fogadalmakat nem nagyon szoktam tenni, de a céges környezetre vonatkozóan két fontosabb elhatározást tettem az idei év elején. Az egyik, hogy amint vége a korlátozásoknak, biztosan tartunk egy önfeledt céges kerti partyt, kiélvezzük a személyes jelenlétet. A másik, hogy 2021-ben szeretném konkrétabbá, kézzelfoghatóvá tenni a H1 Systems kultúráját, vagyis az értékeinket, a gondolkodásmódunkat, hogy az iránymutatásként szolgáljon a belépő kollégáink részére is.

Szederkényi Zsolt, Click On
Több, nagy feladatot is kitűztünk magunk elé 2021-re. Ilyen a tudástranszfer megvalósítása, cél hogy a szervezetben szigetszerűen meglévő információk a cég tudásává váljanak; az ügyfeleink után a magunk működésében is számtalan folyamatot kell automatizálnunk; és végül, megújítjuk xFLOWER workflow rendszerünket. Az én újévi üzleti fogadalmam az, hogy ezeket a tevékenységeket minden egyéb fölé emelem a munkám során.

Egyszerűbb lesz teljesíteni a vállalást, ha konkrét, mérhető célokat fogalmazol meg. A „többet beszélgetek a munkatársaimmal” nemes fogadalom, de honnan tudod, hogy sikerült? Ám ha azt mondtad, hogy „minden nap szánok 20 percet valakire”, máris könnyebben értékelheted saját sikerességedet.

Ehhez kapcsolódik, hogy érdemes inkább kis lépésekben haladni és mérföldköveket kitűzni az úton. Ne akarj rögtön egy órát edzeni naponta, ha már évek óta meg sem mozdultál. Ne az lebegjen a szemed előtt, hogy „év végére fogyok tíz kilót”, hanem az, hogy „minden hónapban leadok egy kilót”. Ha a cél szem előtt van, mindig tenni kell a megvalósításáért, az elérhető célkitűzések pedig több sikerélménnyel kecsegtetnek és további erőfeszítésekre sarkallnak, ahelyett hogy elvennék a kedved.

Végül az is sokat segíthet, ha vállalásaid mögött megtalálod az igazi, mélyen fekvő motivációt. Csak azért akarsz mozogni, hogy elkerüld a betegségeket? Vagy a sportosságoddal a fiadnak, feleségednek, az új kolléganőnek akarsz imponálni? Ha megtalálod a végső választ a „miért” kérdésre, máris könnyebben felkelted magadban a motivációt.