Human

72_Is-DaaS-Right-for-You.jpg
Forrás: ITB
Ha az otthon munkahellyé változik, az irodának is otthonosabbá kell válnia – legalább virtuálisan

A pandémia hatása a digitális munkahelyekre

Amikor a munkavállalókat tömegesen hazaküldték az irodából a pandémia kitörésekor, sok vállalat kényszerült olyan technológiai megoldások alkalmazására, amelyek lehetővé tették az alkalmazottak távolról történő munkavégzését. E folyamat során a CIO-k felismerték, hogy a legkorszerűbb digitális munkahelyi technológiák megerősítik vállalataik hosszú távú rezilienciáját.

A Gartner 2020-as „Digital Workplace Survey” kutatásában résztvevők 68 százaléka vélekedett úgy, hogy a COVID-19 járvány hatására egyre több felső vezető ösztönzi vállalatánál a digitális munkahelyi technológiák bevezetését. A videókonferencia-szoftverektől a vállalati csevegő platformokon át a „desktop, mint szolgáltatás” (dektop as a service, DaaS) megoldásokig sok digitális munkahelyi technológia került át a „jó lenne, ha használnánk” kategóriából a „szükség van rá” kategóriába.

A személyes jelenlétet igénylő tevékenységek kiváltásának igénye miatt fokozott érdeklődés mutatkozik a vállalatok részéről a legújabb digitális munkahelyi technológiák iránt. Az alábbiakban a Gartner piackutató cég „Hype Cycle for the Digital Workplace” jelentése nyomán áttekintjük azokat a digitális munkahelyi trendeket, amelyeket a CIO-knak feltétlenül figyelembe kell venniük az elkövetkező években vállalatuk informatikai infrastruktúrájának kialakítása során.

 

Munkaeszközök a felhőből

A tevékenységek új eszközei olyan, SaaS-alapú személyes irodai, együttműködési és kommunikációs megoldások, amelyeket egyetlen, felhőalapú irodai termékbe integráltak. Ezek a termékek általában email, azonnali üzenetküldő, fájlmegosztó, konferencia, dokumentum-kezelő és -szerkesztő, kereső és felfedező, valamint együttműködést segítő modulokat tartalmaznak.

Néhány példa a demokratizált technológiai szolgáltatásokra

– Amatőr fejlesztők vagy alkalmazottak, akik a vállalati IT-részleg által engedélyezett low code vagy no code fejlesztőeszközök segítségével hoznak létre új üzleti alkalmazásokat

– Olyan integrációs eszközök, amelyek lehetővé teszik a minimális informatikai szakértelemmel rendelkező üzleti felhasználók számára, hogy intuitív, low code fejlesztői környezetek segítségével hajtsanak végre viszonylag egyszerű adatfeldolgozási és folyamatintegrációs feladatokat

– Adattudományi eszközök, amelyek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy fejlett adatelemzéseket végezzenek különösebb szakértelem nélkül

Az új típusú munkaeszközök gyorsan a legtöbb szervezet digitális munkahelyi infrastruktúrájának alapvető elemévé váltak a távolról történő munkavégzés tömeges elterjedése során. A felhőalapú irodai technológiák kiterjedt alkalmazását elősegítette a költségek csökkentése, az egyszerűség növelése és az alkalmazottak egyre több funkcióval való ellátása iránti igény is. A felhőszolgáltatók új mobilitási, tartalomkutatási és mesterségesintelligencia-funkciókkal frissítik kínálatukat.

 

Saját eszközök a digitális munkahelyen

Az alkalmazottak egyre több dolgok internete (IoT) vagy viselhető eszközt használnak a munkahelyükön (bring your own thing, BYOT-trend). A BYOT objektumok széles választékát foglalja magába, a fitnesz karkötőktől és a légszűrőktől kezdve a hanggal vezérelhető asszisztenseken és az intelligens fülhallgatókon át egészen a virtuálisvalóság-sisakokig. A jövőben esetleg olyan fejlett eszközöket is használni fognak a találékony munkavállalók, mint a robotok és a drónok.

Ahogy az otthonok és a háztartási eszközök egyre intelligensebbé válnak, s az emberek mind több IoT-technológiájú eszközt használnak, úgy kerül majd be egyre több személyes dolog az irodákba, illetve vesznek igénybe ilyeneket az alkalmazottak a távolról történő munkavégzés támogatására.

Desktop, mint szolgáltatás

A DaaS-technológia egy igény szerinti konfigurációjú asztali számítógép élményét nyújtja a felhasználóknak egy távoli helyről. Magában foglalja a provizionálást, a javítások telepítését, a szükséges erőforrások biztosítását és a karbantartást. Eddig inkább „vékony kliens” néven volt ismeretes, a virtualizáció fejlődése és terjedése csökkentette a bevezetési és menedzselési erőforrásigényeket, és javította a felhasználói élményt. A járványhelyzet megnövelte a DaaS értékét és az üzletmenet-folytonosságot biztosító képességét, nevezetesen, hogy gyorsan lehetővé teszi a távoli munkavégzést, amikor erre – például egy járvány kitörésekor – szükség mutatkozik.

A járvány miatt a belső megbeszélések, az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a felvételi beszélgetések és a különféle egyéb üzleti tevékenységek virtuálisakká váltak, a jelenséget kezdik „távolságtartó gazdaság” néven emlegetni, mert  az üzleti tevékenységek nem személyes részvétellel valósulnak meg. A verseny pedig olyan új generációját hozza létre a kommunikációs megoldásoknak, amelyek megpróbálják egyre jobban utánozni a személyes találkozókat.

 

Okos munkakörnyezetek

Az intelligens munkakörnyezet kihasználja a fizikai objektumok egyre növekvő mértékű digitalizálódását annak érdekében, hogy új munkamódszereket biztosítson és javítsa a munkaerő hatékonyságát. Az intelligens munkakörnyezet-technológiák közé tartozik például a dolgok internete, az integrált munkahely-menedzsment rendszerek, a virtuális munkaterületek, a mozgásérzékelők és az arcfelismerés. Bármely hely, ahol emberek dolgoznak – irodaházak, konferenciatermek, sőt, akár otthoni terek is – intelligens munkakörnyezetté alakíthatók.

Amint az alkalmazottak visszatérnek a COVID-19 pandémia lecsengése után a munkahelyükre, a szervezetek teljes mértékben kihasználják majd az intelligens munkakörnyezetek előnyeit, amikor felülvizsgálják dizájn stratégiáikat, hogy jobban megértsék, miképpen tevékenykednek az emberek a fizikai terekben.