Hírháttér

Újra a fókuszban (forrás: Gizmodo)
Újra a fókuszban (forrás: Gizmodo)
Forrás: gizmodo.com

Újra bemutatták Magyarországon a Google Plust

Nem a Facebook konkurrense, hanem a Google termékeit igénybe vevő felhasználók közösségi platformja szeretne lenni a Google Plus.

Közvetlen kommunikációs kapcsolatot szeretne kialakítani a Google a magyar felhasználókkal. Ennek egyik lépése volt, hogy Ade Oshineye, a Google+ fejlesztési tanácsadója, mondhatni evangelistája az amerikai óriásvállalat közösségimédia-platformjának Hangouts nevű videochat szolgáltatásán keresztül szólította meg a magyar sajtó digitális életstílussal foglalkozó képviselőit. A szakember bemutatta a Google+ koncepcióját és működését. Szerinte a Google+ a szolgáltatások, illetve alkalmazások „social spine-ja” (közösségi gerince), azaz központi platformja, ahol összeérnek a szálak. Ade Oshineye hangsúlyozta, hogy a Google+ nem ellenfele a Facebooknak, hiszen szerintük más funkciót tölt be használóinak közösségi aktivitásában.

A szolgáltatásokat tanulmányozva feltűnik, hogy a Google+ használatakor a felhasználónak számos adatgyűjtéssel kapcsolatos kérést, személyes adatok és tevékenységek megosztását célzó felajánlást kell elfogadnia vagy elutasítania. Ez pozitív fejlemény, a Google tavasszal ugyanis konszolidálta különböző szolgáltatásainak (a YouTube-nak, a Gmailnek, a Picasának) személyiadat-kezelését. Ezért akkor több kritika érte: szokatlan például, hogy a Google Drive tárhelyének fizetős bővítésekor megadott virtuáliskártya-szám a Google Play-ben automatikusan használható.