Hírháttér

10_1_420
Forrás: -

Nem is tudjuk, de használjuk

A cloud computing nem időjárásfüggő, s már olyan komoly intézmények is használják, mint a NASA vagy az amerikai kormány. A köznép is, de lehet, hogy nem is tud róla.

Megdöbbentő eredményt hozott egy az Egyesült Államokban nemrégiben elvégzett kutatás a felhőszolgáltatásokról. Az amerikaiak 51 százaléka szerint ugyanis az informatikai felhő működését a rossz időjárás is befolyásolhatja. Ennél az emeletes ostobaságnál csak kicsivel jobb a tudatlanság: megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy nem használt még felhő alapú megoldásokat, miközben e csoport 95 százaléka valójában már alkalmazta a Gmail, DropBox, Facebook, vagy hasonló szolgáltatásokat, amelyek természetesen a felhőből működnek.

 


 

 

Minderre Béres András, az Invitel vállalati szolgáltatásportfólió-menedzsmentjéért felelős vezetője hívta fel a figyelmet a távközlési cég új, felhő alapú szolgáltatásának bemutatásakor. Az Invitel múlt heti, első őszi InnoMax Klubján Zsembery György vezérigazgató-helyettes pedig arra mutatott rá, hogy a korszerű it lényege az, hogy beruházás nélkül, a szolgáltató infrastruktúráját vagy a felhőt használva fejlesszünk, működjünk hatékonyabban. Dr. Ormós Zoltán infokommunikációs szakjogász szerint, mivel ma minden vállalkozás – így vagy úgy – az it-n alapul, ha szakmai mélységekben nem is, de néhány alapvető ponton a cégvezetőknek érdemes tisztában lennie egy-egy informatikai szolgáltatói szerződés hátterével.

A rendezvényen a meghívott szakértők előadásaiban szó volt még többek között az aktuális uniós it-fejlesztési pályázatokról, dugófigyelő gps-alkalmazásról, teljes vállalati virtualizációról.