Hírháttér

08_maxresdefault_420
Forrás: -

Megújul az ECDL

Rugalmasabb lesz és tartalmilag bővül a digitális írástudás európai és nemzetközi tanúsítványa, az ECDL, illetve az ICDL. Kontinensünkön több millió munkahely függ a korszerű számítógépes ismeretektől.

Május közepén Londonban tartott éves vezetői értekezletén az ECDL Alapítvány a tagországok képviselői előtt bejelentette a nemzetközi vizsgarendszer megújulását. A fő cél, hogy az ECDL lépést tartson a technológiai és munkaerő-piaci változásokkal. Ezért a rendszer még rugalmasabb lesz, és tartalmi bővülése révén megfelel majd az élethosszig tartó tanulás kívánalmainak.

 


 

 

Úttörő szerepben

Az ECDL 1996-os indulása óta máig több mint 100 ország több mint 13 millió emberének tanúsította, hogy a nemzetközileg széles körben elismert bizonyítvánnyal digitális írástudásra tett szert. Hazánkban máig több mint 430 ezren tettek ECDL-vizsgát a mintegy 350 akkreditált vizsgaközpont valamelyikében. Az ECDL-vizsgarendszer magyarországi felelőse és nemzetközi minőségi szabványok szerinti működtetője a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). Az általa kezdeményezett és az Alapítvány bevonásával hazánkban 2008-ban bevezetett ECDL Select rendszer már lehetővé tette a szabad modulválasztást és a választható modulok bővítését.

„2008 óta az a szándékunk, hogy a digitális írástudatlanságból származó hátrányokat a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük, s az ismeretbővítéssel lépést tartsunk a változásokkal” – mondja Alföldi István, az NJSZT ügyvezetője.

 

Derekas munka

Neelie Kroes, az Európai Bizottság elnökhelyettese, az európai Digital Agenda program biztosa szerint az ECDL Alapítvány, amely hosszú ideje dolgozik Európa digitális készségeinek fejlesztésén, igazán jó munkát végez. Ez annál is inkább fontos, mert az Unióban jelenleg több millió ember nem jut munkához megfelelő számítógépes ismeretek hiányában.

Modulárisan

Az új ECDL most világszerte lehetővé teszi, hogy a vizsgázók a számukra leginkább megfelelő, tanulmányaikhoz vagy munkájukhoz leginkább illő modulvizsgákkal szerezzék meg a nemzetközi tanúsítványt. Magyarországon az ECDL-hez négy (szövegszerkesztés, internetezés, számítógépes alapismeretek és táblázatkezelés) kötelező és (hatból) három szabadon választható modul követelményeit kell teljesíteni.

Utóbbiak közül az it-biztonság a legújabb, ebből 2013 őszén lesznek az első vizsgák. A remények szerint ez a modul az idén elfogadott információbiztonsági törvény érvényesülését is támogatni fogja. Az elektronikus aláírás bekerült már a választható modulok közé, s továbbiak bevezetését is tervezik.

Alföldi István úgy véli, a tartalmi megújulás lehetővé teszi, hogy az ECDL biztosítsa a napi munkavégzéshez szükséghez magas szintű számítástechnikai tudást.

 

Élethosszig

Az ECDL a digitális készségek folyamatos fejlesztését kínálja: sohasem évül el, igény szerint új vizsgákkal frissíthető, újabb és újabb modulokkal bővíthető. A jelenlegi, hétmodulos tanúsítvány megszerzését követően Magyarországon is bármikor lehet új vizsgákat tenni, és úgynevezett ECDL modultanúsítványokat lehet szerezni.