Hírháttér

Csak egy érintés (forrás: Venturebeat.com)
Csak egy érintés (forrás: Venturebeat.com)
Forrás: venturebeat.com

Gyenge teljesítmény, drága mulatság

A vállalati alkalmazások jelentik az üzlet vérkeringését, hiszen egy sor kritikus folyamatot irányítanak. Egy akadozó rendszer veszteséget termel, ezért létfontosságú, hogy az informatika, a megfelelő szoftvermegoldással, átfogóan menedzselje az alkalmazások teljesítményét.

Veréb Elemér, a PROVICE Informatika Kft. ügyvezetője
Veréb Elemér, a PROVICE Informatika Kft. ügyvezetője

A kritikus vállalati folyamatok többsége informatikai megoldásokon alapul. Ám ha a létfontosságú alkalmazások elvárások alatt teljesítenek, ne csodálkozzunk, hogy üzletekről maradunk le, csökken a termelékenység, az ügyfelek pedig bosszússá, csalódottá válnak. Az alkalmazások gyenge teljesítménye üzleti hatások mellett jelentős többletköltséget eredményez az üzemeltetési oldalon is.

A rossz működés ára

Ha gondok vannak az alkalmazásokkal, annak súlyos következményei lehetnek. Ha az alkalmazás rossz teljesítménye hűséges ügyfelek elvesztéséhez vezet, nemcsak az aktuális árbevételről mondunk le, hanem elveszítjük mindazt a hasznot, amelyet a lemorzsolódott ügyfél még sokáig biztosított volna. És nem csak egyszerű bevételkiesésről van szó. Némely veszteségtípus ugyanis nem könnyen számszerűsíthető, mint például a hírnevet, a márkaelismertséget vagy az ügyfél-elégedettséget ért károk, ellenben hosszú távon befolyásolják egy vállalat sikerességét.

Iparági elemzések egybehangzó megállapításai szerint a végfelhasználói problémák többsége felderítetlenül marad a jelenleg használt informatikai felügyeleti eszközök elégtelensége miatt. Az üzleti veszteségek egyik iránya a bevételkiesés, ami elég markánsan megmutatkozik például az elektronikus csatornáknál, de nem csak ott – mutat rá Veréb Elemér, a PROVICE Informatika Kft. ügyvezetője. Személyes ügyintézésnél is előfordulhatnak gikszerek a rendszer lassúsága miatt. Például ha nyitásra még nem áll fel a rendszer, akkor vagy hagyják sorban állni az ügyfeleket, vagy elküldik „sétálni” őket. Ilyen esetekben lesz, aki nem győzi kivárni sorát, és az ügyfelek lojalitása sínyli meg a nem körültekintő rendszertervezést. Könnyen kiszámolható a kieső bevétel akkor is, amikor egy távközlési cég értékesítési pontja a nyitvatartási idő alatt kevesebb ügyfelet képes kiszolgálni.

Bevételkiesés üzemi veszteséggel

A veszteségeket tovább növeli költségoldalról, ha egy cégnek (például banknak, közműszolgáltatónak) többlet munkaerőt vagy túlóráztatást kell alkalmaznia a „homokórázó” rendszerei miatt lelassult ügyintézés kompenzálására.

Az üzemi (működési) veszteségek sem elhanyagolhatók. Súlyos többletköltséget generálhatnak a fejlesztők által az alkalmazásokban hagyott teljesítményproblémákat okozó hibák, eljárások. A rosszul működő rendszerek miatt előbb-utóbb erősebb hardverparkra és több licencre lesz szükség, növelve a felesleges ráfordításokat. Értelemszerűen elengedhetetlenné válik többlet szakemberek bevonása is, akik – az új termékek és rendszerek fejlesztése helyett – hibaelhárítással foglalkoznak.


 

Van megoldás

A nevesebb iparági elemző cégek szerint a vezető és egyben a leginnovatívabb megoldást a Compuware APM (Application Performance Management) termékcsalád nyújtja. A Compuware APM a teljes alkalmazásszolgáltatási lánc működését felügyeli, méri, valamint automatikusan felismeri és visszafejti a fejlesztésből vagy a környezeti paraméterezésből fakadó hibákat. Segítségével kivétel nélkül minden egyes tranzakció nyomon követhető a komponenseken, rétegeken, klasztereken, metódusokon át az éles, a teszt vagy akár a fejlesztői rendszerkörnyezetben. Példaként álljanak itt egy magyarországi pénzintézet által elért eredmények: 30-szor gyorsabb hibafeltárás, 70 százalékkal gyorsabb válaszidő, 150 feltárt fejlesztési és környezet beállítási probléma, 1 év hardver és licencberuházás nélkül, valamint az alkalmazások hibáiból fakadó leállások megszűntek.

Próbálja ki Ön is ingyenesen a Compuware APM egyedülálló funkcionalitását a saját környezetében a PROVICE Informatika Kft. – a Compuware regionális kiemelt partnere – által biztosított párnapos pilot projekt keretében!

Veréb Elemér, a PROVICE Informatika Kft. ügyvezetője
Veréb Elemér, a PROVICE Informatika Kft. ügyvezetője