Hírháttér

10_Bozso_0405_320px
Forrás: -

Felelőtlen felhasználók

Minden korábbinál veszélyesebb hely lett a cybertér, de ez jó hír a biztonsági megoldások szállítóinak.

Számos korábbi rekord megdőlt tavaly az információbiztonság világában – derül ki a VirusBuster összeállításából, amelyet a tavalyi év it-biztonsági trendjeiről készített. Csak az első félévben közel a hatszorosára nőtt a hamis vírusirtók („scareware-ek”) száma: ezek jó esetben „csak” nem tesznek semmit; rosszabb esetben pedig pontosan ezek nyitnak rést a számítógép egyébként jól-rosszul működő védelmi pajzsán. Csaknem 200 százalékkal emelkedett a banki ügyfélinformációk megszerzésére írt trójaiak száma; a 2007-es csúcs közelébe, 49 ezerre emelkedett az adathalász weboldalak száma; és fél év alatt kétharmadával bővült a fertőzött gépek száma.

Bozsó Julianna, VirusBuster
Bozsó Julianna, VirusBuster

A felhasználói nemtörődömség ellenére az it-biztonság még mindig jó üzletnek számít. A Gartner adatai szerint 2009-ben 8 százalékkal, 14,5 milliárd dollárra nőtt a biztonsági szoftverek világpiaca. Idén, a fellendülőben lévő gazdaságban a növekedés üteme még gyorsul is: a piackutató 13 százalékos bővülést vár, ami 16,3 milliárd dolláros összforgalmat jelentene.

Ugyanez kisebb léptékekben is megfigyelhető: a kormányzati piac tanulmányozására szakosodott Input becslései szerint az amerikai kormányzat a következő évek során átlagosan évi 8,1 százalékkal emeli it-biztonsági költségvetését, miközben az általános informatikai kiadások mindössze 3,5 százalékkal nőnek.

Bozsó Julianna, a VirusBuster ügyvezetője szerint a forgalom alakulásában Magyarország is követi a világpiaci trendet. Bár a válság Magyarországot erősebben érintette, mint más országokat, a hazai it-biztonsági piac sem szűkült 2009-ben. A tavalyi mérsékelt bővülést idén már komolyabb növekedés követheti, elsősorban a céges beszerzéseknek köszönhetően.